Ero sivun ”Notre Damen kellonsoittaja (vuoden 1996 elokuva)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
lähdeteos kuuluu mainita jo johdannossa
Merkkaus: mobiilisovellus-muokkaus
(lähdeteos kuuluu mainita jo johdannossa)
| ohjaaja = [[Gary Trousdale]] <br> [[Kirk Wise]]
| käsikirjoittaja = [[Bob Tzudiker]] <br> [[Noni White]] <br> [[Tab Murphy]] <br> [[Irene Mecchi]] <br> [[Jonathan Roberts]]
| perustuu = [[Victor Hugo]]n romaaniin ''[[Pariisin Notre-Dame]]''
| tuottaja = [[Don Hahn]]
| säveltäjä = [[Alan Menken]]
}}
 
'''''Notre Damen kellonsoittaja''''' ({{k-en|The Hunchback of Notre Dame}}) on vuonna 1996 valmistunut [[Walt Disney Pictures|Disneyn]] [[animaatio]]elokuva, joka perustuu ranskalaisen [[Victor Hugo]]n vuonna 1831 julkaisemaan romaaniin ''[[Pariisin Notre-Dame]]''. SuomenkielisenTapahtumat sijoittuvat 1400-luvun [[Pariisi]]in. Elokuvan suomenkielisen ääniversion on ohjannut [[Pekka Lehtosaari]]. Suomenkielisinä ääninä ovat muun muassa [[Velimatti Ranta]], [[Tiina Lymi]], [[Ossi Ahlapuro]], [[Carl-Kristian Rundman]] ja [[Fredi]]. Alkuperäisversion ääninä ovat esimerkiksi [[Tom Hulce]] ja [[Demi Moore]].
 
== Juoni ==
{{juonipaljastus}}
Elokuva pohjautuu [[Victor Hugo]]n romaaniin ''[[Pariisin Notre-Dame]]'', ja se kerrotaan lähinnä takaumien muodossa mustalaisen nukkemestari Clopinin ([[Antti Pääkkönen]]) toimiessa kertojana.
 
Eräänä yönä neljä mustalaista saapuu salaa [[Pariisi]]in, mutta heidän kimppuunsa hyökkää väijyksistä joukko sotilaita johtajanaan tuomari Claude Frollo ([[Ossi Ahlapuro]]), Pariisin oikeusministeri. Eräs kääröä sylissään pitelevä mustalainen vastustelee pidätystä ja karkaa, jolloin Frollo lähtee ajamaan häntä takaa pitkin Pariisin öisiä katuja. Lopulta Frollo saa naisen kiinni [[Notre Damen katedraali (Pariisi)|Notre Damen katedraalin]] portailla, tarttuu tämän sylissä olevaan nyyttiin ja potkaisee tätä, niin että tämä lyö päänsä kohtalokkaasti katedraalin portaisiin. Käärön sisältä Frollo ei kuitenkaan löydä varastettua tavaraa vaan kauhistuttavasti epämuodostuneen vauvan. Frollo uskoo lapsen olevan epäpyhä demoni, joten hän päättää hukuttaa sen. Arkkidiakoni ([[Matti Siitonen]]) saapuu juuri ajoissa paikalle estämään sen, ja kertoo Frollolle, että koska tämä tappoi viattoman naisen Notre Damen edessä, tämä voi pelastaa sielunsa ikuiselta kadotukselta vain ottamalla vauvan omaksi kasvattipojakseen. Frollo suostuu siihen mutta vastahakoisesti.
 
Kuluu kaksikymmentä vuotta. Frollon holhokikseen ottamasta pojasta, Quasimodosta[[Quasimodo]]sta ([[Velimatti Ranta]]), kasvaa ystävällinen ja hellä nuori mies, joka asuu Notre Damen kellotornissa. Frollo valvoo kasvattipoikaansa ja muistuttaa tätä herkeämättä siitä, että tämä on hirviö ja että muut ihmiset ilkkuisivat tälle, jos tämä ikinä astuisi ulkomaailmaan. Tästä huolimatta Quasimodo kapinoi salaa Frollon opetuksia vastaan ja päättää osallistua seuraavaan Houkkien juhlaan. Juhlissa sekä Quasimodo että Frollo kohtaavat nuoren mustalaistanssijan nimeltä Esmeralda ([[Tiina Lymi]]), joka tekee lähtemättömän vaikutuksen kumpaankin mieheen. Juhlayleisö kuitenkin huomaa Quasimodon ja kruunauttaa tämän Houkkien kuninkaaksi Frollon suureksi ärtymykseksi. Kesken ”kruunajaisten” Frollon sotilaat alkavat heitellä Quasimodoa hedelmillä ja vihanneksilla, minkä seurauksena yleisö villiintyy ja ryhtyy seuraamaan sotilaiden esimerkkiä ja he sitovat Quasimodon teilipyörään. Vaikka Quasimodo anoo kasvatti-isäänsä tulemaan hänen avukseen, tämä päättää olla tekemättä mitään. Lopulta Esmeralda puuttuu asioiden kulkuun ja syyttää Frolloa avoimesti julmuudesta. Frollo määrää sotilaansa pidättämään Esmeraldan, mutta mustalaistyttö onnistuu pakenemaan ja tekemään sotilaista naurunalaisia.
 
Frollon kaartin hyväntahtoinen päällikkö, kapteeni Phoebus ([[Carl-Kristian Rundman]]), seuraa Esmeraldaa Notre Dameen ja onnistuu ystävystymään tämän kanssa. Kun Frollo ja hänen sotilaansa saapuvat katedraaliin vangitsemaan Esmeraldaa, Phoebus päätyy suojelemaan mustalaistyttöä vaatimalla tälle katedraalista turvapaikkaa. Frollo ja sotilaat lähtevät tiehensä, mutta sitä ennen Frollo uhkailee pidättävänsä Esmeraldan heti, jos tämä astuu jalallaankaan ulos katedraalista. Esmeralda tapaa Quasimodon ja ystävystyy tämän kanssa. Vastineeksi Esmeraldan aiemmin osoittamasta ystävällisyydestä Quasimodo auttaa tyttöä pakenemaan katedraalista vartijoiden huomaamatta. Ennen lähtöään Esmeralda jättää Quasimodolle kartan, joka avulla voi löytää mustalaisten piilopaikan nimeltä Ihmeiden aukio. Esmeralda neuvoo Quasimodoa käyttämään karttaa, mikäli tämä ikinä tahtoo jättää Notre Damen. Quasimodo alkaa vähitellen rakastua Esmeraldaan.

Navigointivalikko