Ero sivun ”Minecraft” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 127: Rivi 127:


Minecraftiin tulee päivityksiä noin kerran vuodessa, päivitykset lisäävät peliin paljon uutta sisältöä.
Minecraftiin tulee päivityksiä noin kerran vuodessa, päivitykset lisäävät peliin paljon uutta sisältöä.
Ennen suuria päivityksiä julkaistaan myös pienoispäivityksiä (engl. snapshot). Niiden mukana peliin tulee uusia asioita ja myös paljon bugikorjauksia. snapshotit voi erikseen ladata Minecraftin käynnistysohjelmasta. Viimeisin suuri päivitys oli 1.8 (The bountiful update), joka lisäsi peliin useita uusia kuutioita, esineitä, eläimiä, kukkia, kasveja ja limakuutiot. Versioon 1.8 on tullut kahdeksan bugikorjausversiota joista uusin on 1.8.9
Ennen suuria päivityksiä julkaistaan myös pienoispäivityksiä (engl. snapshot). Niiden mukana peliin tulee uusia asioita ja myös paljon bugikorjauksia. snapshotit voi erikseen ladata Minecraftin käynnistysohjelmasta. Viimeisin suuri päivitys oli 1.8 (The bountiful update), joka lisäsi peliin useita uusia kuutioita, esineitä, eläimiä, kukkia, kasveja ja limakuutiot. Versioon 1.8 on tullut kahdeksan bugikorjausversiota joista uusin on 1.8.9. Seuraava tuleva päivitys on taistelupäivitys joka tulee silloin kun 1.9 julkaistaan.


=== Musiikki ===
=== Musiikki ===

Versio 15. tammikuuta 2016 kello 11.41

Minecraft
Minecraftin logo
Minecraftin logo
Kehittäjä Mojang
Julkaisija Mojang (PC, mobiili)
Microsoft Studios (Xbox 360, Xbox One, Windows Phone)
Sony Computer Entertainment (PS3, PS4, PS Vita)
Jakelija Nintendo eShop, PlayStation Store, Microsoft Store, Google Play ja App Store
Suunnittelija Markus Persson (2009–2011)
Jens Bergensten (2011–edelleen)
Taiteilija Kristoffer Zetterstrand
Markus Toivonen
Säveltäjä Daniel Rosenfeld
Ohjelmoija Jens Bergensten
Pelisarja Minecraft
Pelimoottori Java/LWJGL
Julkaistu
Lajityyppi Hiekkalaatikko, seikkailu
Pelimuoto yksinpeli ja moninpeli
Ikäluokitus 7
Alusta Windows, OS X, Linux, Java, Java applet, Android, iOS, Windows Phone, Xbox 360, Xbox One, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Blu-ray-levy, digitaalinen lataus, Java-sovelma, optinen levy, pelimoduuli ja digitaalinen jakelu
Vaatimukset Tietokoneversiot:
Java
Xbox 360:
Xbox Live -jäsenyys
PlayStation 3, 4 ja Vita:
PlayStation Network -jäsenyys
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Minecraft on hiekkalaatikkomainen indie-videopeli, jossa pelaajan on mahdollista luoda rakennelmia kuutioiden avulla kolmiulotteisessa maailmassa. Pelin kehityksen aloitti ruotsalainen Markus ”Notch” Persson, ja kehitystä jatkaa Perssonin perustama yritys Mojang. Peli julkaistiin 16. toukokuuta 2009 ja se siirtyi beeta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Täysversio julkaistiin 18. marraskuuta 2011. Viralliset iOS- ja Android-versiot ovat myös saatavilla.[1] Minecraft on saanut vaikutteita Dwarf Fortressista, RollerCoaster Tycoonista, Wurm Onlinesta, Dungeon Keeperistä ja erityisesti Infiniminerista.[2][3][4]

Minecraftia kehitettiin noin viikko, jonka jälkeen se julkaistiin TIGSource-keskustelupalstalla toukokuussa 2009, jossa se saavutti merkittävän suosion. Peliä on päivitetty jatkuvasti julkaisusta lähtien, ja ollessaan vasta alfa-kehitysvaiheessa sitä myytiin noin miljoona kappaletta ja se sai paljon huomiota ja ylistäviä arvosteluja. Tammikuussa 2011, alle kuukausi pelin beeta-vaiheen alkamisen jälkeen, peliä oli myyty jo miljoona kappaletta.[5] Kesäkuussa 2015 pelin PC/Mac-versiota oli myyty yli 19 miljoonaa kappaletta. Minecraftista tuli siten maailman myydyin PC-peli.[6]

