Ero sivun ”Massiivinen monen pelaajan verkkopeli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisovelluksesta 
Coen (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 3: Rivi 3:
MMO:t ovat [[internet]]in välityksellä tietokoneilla tai pelikonsoleilla pelattavia [[videopeli|videopelej]]ä, joihin osallistuu samanaikaisesti erittäin suuri määrä pelaajia. MMO peleissä on samassa pelimaailmassa yhtäaikaisesti merkittävästi suurempi määrä pelaajia ja pelaajien hahmoja kuin tavallisissa [[Moninpeli|moninpeleissä]], joissa voi olla joitakin kymmeniä pelaajia samassa maailmassa. Pelistä riippuen MMOssa voi olla mukana satoja tai tuhansia samanaikaisia osallistujia, jotka toimivat samassa pelimaailmassa ja serverillä.
MMO:t ovat [[internet]]in välityksellä tietokoneilla tai pelikonsoleilla pelattavia [[videopeli|videopelej]]ä, joihin osallistuu samanaikaisesti erittäin suuri määrä pelaajia. MMO peleissä on samassa pelimaailmassa yhtäaikaisesti merkittävästi suurempi määrä pelaajia ja pelaajien hahmoja kuin tavallisissa [[Moninpeli|moninpeleissä]], joissa voi olla joitakin kymmeniä pelaajia samassa maailmassa. Pelistä riippuen MMOssa voi olla mukana satoja tai tuhansia samanaikaisia osallistujia, jotka toimivat samassa pelimaailmassa ja serverillä.


MMO-pelien osuudeksi koko pelialan myynnistä on arvioitu vuonna 2013 noin 21,2%. Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa MMO-pelaajia oli 208 miljoonaa ja Yhdysvalloissa 79 miljoonaa. Kaikkiaan MMO myynnin on arvioitu olleen noin 14,9 miljardia [[yhdysvaltain dollari]]a vuonna 2013. MMO-pelien on ennustettu nousevan maailman toiseksi suurimmaksi pelisegmentiksi. [[Aasia]]n ja [[Tyynimeri|Tyynenmeren]] alueen osuudeksi MMO-myynnistä arvioitiin noin 64%. Myös [[Itä-Eurooppa|Itä-Euroopan]] kehittyvillä markkinoilla odotettiin kovaa kasvua. Suurimmat keskiverto-ostokset tekivät kuitenkin pelaajat [[Eurooppa|Euroopassa]] ja [[Lähi-itä|Lähi-Idässä]].<ref>2P.com: [http://2p.com/831716_1/Global-MMO-Market-Will-be-149-Billion-Big-in-2013---Report.htm "Global MMO Market Will be 14.9 Billion Big in 2013 - Report"] Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014</ref><ref>Heroengine.com: [http://www.heroengine.com/2013/07/mmos-continue-to-be-a-lucrative-side-of-the-global-gaming-market/#sthash.SL4dw6bm.dpuf "MMOs continue to be a lucrative side of the global gaming market"]. Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014</ref>
MMO-pelien osuudeksi koko pelialan myynnistä on arvioitu vuonna 2013 noin 21,2&nbsp;%. Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa MMO-pelaajia oli 208 miljoonaa ja Yhdysvalloissa 79 miljoonaa. Kaikkiaan MMO myynnin on arvioitu olleen noin 14,9 miljardia [[yhdysvaltain dollari]]a vuonna 2013. MMO-pelien on ennustettu nousevan maailman toiseksi suurimmaksi pelisegmentiksi. [[Aasia]]n ja [[Tyynimeri|Tyynenmeren]] alueen osuudeksi MMO-myynnistä arvioitiin noin 64&nbsp;%. Myös [[Itä-Eurooppa|Itä-Euroopan]] kehittyvillä markkinoilla odotettiin kovaa kasvua. Suurimmat keskiverto-ostokset tekivät kuitenkin pelaajat [[Eurooppa|Euroopassa]] ja [[Lähi-itä|Lähi-Idässä]].<ref>2P.com: [http://2p.com/831716_1/Global-MMO-Market-Will-be-149-Billion-Big-in-2013---Report.htm "Global MMO Market Will be 14.9 Billion Big in 2013 - Report"] Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014</ref><ref>Heroengine.com: [http://www.heroengine.com/2013/07/mmos-continue-to-be-a-lucrative-side-of-the-global-gaming-market/#sthash.SL4dw6bm.dpuf "MMOs continue to be a lucrative side of the global gaming market"]. Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014</ref>


