Ero sivun ”Lee Grant” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
JuusoheBot (keskustelu | muokkaukset)
p renaming class, replaced: Luokka:Primetime Emmy -palkinnon voittaneet henkilöt → Luokka:Primetime Emmy -palkinnon saajat, Luokka:Golden Globe -palkinnon voittaneet henkilöt → Luokka:Golden Globe -palkinnon saajat, Luo using AWB
Rivi 21: Rivi 21:
[[Luokka:Vuonna 1927 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1927 syntyneet]]
[[Luokka:Elävät henkilöt]]
[[Luokka:Elävät henkilöt]]
[[Luokka:Hollywoodin musta lista]]

Versio 29. tammikuuta 2016 kello 00.09

Lee Grant

Lyova Haskell Rosenthal eli Lee Grant (s. 31. lokakuuta 1927) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Grant syntyi New Yorkissa Itä-Euroopan juutalaisille vanhemmille. Hän harrasti jo lapsena tanssimista ja tuli nuorena tunnetuksi Broadwaysta. Hän sai varhaisesta sivuroolistaan elokuvassa Lain vartija (1951) Oscar-ehdokkuuden ja Cannesin parhaan naisnäyttelijän palkinnon.

Grant joutui 1950-luvulla Hollywoodin mustalle listalle. Hän jatkoi uraansa teatterissa ja sai myöhemmin roolistaan Peyton Place -sarjassa Emmy-palkinnon. Elokuvanäyttelijänä hän sai Mustan listan lakkauttamisen jälkeen useita Oscar-palkintoehdokkuuksia ja myös voitti sen vuonna 1975 parhaasta naissivuosasta. Kyseinen kunnia tuli roolista elokuvassa Shampoo. Muiden tunnettujen roolien joukkoon lukeutuu Alexin äidin Sophien rooli Philip Rothin romaaniin pohjautuvassa elokuvassa Portnoyn tauti (1972).

Grant tuli tunnetuksi myös ohjaajana, ja hänen dokumenttinsa Down and Out in America voitti Oscarin vuonna 1986. Hän on vieraillut sarjassa Columbo.

Grant on ollut kahdesti naimisissa. Hänen tyttärensä Dinah Manoff on äitinsä tavoin kuuluisa näyttelijätär.

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.