Ero sivun ”Gandalf” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Guise (keskustelu | muokkaukset)
Merkkaus:  virheellinen wikikoodi 
Guise (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 16: Rivi 16:


==Ulkonäkö==
==Ulkonäkö==
[[Kuva:Over Hill - Bilbo and Gandalf by Joel Lee.jpg|thumb|150px|Gandalf]
[[Kuva:Over Hill - Bilbo and Gandalf by Joel Lee.jpg|thumb|150px|Gandalf]]
Gandalf esiintyy vanhana miehenä, jolla on sauva, harmaa parta, harmaa viitta ja sininen suippo hattu sekä hieman kumara selkä. Vain jotkut Viisaat tietävät totuuden, toiset luulevat häntä yksinkertaiseksi tempuntekijäksi. "Muutos" on merkki että hänet lähetettiin takaisin, korvaamaan turmeltunut Saruman. Kirjassa hän sanoo itse että hänestä tuli se mikä Sarumanista olisi pitänyt tulla.
Gandalf esiintyy vanhana miehenä, jolla on sauva, harmaa parta, harmaa viitta ja sininen suippo hattu sekä hieman kumara selkä. Vain jotkut Viisaat tietävät totuuden, toiset luulevat häntä yksinkertaiseksi tempuntekijäksi. "Muutos" on merkki että hänet lähetettiin takaisin, korvaamaan turmeltunut Saruman. Kirjassa hän sanoo itse että hänestä tuli se mikä Sarumanista olisi pitänyt tulla.
Koska Gandalf muuttui valkoiseksi hän sai nimen Gandalf Valkoinen.
Koska Gandalf muuttui valkoiseksi hän sai nimen Gandalf Valkoinen.

Versio 4. maaliskuuta 2016 kello 13.14

Tämä artikkeli kertoo fiktiivisestä hahmosta. Nimestä katso Gandalf.

Gandalf on fiktiivinen henkilö J. R. R. Tolkienin kirjoittamasta Taru sormusten herrasta -trilogiasta ja muista Keski-Maahan sijoittuvista kirjoista. Gandalfin nimi on lainattu muinaisskandinaavisesta Edda-runoudesta, jossa samanniminen kääpiö tai haltija mainitaan ohimennen.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teot

Gandalf on parhaiten tunnettu maiarista, Manwën ja Vardan väestä. Hänen on sanottu olevan kaikesta maiarista viisain. Hän saapui Keski-Maahan Kolmannella Ajalla velhon hahmossa auttamaan Sauronin vastustajia.

Gandalf Hobitissa

Hobitissa Gandalf järjestää Bilbo Reppulille ja kolmelletoista kääpiölle matkan Yksinäiselle vuorelle pelastamaan aarretta, jonka lohikäärme Smaug varasti vuosia aiemmin. Tällä matkalla Gandalf löytää miekkansa (Glamdring eli vainovasara jonka haltiat ovat takoneet Gondolinissa esiajalla ennen sen tuhoa) ja Bilbo löytää Valtasormuksen.

Gandalf Sormusten herrassa

Tarussa sormusten herrasta Gandalf vaatii Bilboa antamaan Sormuksen Frodolle, jota hän rohkaisee tuhoamaan sen Tuomiovuoressa. Gandalf ei voi matkata Frodon ja Samin kanssa, koska menee hakemaan neuvoa Saruman Valkoiselta. Saruman yrittää saada Gandalfin liittymään Sauronin puolelle, mutta Gandalf ei suostu. Saruman vangitsee Gandalfin Orthanciin, josta hänet pelastaa Gwaihir tuulenruhtinas. Gwaihir vie hänet Rivendelliin, jossa hän ottaa osaa Elrondin neuvonpitoon. Hänestä tulee yksi Saattueen jäsen. Otettuaan johtajuuden hän ja Aragorn johtavat hobitit ja muut Saattueen jäsenet epäonnistuneesti Caradhrasin yli. Sitten heidän täytyy mennä "pimeää ja salaista reittiä", joka johtaa Gandalfin taistelemaan balrogia vastaan Morian kaivoksissa. Hän suistuu Khazad-dûmin pimeyteen ja taistellen balrogin kanssa alimmasta luolasta korkeimmalle vuorenhuipulle lopulta lyöden vastustajansa vasten vuorenseinämää, mutta menehtyy taistelun seurauksena myös itse.

