Ero sivun ”Postcrossing” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kumottu muokkaus 15174739, jonka teki 213.143.191.246 (keskustelu)
Kotivalo (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Postcrossing''' on kansainvälinen korttirinki, jonka perusideana on lähettää ja vastaanottaa [[postikortti|postikortteja]]. Tämä [[portugali]]laisen Paulo Magalhãesin luoma rinki on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman<ref>{{Verkkoviite|osoite = http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/30/postcrossing-postikorttien-vaihtoa-tuntemattomien-kanssa|nimeke = http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/30/postcrossing-postikorttien-vaihtoa-tuntemattomien-kanssa|julkaisu = |julkaisija = |viitattu = 08.10.2014|tekijä = |ajankohta = }}</ref>. Postcrossing-sivustolla on yli 503 000 rekisteröitynyttä käyttäjää 214 eri maasta (lokakuu [[2014]]).<ref>http://www.postcrossing.com/stats/users</ref> Postcrossing ei maksa mitään, sivusto ei peri maksua, ainoastaan ottaa vastaan lahjoituksia. Postcrossingiin liittyneet maksavat vain itse lähettämänsä postikortit ja niihin tarvittavat postimerkit. Kärkikymmenikössä eniten kortteja lähettäneiden maiden listalla ovat Suomen (5. sija) lisäksi [[Saksa]], [[Yhdysvallat]], [[Alankomaat]], [[Venäjä]], [[Valko-Venäjä]], [[Kiina]], [[Taiwan]], [[Puola]] ja [[Ukraina]]. Lokakuuhun 2014 mennessä suomalaiset ovat lähettäneet yhteensä yli 2 miljoonaa postikorttia.<ref>http://www.postcrossing.com/stats/topcountries/alltime</ref>
'''Postcrossing''' on kansainvälinen korttirinki,{{selvennä|kuulostaa pokerinpeluulta}} jonka perusideana on lähettää ja vastaanottaa [[postikortti|postikortteja]]. Tämä [[portugali]]laisen Paulo Magalhãesin luoma rinki on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman<ref>{{Verkkoviite|osoite = http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/30/postcrossing-postikorttien-vaihtoa-tuntemattomien-kanssa|nimeke = http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/30/postcrossing-postikorttien-vaihtoa-tuntemattomien-kanssa|julkaisu = |julkaisija = |viitattu = 08.10.2014|tekijä = |ajankohta = }}</ref>. Postcrossing-sivustolla on yli 503 000 rekisteröitynyttä käyttäjää 214 eri maasta (lokakuu [[2014]]).<ref>http://www.postcrossing.com/stats/users</ref> Postcrossing ei maksa mitään, sivusto ei peri maksua, ainoastaan ottaa vastaan lahjoituksia. Postcrossingiin liittyneet maksavat vain itse lähettämänsä postikortit ja niihin tarvittavat postimerkit. Kärkikymmenikössä eniten kortteja lähettäneiden maiden listalla ovat Suomen (5. sija) lisäksi [[Saksa]], [[Yhdysvallat]], [[Alankomaat]], [[Venäjä]], [[Valko-Venäjä]], [[Kiina]], [[Taiwan]], [[Puola]] ja [[Ukraina]]. Lokakuuhun 2014 mennessä suomalaiset ovat lähettäneet yhteensä yli 2 miljoonaa postikorttia.<ref>http://www.postcrossing.com/stats/topcountries/alltime</ref>