Peli sai vuoden 2012 European Games Award -palkinnon sarjassa "Best European Indie Game".[7]

Microsoft ilmoitti 15. syyskuuta 2014 ostaneensa Minecraftin kehittämisoikeudet omistavan Mojangin 2,5 miljardin yhdysvaltain dollarin kauppahintaan jättäen immateriaalioikeudet kuitenkin Mojangille. Samalla pelin alkuperäinen luoja Notch, Jakob Porsér ja Carl Manneh ilmoittivat jättävänsä yhtiön.[8]

Minecraftista on tekeillä myös elokuva.[9]

Pelaaminen

Minecraftissa on avoin pelimaailma, joka on teoriassa ääretön, koska sitä luodaan automaattisesti lisää pelaajan liikkuessa ympäri pelimaailmaa. Pelimaailmasta voi muodostua jopa 4 096 000 000 neliökilometrin kokoinen alue (jonka sisään mahtuu noin 130 biljoonaa kuutiota), ennen kuin tekniset rajoitukset tulevat vastaan.[10][11] Maailma koostuu kiinteistä 3D-kuutioista, joita voi poistaa ja sijoittaa uudelleen. Maailma luodaan ns. siemenen avulla, joka on 10-merkkinen lukusarja. Jos pelaaja ei aseta itse siementä ennen maailman luontia, peli antaa sen arvoksi satunnaisen luvun. Samalla siemenellä syntyy aina sama maailma, mutta jo yhden merkin muokkaaminen siemenestä tekee maailmasta täysin erilaisen. Pelissä voi kaivaa maan alle noin 60 kuution verran, ja maksimikorkeus palikan asettamiselle on 255 kuutiota, vaikka pelaaja voikin liikkua äärettömän kauas ylöspäin. Perusideana pelissä on hyödyntää erilaisia materiaaleja, joita voi hankkia eri tavoin. Pelissä keskeisiä toimintoja ovat muun muassa taisteleminen, käsityöt, kaivaminen, seikkailu, viljely, eläinten kasvattaminen ja rakentaminen.

Pöytävuoria Minecraftissa

Pelitilat

Minecraft tarjoaa viisi erilaista pelitilaa: selviytyminen, luova, kovanaama, seikkailu ja tarkkailija. Pelitilan voi valita maailmaa luodessa. Pelitilan voi vaihtaa vain huijauskomennoilla. Huijauskomennoilla voi myös esimerkiksi vaihtaa päivän yöksi, luoda eläimiä, teleportata toisen pelaajan luo jne. Maailmaa luodessa voi valita ottaako huijauskomennot käyttöön vai ei.

Selviytymispelitila

Selviytymispelitilassa pelaajan tulee selviytyä villissä luonnossa, suojautua vihamielisiltä hirviöiltä, etsiä ruokaa ja aineita sekä rakennuskuutioita jne. Valmistamillaan työkaluilla pelaaja voi myös etsiä hyödyllisiä malmeja eri käyttötarkoituksia varten.

Selviytymispelitilassa ei voi kantaa mukanaan loputtomasti esineitä kuten luovassa pelimuodossa, ja kaikki esineet pitää hankkia itse. Alussa pelaajan tavaraluettelossa ei ole mitään esineitä. Pelaajan on hakattava puita, valmistettava työkaluja ja rakennettava itselleen koti tai suoja ennen yön saapumista, jolloin hirviöt tulevat maan pinnalle. Tietyistä kuutioista ja materiaaleista voi valmistaa esineitä, kuten aseita, työkaluja, kulkuvälineitä, karttoja, sisustusesineitä jne. Pelissä voi myös viljellä kasveja, kalastaa, metsästää eläimiä jne. erilaisten materiaalien ja ruoan saamiseksi.

