Ero sivun ”Aadamin ja Eevan elämä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
→‎Sisältö: ei "paljon", muutamia viittauksia
Rivi 6: Rivi 6:
{{sitaatti|Kertomus ensiksiluotujen Aadamin ja Eevan elämästä, jonka Jumala ilmoitti palvelijallensa Moosekselle, kun hän sai lain taulut Herran kädestä arkkienkeli Mikaelin opettamana.|Suom. Johannes Seppälä, Ortokirja 1982}}
{{sitaatti|Kertomus ensiksiluotujen Aadamin ja Eevan elämästä, jonka Jumala ilmoitti palvelijallensa Moosekselle, kun hän sai lain taulut Herran kädestä arkkienkeli Mikaelin opettamana.|Suom. Johannes Seppälä, Ortokirja 1982}}


Aadamin ja Eevan elämä kuvaa [[1. Mooseksen kirja|1. Mooseksen kirjan]] syntiilankeemuskertomusta ja sen jälkeisiä tapahtumia. Kirja kuvaa Aadamin ja Eevankatumusta ja heidän itkuaan siitä, että he rikkoivat Jumalan käskyä vastaan. Kirjan narratiivissa Eeva ja hänen poikansa Seet kulkevat Paratiisin lähistöllä karkoituksen jälkeen. Heille ilmestyy arkkienkeli Mikael, joka ilmoittaa, että Aadam kuolee kolmen päivän päästä. Kirjassa on paljon allegoriaa Jeesuksen ristinkuolemasta ja [[kaste|kasteesta]].
Aadamin ja Eevan elämä kuvaa [[1. Mooseksen kirja|1. Mooseksen kirjan]] syntiilankeemuskertomusta ja sen jälkeisiä tapahtumia. Kirja kuvaa Aadamin ja Eevankatumusta ja heidän itkuaan siitä, että he rikkoivat Jumalan käskyä vastaan. Kirjan narratiivissa Eeva ja hänen poikansa Seet kulkevat Paratiisin lähistöllä karkoituksen jälkeen. Heille ilmestyy arkkienkeli Mikael, joka ilmoittaa, että Aadam kuolee kolmen päivän päästä. Kirjassa on allegoriaa Jeesuksen ristinkuolemasta ja [[kaste|kasteesta]].


== Suomennokset ==
== Suomennokset ==

Versio 13. huhtikuuta 2016 kello 10.08

Aadamin ja Eevan elämä (lat. Vita Adae et Evae) eli Mooseksen ilmestyskirja (m.kreik. Ἀποκάλυψις Μωϋσέως) on juutalainen apokalyptinen kirjoitus noin vuosien 20 eaa. ja 70 jaa. väliltä. Se kuuluu niin sanottuihin vanhatestamentillisiin apokryfeihin. Teksti on juutalaista perää, mutta se on myöhemmin muokattu kristillisempään suuntaan. [1]Aadamin ja Eevan elämä on kirjoitettu jollakin seemiläisellä kielellä, mutta se on säilynyt vain kreikan ja kirkkoslaavin kielellä. Ainakin Nikodeemuksen evankeliumi käyttää sitä lähteenään. Kirjasta tekee mielenkiintoisen se, että se ei sisällä yhtään gnostilaista ainesta, toisin kuin useat muut saman ajanjakson apokryfiset kirjat.

Sisältö

»Kertomus ensiksiluotujen Aadamin ja Eevan elämästä, jonka Jumala ilmoitti palvelijallensa Moosekselle, kun hän sai lain taulut Herran kädestä arkkienkeli Mikaelin opettamana.»
(Suom. Johannes Seppälä, Ortokirja 1982)

Aadamin ja Eevan elämä kuvaa 1. Mooseksen kirjan syntiilankeemuskertomusta ja sen jälkeisiä tapahtumia. Kirja kuvaa Aadamin ja Eevankatumusta ja heidän itkuaan siitä, että he rikkoivat Jumalan käskyä vastaan. Kirjan narratiivissa Eeva ja hänen poikansa Seet kulkevat Paratiisin lähistöllä karkoituksen jälkeen. Heille ilmestyy arkkienkeli Mikael, joka ilmoittaa, että Aadam kuolee kolmen päivän päästä. Kirjassa on allegoriaa Jeesuksen ristinkuolemasta ja kasteesta.

Suomennokset

Aadamin ja Eevan elämä on ilmestynyt kreikankielisellä nimellään Mooseksen ilmestyskirja Ortokirjan kustantamana ja Johannes Seppälän kääntämänä vuonna 1982.[2]

Katso myös

Lähteet

  1. Mooseksen ilmestyskirja, s. 3. Suomentanut Johannes Seppälä. Ortodoksinen kirjallisuusyhdistys Ortokirja ry, 1982. ISBN 951-95565-7-5.
  2. Mooseksen ilmestyskirja. Suomentanut Johannes Seppälä. Ortodoksinen kirjallisuusyhdistys Ortokirja ry, 1982. ISBN 951-95565-7-5.