Ero sivun ”Taekwondo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p uusi avain luokalle Luokka:Taekwondo: "*" HotCat-työkalulla
Rivi 119: Rivi 119:
|-
|-
| <center>[[Steve Cardenas]]</center>
| <center>[[Steve Cardenas]]</center>
| <center></center>
| <center></center>
|-
| <center>[[Jackie Chan]]</center>
| <center></center>
| <center></center>
| <center></center>
| <center></center>

Versio 18. tammikuuta 2016 kello 11.19

Taekwondo
Tunnetaan myös nimillä Taekwon-Do
Tae Kwon-Do
Tae Kwon Do Taekwondo
Perustettu

11. huhtikuuta 1955

saapunut Suomeen vuonna 1979
Alkuperämaa Korea
Perustaja(t) Choi Hong Hi
Vaikutteet Taekkyeon, subak, shotokan, karate ja muita vanhoja kiinalaisia taistelulajeja
Löydä lisää urheiluaUrheilun teemasivulta
Taekwondo-ottelu (WTF)

Taekwondo (myös taekwon-do tai tae kwon do) on korealainen itsepuolustuslaji. Sanalla 'taekwondo' viitataan kahteen melko erilaiseen kamppailulajiin – World Taekwondo Federationin (WTF) ja Kukkiwonin hallinnoimaan taekwondoon ja International Taekwon-Do Federationin (ITF) hallinnoimaan taekwon-doon. WTF-tyylinen taekwondo-ottelu on olympialaji. Suomeksi nimi taekwondo on käännetty muotoon "jalan ja käden tie". Taekwondoharrastajasta käytetään nimitystä taekwondoin. Varsin yleisesti käytetään myös nimitystä taekwondoka. Tämä nimitys on kuitenkin virheellinen, sillä pääte -ka on japania. Laji on kehittynyt nykyiseen muotoonsa 50-luvulla

Historia

Taekwondo kehittyi saaden vaikutteita jopa 2 000 vuotta vanhoista korealaisista taisteluperinteistä, sellaisista kuten tae kyon (potkutaistelu) ja su bak gi (vrt. japanilainen jujutsu tai korealainen hapkido), mutta näiden lajien vaikutus on pieni, sillä taekwondo on saanut eniten vaikutteita Shōtōkan-karatesta. Ensimmäinen Kwan-koulu perustettiin Koreassa 1975, mutta yhtenä lajin merkittävimmistä kehittäjistä pidetään kenraali Choi Hong Hitä (1918–2002), joka alkoi kehittää Odogwanista modernin kaltaista lajia Korean armeijan 29. divisioonassa. Vuonna 1955 komitea nimesi lajin taekwondoksi ja aloitti lajin levittämisen yliopiston ja armeijan keskuuteen. Choi Hong Hi perusti 1966 International Taekwon-Do Federationin ja jatkoi lajin levittämistä kamppailulajina maailmalle. Poliittiset syyt johtivat World Taekwondo Federationin perustamiseen 1973. On huomattava, että WTF on urheilulajin kattojärjestö, kun taas Kukkiwon vastaa lajin opetuksellisesta sisällöstä. ITF on kamppailulajin organisaatio sekä kilpailuissa että lajin sisällössä. Aikojen saatossa molemmista järjestöistä on lohjennut pienempiä järjestöjä.

Nykyään taekwondo on maailman harrastetuin kamppailu-urheilulaji. Sitä harrastaa noin 70 miljoonaa ihmistä lähes 200 maassa.lähde? Taekwondon arvokisat ovat kansainvälisimpiä urheilukilpailuita kaikki urheilulajit huomioon ottaen. MM-kisoissa on parhaimmillaan ollut yli 120 maata.lähde?. Kaikki urheilulajit huomioiden taekwondo on maailman 10. harrastetuin urheilulaji ja kaikkein harrastetuin kamppailulaji, jos statusta arvioidaan lajia harrastavien urheilijoiden määrän tai urheilijoiden kansallisuuksien määrän suhteen.

Taekwondon toi Suomeen korealainen mestari Dae Jin Hwang vuonna 1979. Suomen Taekwondoliitto perustettiin 1980. Suomen Taekwondoliitto liittyi 1982 Maailman Taekwondoliittoon (WTF) ja Euroopan Taekwondounioniin (ETU). Tampereelta, Hämeenlinnasta ja Vantaalta olevat entiset WTF-harrastajat perustivat Suomen ITF-liiton 1987.