Pelaajalla on tavaraluettelo kuutioiden ja esineiden varastointiin. Pelissä on myös nälkä- ja elämänpistemittarit. Nälkäpisteitä saa lisää syömällä ruokaa ja elämänpisteitä menettää pudotessaan korkealta, ollessaan liian kauan veden alla, syttyessään tuleen tai joutuessaan hirviön hyökkäyksen kohteeksi jne. Elämäpisteitä saa takaisin hitaasti kun nälkämittari on tarpeeksi täynnä. Järjestelmä toimii myös toisinpäin: liian kauan syömättä ollessa nälkä kasvaa ja lopulta vähentää elämänpisteitä, joka johtaa nääntymiskuolemaan (vain vaikeassa vaikeusasteessa). Näiden mittareiden lisäksi pelaajalla on myös kokemuspiste-mittari. Kokemuspisteitä saa esimerkiksi tappamalla hirviöitä ja eläimiä, sulattamalla aineita, louhimalla malmeja jne. Kokemuspisteiden avulla voi lumota erilaisia aseita, työkaluja ja panssareita, mikä parantaa niiden tehoa ja lisää ominaisuuksia.

Kuollessaan pelaaja siirtyy uudelleen alkuperäiseen aloituspaikkaansa tai sänkyynsä, jos hänellä on sellainen, ja pudottaa kaikki tavaraluettelossa olleet esineet sekä suuren osan kokemuspisteistään kuolinpaikalleen. Esineet ja osan kokemuspisteistä voi kerätä talteen mikäli löytää takaisin kuolinpaikalleen ennen tavaroiden katoamista (viiden minuutin kuluttua). Muut pelaajat ja jotkin hirviöt voivat ottaa kuoltaessa pudotetut esineet.

Selviytymistilassa on neljä eri vaikeusastetta: rauhallinen, helppo, keskitaso ja vaikea. Vaikeusaste vaikuttaa muun muassa siihen, kuinka helposti pelaaja vahingoittuu. Kun vaikeusasteena on rauhallinen, vihollisia ei ilmesty ja elämäpisteet sekä nälkä nousevat itsestään, jos ei kärsi vahinkoa. Rauhallisella tasolla ei myöskään menetä nälkäpisteitä. Vaikeustasoa voi vaihtaa asetuksista.

Käytännössä pelin idea on rakentaa omaa maailmaa, seikkailla ja suojautua öisin hirviöiltä. Peli painottaa voimakkaasti luovuutta. Pelissä pitää kehittää käytännöllisiä ja kestäviä rakennelmia, jotka kestävät erilaisten hirviöiden kuten hämähäkkien ja zombien öisiä hyökkäyksiä. Pelissä on myös mahdollista luoda erilaisia taikajuomia joilla on erilaisia vaikutuksia pelaajaan tai muihin eläimiin/pelaajiin, kuten parantuminen, nopeus, voimakkuus, myrkytys, hyppääminen, hämäränäkö jne. Minecraftissa pystyy rakentamaan monimutkaisia ansoja ja mekanismeja käyttämällä hyväkseen Minecraftin fysiikkaa, alkeellisia virtapiirimäisiä peliominaisuuksia sekä loogisia portteja punakiven avulla.

Kovanaamatila

Kovanaamatila on pelitila, joka vastaa muuten selviytymistä, mutta pelihahmon kuollessa maailma poistuu pysyvästi ja peli lukittuu vaikeimmalle vaikeustasolle.

Luova pelitila

Luova pelitila keskittyy rakentamiseen ja siinä on loputon määrä kaikkia pelissä olevia kuutioita ja esineitä (myös joitain joita ei ole selviytymispelimuodossa). Pelitilassa voi poistaa yhdellä klikkauksella minkä tyyppisiä kuutioita tahansa. Lisäksi luovassa pelimuodossa voi lentää ympäri pelimaailmaa.

Tarkkailu-pelitila

Tarkkailu -pelitilassa voi lentää pitkin pelialuetta ja kulkea kuutioiden läpi. Pelissä voi siirtyä minkä tahansa eläimen, hirviön tai pelaajan näkökulmaan ja nähdä muiden pelaajien tavaraluettelon. Tarkkailu-pelitilassa ei voi muokata mitään maailmassa. Tarkkailu-pelitilaan voi päästä vain komennoilla, joten sitä käytetään yleisesti moninpelipalvelimilla erilaisissa minipeleissä.

Moninpeli

Minecraftissa on mahdollista pelata moninpeliä ja myös luoda oma moninpelipalvelin. Minecraftillä ei ole "virallisia" moninpelipalvelimia vaan yksittäiset pelaajat tai ryhmät ylläpitävät omia palvelimiaan. Palvelimen ylläpitäminen on maksutonta; alkuperäinen palvelinohjelmisto on ladattavissa Minecraftin verkkosivustolta ilman rekisteröitymistä tai pelin ostamista. Nykyään monet yritykset ovat aloittaneet Minecraft-palvelimien vuokraamisen. Yleisesti mukana tulee ohjauspaneeli kuten Multicraft tai McMyAdmin.