== Sivuston toiminta ==
== Sivuston toiminta ==

Versio 11. marraskuuta 2015 kello 18.57

Postcrossing on kansainvälinen korttirinki,selvennä jonka perusideana on lähettää ja vastaanottaa postikortteja. Tämä portugalilaisen Paulo Magalhãesin luoma rinki on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman[1]. Postcrossing-sivustolla on yli 503 000 rekisteröitynyttä käyttäjää 214 eri maasta (lokakuu 2014).[2] Postcrossing ei maksa mitään, sivusto ei peri maksua, ainoastaan ottaa vastaan lahjoituksia. Postcrossingiin liittyneet maksavat vain itse lähettämänsä postikortit ja niihin tarvittavat postimerkit. Kärkikymmenikössä eniten kortteja lähettäneiden maiden listalla ovat Suomen (5. sija) lisäksi Saksa, Yhdysvallat, Alankomaat, Venäjä, Valko-Venäjä, Kiina, Taiwan, Puola ja Ukraina. Lokakuuhun 2014 mennessä suomalaiset ovat lähettäneet yhteensä yli 2 miljoonaa postikorttia.[3]

Sivuston toiminta

Portugalilaisen Paulo Magalhãesin vuonna 2005 perustamaan postcrossing-verkostoon kirjautunut käyttäjä voi pyytää verkoston ylläpidolta osoitetta, johon lähettää postikortti. Järjestelmä valitsee sattumanvaraisesti toisen käyttäjän osoitteen ja lähettää sen pyytäjän sähköpostiin. Osoitteen mukana tulee korttikohtainen tunnistekoodi, joka kirjoitetaan lähetettävään postikorttiin. Kun kortti saapuu perille, vastaanottaja kirjaa tunnistekoodin järjestelmään, jolloin järjestelmä tietää kortin saapuneen perille. Tämän jälkeen järjestelmä jakaa lähettäjän osoitteen kerran jollekin toiselle käyttäjälle maailmalla, eli lähettäjä saa takaisin yhden kortin jokaista lähettämäänsä kohti.

Systeemi varjelee käyttäjän yksityisyyttä siten, että se antaa katuosoitteita yhdelle käyttäjälle vain muutaman kerrallaan. Käyttäjällä voi yhtäaikaa olla travelling- eli matkalla-tilassa rajallinen määrä kortteja, sivustolle liittyessä tämä määrä on viisi. Vähimmäismäärää lähetettäville korteille ei ole eli käyttäjä voi lähettää vaikka vain yhden kortin. Myöhemmin maksimiluku kasvaa hitaasti sen mukaan, montako käyttäjän lähettämää korttia on saapunut määränpäähänsä. Käyttäjä voi muokata itselleen pienen profiilin, jossa katuosoite ei kuitenkaan näy. Palvelun käytön voi lopettaa koska tahansa.

Kortteihin voi kirjoittaa mitä tahansa mieleen tulee, yleisiä aiheita ovat omasta maasta tai itsestään kertominen ym. yleinen jutustelu. Osa käyttäjistä mainitsee profiilissaan joitakin toiveita saapuvien postikorttien aiheista, niissä olevista kirjoituksista tai postimerkeistä. Postikortteja on hauska saada, mutta tällä tavoin voi myös koettaa keräillä tietynlaisia kortteja tai vauhdittaa postimerkkiharrastusta.

Omasta kotimaastaan kortteja ei voinut saada ennen kevättä 2008, ellei halunnut osallistua tageihin eli "hippoihin" foorumilla. Keväällä 2008 järjestelmää uudistettiin siten, että "virallisia" osoitteita voi saada myös omaan maahansa. Tag eli suomalaisittain hippa on epävirallisempaa postcrossailua sivuston foorumilla, johon myös kirjaudutaan sisään. Monet hippailevat siksi, että haluavat lähettää enemmän kortteja kerrallaan. Hipat eroavat virallisesta postcrossingista siten, että niissä voi usein valita millaisen kortin lähettää ja saa, sekä mihin maahan ja kenelle. Foorumilla voi myös osallistua esimerkiksi muihin tagien tyyppisiin vaihtoihin myös muilla tavaroilla kuin postikorteilla.

Postcrossing-aiheiset postimerkit

Useat maat ovat julkaisseet omia postcrossing-aiheisia postimerkkejä[4]. Suomessa julkaistiin ensimmäinen postcrossing-aiheinen neljän merkin vihko syyskuussa 2013, sen ulkoasusta vastasi suunnittelutoimisto Kokoro & Moi[5].

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla