Ero sivun ”Hakunila” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 17: Rivi 17:
[[Tiedosto:Hakunilan uimahalli.jpg|thumb|235px|Hakunilan uimahalli]]
[[Tiedosto:Hakunilan uimahalli.jpg|thumb|235px|Hakunilan uimahalli]]


'''Hakunila''' ({{k-sv| Håkansböle}}) on yli 11 000 asukkaan kaupunginosa Itä-[[Vantaa]]lla [[Hakunilan suuralue]]ella. Sitä rajaavat lännessä [[Lahdenväylä]], etelässä [[Kehä III]], idässä [[Ojanko]] ja [[Sotunki]] sekä pohjoisessa [[Itä-Hakkila]]. Hakunilan keskus on korkealle mäelle 1970-luvulla syntynyt tiivis kerrostalo[[lähiö]], jota ympäröivät pientaloalueet sekä runsas luontoalue hiihtolatuineen. Hakunilassa on useita [[koulu]]ja, [[kirjasto]], [[kirkko (rakennus)|kirkko]], [[ostoskeskus]] ([[Hakunilan keskus]]) ja [[uimahalli]].
'''Hakunilassa asuu paljon vanhuksia. Hakunila''' ({{k-sv| Håkansböle}}) on yli 11 000 asukkaan kaupunginosa Itä-[[Vantaa]]lla [[Hakunilan suuralue]]ella. Sitä rajaavat lännessä [[Lahdenväylä]], etelässä [[Kehä III]], idässä [[Ojanko]] ja [[Sotunki]] sekä pohjoisessa [[Itä-Hakkila]]. Hakunilan keskus on korkealle mäelle 1970-luvulla syntynyt tiivis kerrostalo[[lähiö]], jota ympäröivät pientaloalueet sekä runsas luontoalue hiihtolatuineen. Hakunilassa on useita [[koulu]]ja, [[kirjasto]], [[kirkko (rakennus)|kirkko]], [[ostoskeskus]] ([[Hakunilan keskus]]) ja [[uimahalli]].


Hakunilan kaupunginosaan kuuluu myös Lahdenväylän ja Lahdentien välinen ''Kaskelan'' pientaloalue ja [[varikko]]alue. Varikkojen paikalle suunnitellaan uutta Hakunilan keskustaa.
Hakunilan kaupunginosaan kuuluu myös Lahdenväylän ja Lahdentien välinen ''Kaskelan'' pientaloalue ja [[varikko]]alue. Varikkojen paikalle suunnitellaan uutta Hakunilan keskustaa.

Versio 15. huhtikuuta 2016 kello 11.17

Hakunila
Håkansböle
Kaupungin kartta, jossa Hakunila korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Hakunila korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Hakunilan suuralue
Kaupunginosa nro 94
Pinta-ala 3,0 km² 
Väkiluku 11 170 (1.1.2010)
Väestötiheys 3645 as./km²
Postinumero(t) 01200, 01201
Lähialueet Itä-Hakkila, Sotunki, Ojanko, Vaarala, Kuninkaala ja Hakkila
Hakunilan keskus.
Hakunilan kirkko Hakunilan keskuksen vieressä.
Hakunilan uimahalli

Hakunilassa asuu paljon vanhuksia. Hakunila (ruots. Håkansböle) on yli 11 000 asukkaan kaupunginosa Itä-Vantaalla Hakunilan suuralueella. Sitä rajaavat lännessä Lahdenväylä, etelässä Kehä III, idässä Ojanko ja Sotunki sekä pohjoisessa Itä-Hakkila. Hakunilan keskus on korkealle mäelle 1970-luvulla syntynyt tiivis kerrostalolähiö, jota ympäröivät pientaloalueet sekä runsas luontoalue hiihtolatuineen. Hakunilassa on useita kouluja, kirjasto, kirkko, ostoskeskus (Hakunilan keskus) ja uimahalli.

Hakunilan kaupunginosaan kuuluu myös Lahdenväylän ja Lahdentien välinen Kaskelan pientaloalue ja varikkoalue. Varikkojen paikalle suunnitellaan uutta Hakunilan keskustaa.