WTF:n säännöin käytävä taekwondo-ottelu saavutti olympiastatuksen Sydneyssä 2000 oltuaan ensin näytöslajina Soulissa 1988 ja Barcelonassa 1992. Suomalaisista taekwondourheilijoista on olympialaisiin osallistunut Sydneyssä Kirsimarja Koskinen ja Veera Liukkonen, Ateenassa 2004 Teemu Heino[1], sekä Lontoossa 2012 Suvi Mikkonen.

Kilpailusäännöt

Tiilenmurskausta

WTF-ottelu on täyskontaktiurheilua, jossa pyritään voittamaan vastustaja keräämällä tätä enemmän pisteitä tai tyrmäämällä tämä. Lyönnit päähän ovat kiellettyjä, joten pisteitä kerätään pääasiassa potkuilla, jotka on sallittu täydellä kontaktilla vyötärön yläpuolelle – myös päähän. WTF-ottelussa käytetään suojia päässä, jaloissa ja käsissä sekä vartalossa. Potkuista vartaloon saa yhden pisteen, selän kautta ympäri pyörähtävistä vartalopotkuista kaksi pistettä, suorista potkuista päähän kolme pistettä sekä selän kautta pyörähtävistä potkuista päähän neljä pistettä. Voimakkaista ja hyvin ajoitetuista suorista lyönneistä vartaloon saa yhden pisteen. Perinteisesti pisteitä WTF-tyylin ottelussa ovat jakaneet 3-4 piste-, eli kulmatuomaria, mutta erilaisia elektronisesti pisteosumat tunnistavia järjestelmiä kehitetään jatkuvasti ja niitä on jo käytettykin aina EM- ja MM-turnauksia myöten. Olympialaisissa on toistaiseksi pitäydytty perinteisessä tuomaripisteenannossa, mutta toukokuussa 2011 maailman taekwondoliitto (WTF) ilmoitti vuoden 2012 olympiakilpailuissa käytettävän elektronisesti potkut tunnistavia rintasuojuksia.

ITF:n säännöin käytävässä taekwondo-ottelussa kontakti on rajoitettu hallittuihin suorituksiin, ja liian kova kontakti on kielletty. Potkusta vartaloon saa 2 pistettä, potkusta päähän 3 pistettä ja lyönnistä saa aina yhden pisteen. Ottelussa ideana on nopea liike ja erittäin nopeat, terävät ja hallitut liikkeet. Pistealueeseen kuuluvat pää, rintakehä ja kyljet. Tekniikoita ei saa suorittaa selän puolelle tai vyön alle. Tyrmäykset eivät ole sallittuja, vaikka niin sanottu tekninen tyrmäys onkin mahdollinen. ITF-ottelussa käytetään suojia käsissä ja jaloissa. Juniorit saavat käyttää kypärää, lapsilla se on pakollinen. Vartalopanssareita ei käytetä ITF- otteluissa.

Molemmissa taekwondoliitoissa kilpaillaan myös liikesarjoissa (WTF:llä nimityksenä poomse ja ITF:llä tul). ITF-liitossa kilpaillaan lisäksi murskauksessa. Murskaukset on jaettu voima- ja erikoistekniikkamurskauksiiin, joista edellisessä kilpaillaan hajotettavien puu- tai muovilautojen määrässä erilaisilla käsi- ja jalkatekniikoilla ja jälkimmäisessä pyritään erilaisilla hyppypotkuilla saamaan riittävän kova osuma mahdollisimman korkealla olevaan maaliin.

Vyöarvot

Taekwondossa käytetään vyöarvojärjestelmää, jonka tarkoitus on kuvata taekwondon filosofista merkitystä sekä ilmoittaa oppilaan taso.[2] Oppilasarvot eli kup- tai gup-arvot alkavat kymmenennestä ja päättyvät ensimmäiseen kupiin. Mustien vöiden dan-arvot alkavat ensimmäisestä ja päättyvät joko yhdeksänteen (ITF) tai kymmenenteen (Kukkiwon) daniin.

Vyön sidontamalli vaihtelee. Joissain organisaatioissa vyö sidotaan yhden kerran vyötärön ympäri, joissain taas kahdesti. Jolloinkin vyön sitominen vain yhden kerran perustellaan seuraavien ohjeiden symboloimiseksilähde?:

  • Päätä yhdestä tavoitteesta ja pyri siihen kaikin keinoin
  • Palvele yhtä mestaria järkkymättömällä lojaaliudella
  • Saavuta voitto yhdellä suorituksella

Taekwondon kolme ensimmäistä vyön väriä (valkoinen, keltainen ja vihreä) lainautuvat karatesta. Loput (sininen, punainen ja musta) ovat Korean kuningashuoneen värit.

