Ero sivun ”Fenrir” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: nl:Fenrir (mythologie)
Rivi 23: Rivi 23:
[[lv:Fenrirs]]
[[lv:Fenrirs]]
[[lt:Fenris]]
[[lt:Fenris]]
[[nl:Fenrir]]
[[nl:Fenrir (mythologie)]]
[[ja:フェンリル]]
[[ja:フェンリル]]
[[no:Fenrisulven]]
[[no:Fenrisulven]]

Versio 28. elokuuta 2006 kello 04.16

Fenris ja Tyr. John Bauerin piirros vuodelta 1911.

Fenris (myös Fenrir) oli skandinaavisessa mytologiassa valtaisa susi, joka aiheutti paljon suruja ja tuhoa jumalten keskuuteen.

Fenris oli yksi Lokin ja Angrbodan kolmesta hirviömäisestä lapsesta. Fenris oli alun perin Tyrin lemmikki, mutta lopulta se kasvoi niin suureksi, että jumalat alkoivat pelätä sitä. Niinpä jumalat yrittivät kahlita Fenriksen, mutta se rikkoi jatkuvasti jumalten kahleet. Jumalista ainoastaan Tyr, joka oli Fenriksen löytänytkin leikkimässä Jörmungandrin kanssa, uskalsi lähestyä sitä. Kääpiöt valmistivat silkinkevyet ja -ohuet kahleet, joilla se aiottiin sitoa. Fenris lupasi suostua tähän mutta vain, jos Tyr pitäisi kättään Fenriksen suussa. Kun kääpiöt sitoivat Fenriksen Glepnir-kahleella, Fenris puraisi Tyrin käden irti. Kahlittuaan Fenriksen jumalat jättivät sen kuolemaan nälkään. He tiesivät Fenriksen olevan mukana jumalten tuhossa, mutta he eivät halunneet muuttaa kohtaloa.

Ragnarökin tapahtumien edetessä Fenris pääsi vapaiksi kahleistaan ja oli mukana Lokin hirviömäisessä armeijassa tuhoamassa maailmaa. Fenris nieli kuun ja puraisi aurinkoa. Lopulta Fenris tappoi itse Odinin, jumalten johtajan, mutta kostoksi Odinin poika Vidar repi Fenriksen kappaleiksi.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fenrir.
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.