Historiaa ja kulttuuria

Yksi Vantaan alueen ensimmäisistä kylistä sijaitsi Kormuniitynojan laakson reunalla Hakunilanmäen itäpuolella. 1600-luvulla alueelle syntyi kaksi merkittävää kartanoa, Hakunilan ja Nissbackan kartanot, joiden entisillä mailla koko kaupunginosa sijaitsee. Itse Hakunilan kartano ja osa aiemmista Håkansbölen tilan maista sijaitsee Vantaan nykyisessä aluejaossa kuitenkin Hakunilan naapurialueen, Ojangon kaupunginosan puolella.[1]

Nimi Hakunila on suomenkielinen muoto vanhasta ruotsinkielisestä paikannimestä Håkansböle, joka oli käytössä ainakin jo 1500-luvulla, kirjoitettuna toisinaan myös Hokonsböle. Se on todennäköisesti ollut alun perin talon, mutta myöhemmin myös kylän nimenä. Nimi johtuu tuohon aikaan yleisestä miehen etunimestä Håkan tai Hokon. Vuoden 1540 maakirjoissa mainitaan kylän suurimman talon isäntänä Hokon Jönson. Nimen on kuitenkin arveltu olevan vanhempi ja johtuvan jostakusta hänen samannimisestä esi-isästään.[2] Håkan saattaa viitata myös seudulla runsaasti oleviin kukkuloihin, sillä sitä håkan vanhassa pohjoismaisessa nimistössä on merkinnyt.[3]

Hakunilan kartanon rakennukset omistaa nykyään Vantaan kaupunki; näihin kuuluvat jugendtyylinen päärakennus (Armas Lindgren 1905) sekä Ruotsin kuningas Kustaa III:n vierailun kunniaksi rakennettu mutterihuvimaja (1775). Nissbackan kartanon puistossa ja luonnonkivistä rakennetussa suuressa viljamakasiinissa on kuvanveistäjä Laila Pullisen pysyvä veistosnäyttely; itse Nissbackan kartanorakennus paloi vuonna 1935, ja sen rauniot ovat yhä nähtävissä. Hakunilantien eteläpäässä on Alan Fibin horoskooppiaiheinen meluaitaan maalattu ympäristöteos.

Hakunila-projekti

Kun Hakunilan ongelmat ja jengiriidat kärjistyivät suomalaisten ja somalialaisten välisiksi konflikteiksi ja tulivat valtakunnalliseen julkisuuteen syyskuussa 2000, poliisi ja kaupunki päättivät käynnistää kiinteämmän yhteistyöprosessin Hakunilan tilanteen selvittämiseksi ja rauhoittamiseksi. Hakunilan maahanmuuttajiin kohdennetut toimenpiteet eli Hakunila-projekti kesti runsaan vuoden ja rauhoittivat tilanteen. Hankkeessa keskityttiin muun muassa asumisen järjestelyihin, turvallisuuteen, nuorisoon ja koulujen monikulttuurisuuskasvatukseen.

Hakunila elokuvissa

Kesällä 2002 Hakunilassa on kuvattu elokuvaa Nousukausi. Kaupunginosa esitti Jakomäkeä. Siellä kuvattiin Janne löytää autonavaimensa kaupassa 25. kesäkuuta 2002 Hakunilan Siwassa, kirpputorikohtaus 26. kesäkuuta Hakunilan pizzeriaa vastapäätä ja kohtaus Mian yksityiselämää (Janne kertoo matkaideasta) 22. elokuuta 2002 sekä Janne pizzalähettinä samana päivänä. Tappelu Ilpo Heinon kanssa kuvattiin Käärmekalliolla 15. elokuuta 2002.

26. joulukuuta 2014 ensi-iltansa saanut Antti Heikki Pesosen Päin seinää -elokuva kuvattiin suurilta osin Hakunilassa ja Sotungissa.

Hakunilan urheilupuisto

Hakunilan urheilupuistossa järjestettiin 11.–13. tammikuuta 2008 Vantaan SM 2008 -hiihdot. Viimeksi SM-hiihdot olivat samassa paikassa vuonna 1997. Jukolan viesti järjestettiin Hakunilassa 16.–17. kesäkuuta 2012. Urheilupuistossa on myös useasti järjestetty Myötätuulirock-musiikkitapahtuma. Hakunilassa on vuosikymmeniä toiminut lähinnä jalkapalloon keskittynyt urheiluseura Hakunilan Riento, joka on voittanut muun muassa useita piirinmestaruuksia sekä cupeja.

Liikenne

Hakunilan kautta kulkee useita bussilinjoja ja sieltä on yhteyksiä muun muassa Helsinkiin, Itä-Hakkilaan, Vuosaareen, Mellunmäkeen, Myyrmäkeen, Tikkurilaan, Korsoon ja Kunikaanmäelle ja Kuusijärvelle.

Lähteet

  1. Vantaa alueittain (2010): Hakunilan suuralue (pdf: 2,5 MB) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 19.8.2013. [vanhentunut linkki]
  2. Saulo Kepsu: Uuteen maahan, Helsingin ja Vantaan vanha asutus ja nimistö, s. 93-94. Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2005. ISBN 951-746-723-0.
  3. Hakunilan kartano, Helsinki.fi, viitattu 3.12.2011

Lähteet, joihin ei viitata

Aiheesta muualla