Gandalf palaa kuolemansa jälkeen valkoviittaisena hahmona, Gandalf Valkoisena. Hän tapaa Fangornin metsässä kolme Saattueen jäsentä (Aragornin, Gimlin ja Legolaksen), jotka seuraavat Merrin ja Pippinin jälkiä. He menevät Rohaniin jossa Gandalf vapauttaa Théodenin lumouksesta ja Rohanin kansa lähtee puolustuasemiin Helmin syvänteeseen. Gandalf eroaa armeijasta ja hakee lisäjoukkoja, joiden avulla he voittavat taistelun. Sitten Gandalf lähtee varoittamaan Denethoria, Gondorin käskynhaltijaa Minas Tirithiä uhkaavasta vaarasta. Pelennorin kenttien taistelussa Gandalf kohtaa Noitakuninkaan, mutta taistelu jää ratkaisemattomaksi. Gandalf on myös mukana, kun Gondorin ja Rohanin armeijat marssivat Mustalle Portille harhauttamaan vihollista, jolloin Frodo onnistuu tuhoamaan Sormuksen ja täten kukistamaan Sauronin. Gandalf kruunaa Aragornin Gondorin kuninkaaksi. Lopulta Gandalf purjehtii Valinoriin Elrondin, Galadrielin, Frodon ja Bilbon kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ulkonäkö

Gandalf

Gandalf esiintyy vanhana miehenä, jolla on sauva, harmaa parta, harmaa viitta ja sininen suippo hattu sekä hieman kumara selkä. Vain jotkut Viisaat tietävät totuuden, toiset luulevat häntä yksinkertaiseksi tempuntekijäksi. "Muutos" on merkki että hänet lähetettiin takaisin, korvaamaan turmeltunut Saruman. Kirjassa hän sanoo itse että hänestä tuli se mikä Sarumanista olisi pitänyt tulla. Koska Gandalf muuttui valkoiseksi hän sai nimen Gandalf Valkoinen.

Gandalfin nimet

  • Olórin, hänen nimensä Valinorissa ja hyvin vanhoilta ajoilta. Se on quenyaa ja tarkoittaa uneksijaa.
  • Mithrandir, hänen sindarinkielinen nimensä. Käytetty yleisesti Keski-Maan sindaria taitavien joukossa Kolmannella Ajalla. Nimi merkitsee harmaata pyhiinvaeltajaa.
  • Valkoinen Ratsastaja, käytetään hevosen, Hallavaharjan, takia.[1]
  • Pahanilmanlintu, jona hänet tunnetaan joidenkin kansojen, esimerkiksi rohirrimin, keskuudessa
  • Incánus, etelässä. Incánus tarkoittaa Pohjois-vakoojaa.
  • Tharkûn, kääpiökielinen nimitys. Tarkoittaa sauvamiestä.
  • Gandalf Harmaa. Tätä nimitystä käyttivät pohjoisen ihmiset jotka pitivät häntä haltiana. Se merkitsee haltiaa, jolla on sauva.
  • Gandalf Valkoinen, uudesti syntynyt Gandalf.[1]

Lähteet

  1. a b Taru Sormusten herrasta, Kaksi tornia, Kolmas kirja, luku 5: Valkoinen ratsastaja


Sormuksen Saattue
Frodo Reppuli · Samvais Gamgi · Meriadoc Rankkibuk · Peregrin Tuk · Gandalf · Aragorn · Legolas · Gimli · Boromir