Ero sivun ”Yandere” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Lisäsin että yanderet ei aina ole Japanilaisia tai animehahmoja, ja että Aaro Vaalanne Salkkareista on yandere.
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
SeeggeAWBBot (keskustelu | muokkaukset)
p →‎top: clean up, typos fixed: ensialk → ensi alk
Rivi 1: Rivi 1:
'''Yandere''' (jap. ヤンデレ) on [[japanin kieli|japanilainen]] termi henkilölle, joka on ensialkuun luonteeltaan hyvin hellä ja rakastava, mutta jossain vaiheessa muuttuu häiriintyneeksi ja psykoottiseksi, usein brutaalilla tavalla. ''Yandere'' on yhdistelmä kahdesta japaninkielisestä sanasta; ''yanderu'', mikä tarkoittaa "olla sairas" ja ''derere'', jonka voi kääntää "uupunut" tai "rakkaudenkipeä". Kuten ''[[tsundere]]''-termistä, siitä käytetään myös muotoa ''yanderekko'', mikä viittaa ''yandere''-tyyppisen persoonallisuuden omavaan naishenkilöön (samaan tapaan kuin ''[[meganekko]]'' on "silmälasipäinen tyttö").
'''Yandere''' (jap. ヤンデレ) on [[japanin kieli|japanilainen]] termi henkilölle, joka on ensi alkuun luonteeltaan hyvin hellä ja rakastava, mutta jossain vaiheessa muuttuu häiriintyneeksi ja psykoottiseksi, usein brutaalilla tavalla. ''Yandere'' on yhdistelmä kahdesta japaninkielisestä sanasta; ''yanderu'', mikä tarkoittaa "olla sairas" ja ''derere'', jonka voi kääntää "uupunut" tai "rakkaudenkipeä". Kuten ''[[tsundere]]''-termistä, siitä käytetään myös muotoa ''yanderekko'', mikä viittaa ''yandere''-tyyppisen persoonallisuuden omavaan naishenkilöön (samaan tapaan kuin ''[[meganekko]]'' on "silmälasipäinen tyttö").


Termiä käytetään usein [[anime]]- ja [[manga]]sarjojen ja muiden [[japani]]laisten [[populaarikulttuuri]]n hahmoista.
Termiä käytetään usein [[anime]]- ja [[manga]]sarjojen ja muiden [[japani]]laisten [[populaarikulttuuri]]n hahmoista.

Versio 20. toukokuuta 2016 kello 16.01

Yandere (jap. ヤンデレ) on japanilainen termi henkilölle, joka on ensi alkuun luonteeltaan hyvin hellä ja rakastava, mutta jossain vaiheessa muuttuu häiriintyneeksi ja psykoottiseksi, usein brutaalilla tavalla. Yandere on yhdistelmä kahdesta japaninkielisestä sanasta; yanderu, mikä tarkoittaa "olla sairas" ja derere, jonka voi kääntää "uupunut" tai "rakkaudenkipeä". Kuten tsundere-termistä, siitä käytetään myös muotoa yanderekko, mikä viittaa yandere-tyyppisen persoonallisuuden omavaan naishenkilöön (samaan tapaan kuin meganekko on "silmälasipäinen tyttö").

Termiä käytetään usein anime- ja mangasarjojen ja muiden japanilaisten populaarikulttuurin hahmoista.

Termiä voidaan käyttää myös ei-anime ja muiden maiden populaarikulttuurien hahmoista. Suomalainen yandere-hahmo on muun muassa Aaro Vaalanne Salatuista Elämistä.