Mojang on luonut palvelun nimeltä Minecraft Realms. Pelaajat voivat maksusta vuokrata palvelimen Mojangilta. Palvelimen hallitseminen tapahtuu täysin pelin sisällä, ja se on tehty erittäin helpoksi. Realms-palvelimilla on kahdenkymmenen pelaajan raja, eli palvelimelle voi olla yhteydessä enintään 20 pelaajaa samaan aikaan. Minecraft Realmsin tarkoituksena on helpottaa moninpelaamista, sillä moninpelipalvelimien ylläpito vaatii jokseenkin laajaa tietoteknistä osaamista mm. porteista, VPN-yhteyksistä ja tietoturvasta. Lisäksi moninpelipalvelimen auki pitäminen muille vaatii palvelimen (yleensä oman kotikoneen) pitämistä päällä.

Minecraftia voi myös pelata lähiverkossa, jolloin palvelimen teko tapahtuu pelinsisäisesti. Silloin palvelimelle voi liittyä vain samassa LAN-verkossa olevat.

Ladattavat lisäosat ja laajennukset

Minecraftiin on saatavilla paljon erilaisia internetistä ladattavia yhteisön tekemiä lisäosia ja laajennuksia, joihin lukeutuvat esimerkiksi:

  • Modifikaatiot ovat pelaajien luomia lisäosia joita voi lisätä peliin. Niissä voi olla mm. kuutioita, ulottuvuuksia, esineitä, hirviöitä, päävihollisia, työkaluja jne. Mojang ei tee modeja itse, vaan kaikki modit ovat yhteisön tekemiä. Peli voi teknisesti pyörittää samaan aikaan useita modeja, mutta kaikki modit eivät ole yhteensopivia toistensa kanssa ja aiheuttavat toisinaan pelin kaatuilua.
  • Modipaketit ovat yhteisön tekemiä modikokoelmia, jotka sisältävät useita modeja. Modipaketit voivat sisältää paljon yhteensopimattomia modeja ja toimia silti, sillä modipaketin tekijä voi muokata modit juuri pakettiin sopivaksi.
  • Modipakettiohjelma on itsenäinen ohjelma, mikä sisältää useita modipaketteja, mikä tekee modipakettien latauksen erittäin helpoksi. Jokainen paketti sisältää omat maailmansa, asetukset ja tietenkin modinsa. Tunnetuimpia modipakettiohjelmia ovat mm. Technic Launcher, (sisältää mm. Tekkitin ja Voltzin) ja Feed The Beast. (sisältää mm. MindCrackin ja Monster Packin).
  • Muokatut maailmat ovat yhteisön tekemiä, omia maailmoja. Ne voivat sisältää valmiiksi suuria rakennelmia, erityislaatuista luontoa, taistelukenttiä, seikkailuratoja, selviytymistä vaikeissa olosuhteissa tai käytännössä mitä tahansa.
  • Resurssipaketit muuttavat Minecraftin ulkoasua ja/tai ääniä. Ennen päivitystä 1.6, näitä kutsuttiin Tekstuuripaketeiksi. Tekstuuripaketeilla pystyttiin muokkaamaan ainoastaan tekstuureja, kun taas resurssipaketeilla voi muokata myös ääniä ja pelin 3D-malleja.[12] Minecraftin palikkojen tekstuuri on 16×16 pikseliä. Mutta on myös muuntarkkuuksisia paketteja, joiden tarkkuus vaihtelee aina 8×8 pikselistä huimaan 512×512 pikseliin. Isompi tarkkuus vaati tietokoneelta enemmän tehoa.
  • Skineillä eli "ihoilla" voi vaihtaa hahmon ulkonäköä. 1.8-versiosta lähtien skinissä on kaksi kerrosta ja hahmon kädet on mahdollista vaihtaa kapeammiksi.

Muut alustat

Minecraftista on olemassa tietokoneversion lisäksi versioita, joita voi käyttää muilla pelialustoilla.

Minecraft Pocket Edition

Minecraft Pocket Edition on mobiililaitteille optimoitu Minecraft, jossa on vähemmän sisältöä kuin tietokoneversiossa. Versio on saatavilla Windows Phone, Android- ja iOS-laitteille.