Joitakin MMO-pelejä voi pelata myös mobiililaitteilla, kuten [[älypuhelin|älypuhelimella]], ja siihen viittaavat termit ”Mobile MMOG”, ”MMMOG” tai ”3MOG”.
Joitakin MMO-pelejä voi pelata myös mobiililaitteilla, kuten [[älypuhelin|älypuhelimella]], ja siihen viittaavat termit ”Mobile MMOG”, ”MMMOG” tai ”3MOG”.
Rivi 12: Rivi 12:
MMO-peleissä on paljon yhdistäviä tekijöitä, jotka erottavat ne muuntyyppisistä peleistä.
MMO-peleissä on paljon yhdistäviä tekijöitä, jotka erottavat ne muuntyyppisistä peleistä.


MMOssa on laaja pelimaailma, joka säilyy pääosin samanlaisena riippumatta pelaajien toimista siellä. Pelaajat voivat esimerkiksi louhia kalliosta materiaaleja tai tappaa hahmoja, mutta ne palaavat eli "spawnaavat" takaisin tietyn ajan kuluttua. Näin pelimaailma säilyy tietyllä tapaa pysyvänä. Uusissa MMO-peleissä on kuitenkin joitakin ominaisuuksia, joiden ansiosta pelimaailma hieman voi juonen edetessä muuttua siten, että asiat näyttäytyvät eri pelaajille eri tavalla riippuen heidän toimistaan, valinnoistaan ja tarinan juonen vaiheesta.
MMOssa on laaja pelimaailma, joka säilyy pääosin samanlaisena riippumatta pelaajien toimista siellä. Pelaajat voivat esimerkiksi louhia kalliosta materiaaleja tai tappaa hahmoja, mutta ne palaavat eli ”spawnaavat” takaisin tietyn ajan kuluttua. Näin pelimaailma säilyy tietyllä tapaa pysyvänä. Uusissa MMO-peleissä on kuitenkin joitakin ominaisuuksia, joiden ansiosta pelimaailma hieman voi juonen edetessä muuttua siten, että asiat näyttäytyvät eri pelaajille eri tavalla riippuen heidän toimistaan, valinnoistaan ja tarinan juonen vaiheesta.


