Ero sivun ”Valeri Lobanovskyi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Валерій Васильович Лобановський
YurikBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 23: Rivi 23:
[[en:Valeri Lobanovsky]]
[[en:Valeri Lobanovsky]]
[[it:Valeri Lobanovski]]
[[it:Valeri Lobanovski]]
[[he:ולרי לובנובסקי]]
[[nl:Valeri Lobanovski]]
[[nl:Valeri Lobanovski]]
[[ja:ヴァレリー・ロバノフスキー]]
[[ja:ヴァレリー・ロバノフスキー]]

Versio 25. elokuuta 2006 kello 17.04

Tiedosto:RIMG0582 Valery Lobanovsky.JPG
Valeri Lobanovskyn muistomerkki Kiovassa

Valeri Vasilovytš Lobanovsky (ukr. Валерій Васильович Лобановський, s. 6. tammikuuta 1939, k. 13. toukokuuta 2002) oli ukrainalainen jalkapalloilija ja jalkapallovalmentaja.

Pelaajauransa Lobanovsky aloitti vasempana laiturina kotikaupunkinsa joukkueessa Kiovan Dynamossa, missä hän voitti sekä Neuvostoliiton mestaruuden että Cupin. Hän pelasi joukkueessa kaikkiaan seitsemän vuotta, minkä jälkeen pelasi myös Tšornomorets Odessassa ja Šahtar Donetskissa ennen kuin lopetti uransa 29-vuotiaana kaikiaan 253 ottelun ja 71 tehdyn maalin jälkeen. Neuvostoliiton maajoukkueessa hän pelasi kaksi ottelua.

Parhaiten Lobanovsky tunnetaan menestyksestään valmentajana. Vuoden kuluttua uransa lopettamisestä hän aloitti Dnipro Dnipropetrovskin valmentajana, missä vietti neljä vuotta ilman mainittavampaa menestystä. Ennen kauden 1974 alkua hän siirtyi kiovan Dynamoon, mitä valmensi 17 seuraavan vuoden aikana 15 vuoden ajan, käytyään välissä Neuvostoliiton maajoukkuevalmentajana.

Lobanovskin valmennusfilosofia oli hyvin tieteellinen ja matemaattinen, eikä hän jättänyt pelaajien luovuudelle sijaa. Hän noudatti totaalisen jalkapallon pelitapaa, jota itse nimitti "pelaajien sosialistiseksi kollektiivisuudeksi". Pelaajien keskinäinen liikkuminen kentällä oli sovitettu yhteen äärimmäisen tarkasti. Lobanovskyn valmennusmenetelmät tuottivat tulosta ja Kiovan Dynamo kykeni murtamaan venäläisjoukkueiden ylivallan Neuvostoliiton jalkapalloliigassa. Joukkue voitti liigamestaruuden kahdeksan ja kertaa ja cupin kuudesti. Lisäksi joukkue voitti Cup-voittajien Cupin vuosina 1975 ja 1986.

Neuvostoliiton maajoukkueen peräsimessä hän työskenteli kolme kautta. Hän valmensi joukkueen pronssille 1976 Montrealin olympilaisissa, mutta eniten julkisuutta sai hänen kolmas kautensa, johon kuului myös vuoden 1986 Meksikon MM-turnaus. Neuvostoliiton joukkue kisoissa koostui pääasiassa Kiovan Dynamon pelaajista ja pelitapa noudatti perinteistä lobanovskilaista kaavaa. Joukkue voitti alkulohkonsa, mutta putosi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella hävittyään Belgialle 4-3. Kaksi vuotta myöhemmin Länsi-Saksan EM-turnauksessa joukkue eteni loppuotteluun, missä se kuitenkin hävisi Alankomaille. Perestroikan jälkiaikoihin monet Lobanovskyn luottopelaajat lähtivät Euroopan rahaliigoihin pelaamaan. Hän ei saanut edes kaikkia Kiovan Dynamon pelaajia suostuteltua 1990 MM-kisojen joukkueeseen ja joukkue sijoittui lopulta alkulohkossaan viimeiseksi.

Heikon MM-kisamenestyksen jälkeen Lobanovsky lähti Kiovan Dynamosta ja siirtyi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi. Neljän vuoden ajan tehtävässä toimittuaan ilman mainittavampaa menestystä hänet erotettiin tehtävästä, minkä jälkeen hän siirtyi Kuwaitin peräsimeen, mutta tämä pesti kesti vain kaksi vuotta. Tammikuussa 1997 hän palasi takaisin Kiovan Dynamon valmentajaksi, mutta ajat eivät olleet enää entisenlaiset. Dynamo oli suljettu lahjontaskandaalin vuoksi Eurocup-kilpailuista, eikä menestys kotimaankaan liigassa häikäissyt. Lobanovsky kuitenkin sai kurssin nopeasti kääntymään ja johdatti joukkueen viiteen peräkkäiseen mestaruuteen ja vuonna 1999 aina Mestarien liigan välieriin saakka. Monet Kiovan Dynamon pelaajista ovat lähteneet muihin Euroopan liigoihin pelaamaan, kuitenkin Lobanovskyn kasvateista ainoastaan Andri Ševtšenko on kyennyt tekemään todellisen läpimurron maailman terävimmälle huipulle. Maaliskuussa 2000 Lobanovsky siirtyi valmentamaan Ukrainan maajokkuetta, mutta sai potkut joukkueen hävittyä ratkaisevan MM-jatkokarsintaottelun Saksalle.

7. toukokuuta 2002 Lobanovsky sai aivoveritulpan juuri kun hänen joukkueensa Kiovan Dynamo oli voittanut Metalurh Zaporižžjan. Hän kuoli kesken aivoleikkauksen. Lobanovsky on eräs Ukrainan suurimmista jalkapallosankareista ja Kiovan Dynamon kotistadion on nimetty uudelleen hänen mukaansa. Hänelle on myönnetty myös korkein Ukrainan kansalaiselleen antama tunnustus, Ukrainan sankarin arvonimi. Vuodesta 2002 lähtien on hänen kunniakseen järjestetty vuosittainen muistoturnaus.