Mustassa vyössä on 9 dania, koska 9 on suurin yksinumeroinen luku ja 3 x 3 = 9. Numero kolme on kuningasnumero.

Oppilasarvot

Oppilasarvojen vöiden värit vaihtelevat liitoittain ja koulukunnittain. Perinteiset ja yleisimmät vöiden värit on lueteltu alla olevassa taulukossa. Myös muita värijärjestelmiä on käytössä.

Gup Kukkiwon ITF WTF
10. valkoinen valkoinen valkoinen
9. vaihtelee valkoinen, keltainen raita valkoinen, keltainen raita/natsa
8. keltainen keltainen keltainen
7. vaihtelee keltainen, vihreä raita keltainen, vihreä raita/natsa
6. vihreä vihreä vihreä
5. vaihtelee vihreä, sininen raita vihreä, sininen raita/natsa
4. sininen sininen sininen
3. vaihtelee sininen, punainen raita sininen, punainen raita/natsa
2. punainen punainen punainen
1. vaihtelee punainen, musta raita punainen, musta raita/natsa

Dan-arvot

Dan-arvot (musta):

  • 1–3 dan, oppilas (WTF: kyosanim, ITF: boo sabumnim: apuopettaja)
  • 4–6 dan, opettaja (sabumnim)
  • 7–8 dan, mestari (WTF: kwanjanganim, ITF: sahyunnim)
  • 9-10 dan, suurmestari (saseongnim)

ITF:ssä 4–9 dan -arvoiset opettajat erottaa housujen ja hihojen sivussa olevasta mustasta pystysuorasta raidasta. Mustat vyöt tunnistaa vyön lisäksi takin helmassa olevista mustista nauhoista. Nauhat kuvastavat ”kuningashuoneen asemassa olevaa, aatelista”.

Erityispiirteitä

Potkut ovat taekwondossa merkittävässä osassa verrattuna moniin muihin itämaisiin kamppailulajeihin. Perusharrastajalle molemmat taekwondoliitot tarjoavat potkujen lisäksi myös kattavan määrän torjuntoja ja lyöntejä, jotka tekevät taekwondosta tehokkaan ja suoraviivaisen itsepuolustus- ja taistelulajin.

Nimi taekwondo tulee korean kielen sanoista tae (jalka, hyppy, potku, murskaaminen jalalla), kwon (nyrkki, käsi, lyönti, isku, murskaaminen kädellä) ja do (ajatus, tie, tapa, taito, periaate). Suomeksi taekwondo on käännetty ”jalan ja käden tieksi”. Kukkiwon translitteroi sanan 'taekwondo' ilman väliviivaa, kun ITF käyttää muotoa 'taekwon-do'.

Kukkiwon puhuu taekwondon hengestä termillä hongik-ingan, jolla tarkoitetaan taipumatonta, rauhaa rakastavaa ja rehellistä asennetta. ITF:n harjoittelijan pääperiaatteet ovat: kohteliaisuus, rehellisyys ja uutteruus, itsehillintä sekä lannistumaton henki.

Taekwondo elokuvissa

Taekwondo ei noussut yhtä tunnetuksi, kuin karate levisi länsimaissa elokuvien kautta 1970-luvulta lähtien. Yhdysvaltalainen näyttelijä Chuck Norris harjoitteli alun perin taekwondoa ja tang soo dota, mutta oteltuaan karateturnauksissa hänet liitettiin usein karatenäyttelijäksi.[3] Loren Avedon loi pientä tunnettavuutta taekwondoina 1990-luvulla muutamissa toimintaelokuvissa.

Näyttelijät ja heidän tyylisuuntansa

Näyttelijä WTF ITF
Scott Adkins
X
Loren Avedon
Daniel Bernhardt
Billy Blanks
Johnny Yong Bosch
Steve Cardenas
Jackie Chan
Dan Chupong
X
Gary Daniels
X
Bren Foster
X
Matthias Hues
Tony Jaa
X
Lorenzo Lamas
X
Ken Lo
X
Peter Malota
X
Kurt McKinney
Sasha Mitchell
X
Chuck Norris
X
Phillip Rhee
X
X
Cynthia Rothrock
Silvio Simac
X
Austin St. John
X
Tan Tao-liang
X
Jeeja Yanin
X
Donnie Yen
X
Jean-Claude Van Damme
X
Michael Jai White
X
Jeff Wincott
Marko Zaror
X

Lähteet

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta taekwondo.