Ero sivun ”Kunta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Kyte (keskustelu | muokkaukset)
+ kunta (biologia)
Rivi 1: Rivi 1:
[[en:County]]
[[en:County]]


: ''Tämä artikkeli käsittelee valtiohallinnon yksikköä. Matemaattista käsitettä varten katso sivua [[Kunta (matematiikka)]].''
: ''Tämä artikkeli käsittelee valtiohallinnon yksikköä. Matemaattista käsitettä varten katso sivua [[Kunta (matematiikka)]] ja biologista käsitettä varten sivua [[Kunta (biologia)]].''


'''Kunta''' on [[julkishallinto|julkishallinnon]] yksikkö, joka toimii [[valtio]]n ja [[lääni]]n alaisuudessa. Suomessa myös kaikki [[kaupungit]] ovat kuntia.
'''Kunta''' on [[julkishallinto|julkishallinnon]] yksikkö, joka toimii [[valtio]]n ja [[lääni]]n alaisuudessa. Suomessa myös kaikki [[kaupungit]] ovat kuntia.

Versio 7. maaliskuuta 2004 kello 13.12


Tämä artikkeli käsittelee valtiohallinnon yksikköä. Matemaattista käsitettä varten katso sivua Kunta (matematiikka) ja biologista käsitettä varten sivua Kunta (biologia).

Kunta on julkishallinnon yksikkö, joka toimii valtion ja läänin alaisuudessa. Suomessa myös kaikki kaupungit ovat kuntia.

Suomessa on 444 kuntaa, joista kaupunkeja on 111. Kunnista 16 sijaitsee Ahvenanmaan maakunnassa. On esitetty, että kuntien määriä vähennettäisiin, sillä Suomessa niitä on poikkeuksellinen suuri määrä verrattuna muihin maihin. Tämä taas aiheuttaa kustannuksia ja byrokratiaa.

Kunnanvaltuusto

Kunnassa ylintä päätösvaltaa käyttää kunnanvaltuusto. Sen tehtäviin kuuluu päättää kuntasuunnitelmasta vähintään viideksi vuodeksi eteenpäin. Suunnitelma on kunnan hallinnon, talouden, maankäytön ja muiden olojen kehittämistä, ja se tarkistetaan määräajoin. Kunnan maankäytöstä valtuusto päättää kaavoituksella.

Kunnan hallinnon järjestämiseen kuuluu mm. erilaisten ohje- ja johtosääntöjen antaminen, kuten virastojen toiminnan ja tehtävien määrittely. Ohjesääntö vaatii aina asianomaisen valtion viranomaisen vahvistuksen, johtosääntö ei.

Kuntalaisiin kohdistuvat järjestyssäännöt ovat sitovia määräyksiä, joita on noudatettava kunnan alueen sisäpuolella riippumatta siitä, onko kunnan jäsen vai ei - esimerkiksi palojärjestys, terveydenhoitojärjestys.

Taloudellisen vallan käyttö kunnassa kuuluu myös valtuuston päätösvaltaan. Valtuusto hyväksyy vuosittain talousarvion (tarvittaessa lisätalousarvio). Taloudelliseen valtaan kuuluvat myös päätökset määrärahoista, takaussitoumuksista, rahastojen perustamisesta ja kunnallisista maksuista.

Kunnanhallitus

Valtuuston ohella kunnanhallitus on tärkein toimielin kunnan hallinnossa. Kunnanhallitus huolehtii kunnan hallinnosta sekä valtuuston päätösten to-meenpanosta.

Kunnanhallituksen alaisena työskentelee kunnanjohtaja ja mahdolliset apulaiskunnanjohtajat. Heidän tehtävänsä on johtaa kunnan hallintoa.

Kunnanhallituksen tehtävä on valvoa kunnan etuja ja tehdä mm. sopimuksia ja oikeustoimia kunnan puolesta. Kunnanvaltuusto voi tehdä päätöksiä vain kun-nanhallituksen valmistelusta.

Johtosäännön nojalla kunnanhallituksessa voi olla asioiden valmisteluja ja muita tehtäviä varten jaostoja. Kunnanhallitus voi asettaa myös toimikuntia tilapäisiä tai pysyväisluontoisia tehtäviä varten.

Lautakunnat ja johtokunnat

Kunnan hallintotehtäviä varten on kunnanhallituksen valvonnan alaisia lautakuntia ja johtokuntia. Lautakunnat jaetaan lakisääteisiin ja vapaaehtoisiin. Lakisääteisiä ovat mm. terveys-, sosiaali-, koulu- ja oikeusapulautakunta. Vapaa-ehtoisia esimerkiksi kulttuuri-, urheilu- ja matkailulautakunta.

Katso myös