Minecraft Pi Edition

Minecraft Pi Edition on Raspberry Pi-tietokoneelle suunnattu versio, joka muistuttaa paljolti Pocket Editionia.

Xbox

Minecraft julkaistiin Xbox 360:lle 9. toukokuuta 2012. tällä hetkelle xboxilla on miltein saman verran asioita kun PC.llä. konsoleiden minecraft on sama kun tietokoneen minecraft 1.8.

Microsoft esitti vuoden 2013 E3-messuilla trailerin Minecraftin Xbox One-versiosta.[13]

PlayStation

Minecraft julkaistiin PlayStation 3:lle Euroopassa 18. joulukuuta 2013.[14] Minecraft on julkaistu myös PlayStation Vitalle ja PlayStation 4:lle. Minecraftin konsoliversioissa on tällä hetkelle miltein saman verran asioita kun PC.llä. konsoleiden minecraft on sama kun tietokoneen minecraft 1.8.

Wii U

Peli on myös Wii Ulla. Peli julkaistiin 17. joulukuuta 2015

Kehitys

Historia

Minecraft Alpha siirtyi alpha-kehitysvaiheesta beta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Betan suunniteltiin loppuvan 11. marraskuuta 2011, ja Minecraft julkistettavan virallisesti.[15]. Lopulta Betasta siirryttiin pois Minecraft 1.0.0:n myötä, joka julkaistiin lopulta 18. marraskuuta 2011.

Päivitykset

Minecraftiin tulee päivityksiä noin kerran vuodessa, päivitykset lisäävät peliin paljon uutta sisältöä. Ennen suuria päivityksiä julkaistaan myös pienoispäivityksiä (engl. snapshot). Niiden mukana peliin tulee uusia asioita ja myös paljon bugikorjauksia. snapshotit voi erikseen ladata Minecraftin käynnistysohjelmasta. Viimeisin suuri päivitys oli 1.8 (The bountiful update), joka lisäsi peliin useita uusia kuutioita, esineitä, eläimiä, kukkia, kasveja ja limakuutiot. Versioon 1.8 on tullut kahdeksan bugikorjausversiota joista uusin on 1.8.9. Seuraava tuleva päivitys on taistelupäivitys joka tulee silloin kun 1.9 julkaistaan.

Musiikki

Minecraftin musiikin on tehnyt Daniel ”C418” Rosenfeld. 1.6-version julkaisun jälkeen musiikkia on voinut lisätä ja muuttaa resurssipakettejen avulla.[16]

Lähteet

  1. Crecente, Brian: Official Minecraft Coming to iPhone, iPad, Android Kotaku.com. 21.02.2011. Viitattu 25.4.2011. (englanniksi)
  2. Markus Persson: Credits due 26.5.2009. Markus Persson.
  3. Handy, Alex: Interview: Markus 'Notch' Persson Talks Making Minecraft 23.3.2010. Gamasutra. Viitattu 26.6.2010.
  4. Persson, Markus: Minecraft minecraft.net. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
  5. Persson, Markus: Exclamation mark. notch.tumblr.com. Viitattu 15.1.2011. (englanniksi)
  6. Statistics 18. kesäkuuta 2015. Mojang. Viitattu 18.6.2015.
  7. Winners 2012 European Games Award. Viitattu 12.4.2014.
  8. Microsoft buys Mojang time.com. 15.9.2014. Time. Viitattu 20.9.2014.
  9. Tamminen, Timo: Minecraft-elokuvan ohjaajaksi päätymässä Night at the Museumista vastannut Shawn Levy Mbnet.fi. 17.10.2014. Viitattu 8.11.2014.
  10. Persson, Markus: How saving and loading will work once infinite is in notch.tumblr.com. 19.3.2010.
  11. http://www.youtube.com/watch?v=5v2_WiQH7Tc
  12. https://mojang.com/2014/03/minecraft-snapshot-14w10a/
  13. E3 2013: Minecraft Coming to Xbox One IGN. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)
  14. Minecraft PS3 Edition will arrive before next-gen versions Eurogamer.net. 11.11.2013. Viitattu 20.11.2013. (englanniksi)
  15. I’m going all gaga now, 1000 sales in 24 hours! notch.tumblr.com. 29.7.2010. Viitattu 3.8.2010.
  16. Minecraft.net Credits Minecraftin virallinen verkkosivu. Mojang. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla