Ero sivun ”Algot Untola” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
120 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
lähde s. ja k.
(lähde s. ja k.)
}}
 
'''Algot Untola''', alun perin '''Algoth Tietäväinen''', kirjailijaniminä '''Maiju Lassila''' ja '''Ilmari Rantamala''' ([[28. marraskuuta]] [[1868]] [[Tohmajärvi]] – [[21. toukokuuta]] [[1918]] [[Helsinki]]<ref name="kukaoli">[https://fi.wikisource.org/wiki/Kuka_kukin_oli:_U Kuka kukin oli,] Wikisource</ref>), oli [[suomalainen]] [[kirjailija]] ja [[toimittaja]]. Tietäväisten sukuun syntyneelle pojalle annettiin nimeksi Algoth, mutta hän muutti nimensä myöhemmin Algot Untolaksi.
 
== Lapsuus ja nuoruusvuodet ==
 
Untolan vanhemmat olivat [[maanviljelijä]] ''Jaakko Wilhelm Tietäväinen'' ja ''Maria Simontytär Hakulinen''. Isä kuoli vuonna 1881, ja seuraavana vuonna Algotin äiti meni uusiin naimisiin. Pojan isäpuolen alkoholinkäyttö aiheutti perheelle ongelmia. Koulussa hyvin menestynyt Algot pääsi sukulaisten avustuksella 1887 [[Sortavalan seminaari]]in, josta hän valmistui kansakoulunopettajaksi 23. elokuuta 1891.
 
== Pietarin vuodet ja opettajan ura ==
Untola toimi opettajana [[Raahe]]ssa, [[Kälviä]]llä ja vuodesta 1893 lähtien [[Viipuri]]ssa, mutta sitten hän vaihtoi alaa ja siirtyi vuonna 1900 puutavarakauppiaaksi [[Pietari (kaupunki)|Pietariin]].
 
Untola toimi opettajana [[Raahe]]ssa, [[Kälviä]]llä ja vuodesta 1893 lähtien [[Viipuri]]ssa mutta sitten hän vaihtoi alaa ja siirtyi vuonna 1900 puutavarakauppiaaksi [[Pietari (kaupunki)|Pietariin]]. Pietarissa Untola meni 1903 naimisiin venäläisen Therese Marie Johanna Küstringin kanssa]<ref name="kukaoli"/>. Avioliitto päättyi kuitenkin nopeasti erään version mukaan siksi, että Therese Marie olisi ollut [[hermafrodiitti]], toisen version mukaan taas Untola jätti vaimonsa heti häiden jälkeen.{{lähde}} Avioliitto pysyi kuitenkin muodollisesti voimassa vuoteen 1913 saakka, jolloin Untola sai virallisen eron.
 
Pietarissa Untola liittyi mukaan [[Sosialistivallankumouksellinen puolue|sosialistivallankumouksellisten]] toimintaan ja kertoi itse olleensa avustajana mukana [[Venäjä]]n sisäministeriä [[Vjatšeslav von Pleve|von Plehweä]] vastaan 28. elokuuta 1904 tehdyssä pommiattentaatissa. Plehwen murhan jälkeen Untola pakeni Suomeen ja toimi opettajana ensin [[Lohja]]lla Lohjansaaren koulussa 1904–1905 ja sen jälkeen [[Kaustinen|Kaustisella]] [[Vintturi (Kaustinen)|Vintturin]] koulussa 1905–1907.
4 180

muokkausta

Navigointivalikko