Koska MMO:t ovat pääasiassa laajoja moninpelejä, niissä ei ole laajoja [[yksinpeli]]osioita tai -ominaisuuksia. Esimerkiksi [[NPC|NPC hahmojen]] [[tekoäly]] on suunniteltu pääasiassa tukemaan ryhmässä pelaamista. Tämän vuoksi MMO-peliä ei voi saada "loppuun" kuten yksinpeliä. MMO-pelin tilannetta, jossa hahmo on korkeimmalla kokemustasolla (engl. ''level'') tai muuten käynyt läpi pelin sisällön kattavasti, kutsutaan loppupeliksi (engl. ''endgame''). Tässä vaiheessa MMO-pelaaminen keskittyy itseään toistavaan sisältöön, kuten päivittäin suoritettaviin tehtäviin (engl. ''dailies, daily quests''), PvP toimintaan, PvE-[[Instanssi-luolasto|instansseihin]], virtuaalituotteiden valmistamiseen (engl. ''crafting'') sekä myymiseen muille pelaajille. Yksi yleinen motiivi pelata vielä loppupelissä on erilaisten ainutlaatuisten haasteiden kautta saatavien uusien ja entistä parempien varusteiden kerääminen sekä muut ainutlaatuiset virtuaaliset saavutukset (engl. ''achievements'') ja palkinnot (engl. ''trophy''), jotka antavat [[sosiaalinen status|sosiaalista statusta]] pelaajayhteisössä.
Koska MMO:t ovat pääasiassa laajoja moninpelejä, niissä ei ole laajoja [[yksinpeli]]osioita tai -ominaisuuksia. Esimerkiksi [[NPC|NPC-hahmojen]] [[tekoäly]] on suunniteltu pääasiassa tukemaan ryhmässä pelaamista. Tämän vuoksi MMO-peliä ei voi saada ”loppuun” kuten yksinpeliä. MMO-pelin tilannetta, jossa hahmo on korkeimmalla kokemustasolla ({{k-en|level}}) tai muuten käynyt läpi pelin sisällön kattavasti, kutsutaan loppupeliksi (''endgame''). Tässä vaiheessa MMO-pelaaminen keskittyy itseään toistavaan sisältöön, kuten päivittäin suoritettaviin tehtäviin (''dailies, daily quests''), PvP toimintaan, PvE-[[Instanssi-luolasto|instansseihin]], virtuaalituotteiden valmistamiseen (''crafting'') sekä myymiseen muille pelaajille. Yksi yleinen motiivi pelata vielä loppupelissä on erilaisten ainutlaatuisten haasteiden kautta saatavien uusien ja entistä parempien varusteiden kerääminen sekä muut ainutlaatuiset virtuaaliset saavutukset (''achievements'') ja palkinnot (''trophy''), jotka antavat [[sosiaalinen status|sosiaalista statusta]] pelaajayhteisössä.


Pelaajat jotka haluavat pelata yksin löytävät kuitenkin runsaasti tekemistä ns. PvE eli "[[PvE|pelaaja vastaan ympäristö, Player vs. Environment]]" sisällöstä. Jotkin PvE sisällötkin, kuten suuret tapahtumat tai taistelut NPC hahmoja vastaan, voivat vaatia suurien ihmispelaajien joukkojen koordinoitua yhteistyötä. Nämä voivat olla pelimaailmassa spontaanisti esiintyviä tapahtumia, joihin voivat osallistua kaikki paikalle osuvat tai suunnitelmallisempaa toimintaa vaativia vaikeampia [[Instanssi-luolasto|instansseja]]. Instansseissa tarvitaan yleensä vähintään suunnitelmien tekoa tekstichatissä tai mikrofoneilla pelin "puhelu"/ääni-ominaisuudella tai jollakin kaikkien käyttämällä [[VoIP|VoIP-ohjelmalla]], kuten [[TeamSpeak]], [[Ventrilo]] tai [[Mumble]] ohjelmia.
Pelaajat jotka haluavat pelata yksin löytävät kuitenkin runsaasti tekemistä ns. PvE eli [[PvE|pelaaja vastaan ympäristö, Player vs. Environment]] -sisällöstä. Jotkin PvE sisällötkin, kuten suuret tapahtumat tai taistelut NPC hahmoja vastaan, voivat vaatia suurien ihmispelaajien joukkojen koordinoitua yhteistyötä. Nämä voivat olla pelimaailmassa spontaanisti esiintyviä tapahtumia, joihin voivat osallistua kaikki paikalle osuvat tai suunnitelmallisempaa toimintaa vaativia vaikeampia [[Instanssi-luolasto|instansseja]]. Instansseissa tarvitaan yleensä vähintään suunnitelmien tekoa tekstichatissä tai mikrofoneilla pelin ”puhelu”/ääni-ominaisuudella tai jollakin kaikkien käyttämällä [[VoIP|VoIP-ohjelmalla]], kuten [[TeamSpeak]], [[Ventrilo]] tai [[Mumble]] ohjelmia.


Toisiin moninpeleihin verrattuna MMO-peleissä on valtava määrä pelaajia samassa pelimaailmassa, jotka kaikki vuorovaikuttavat toistensa ja saman pelimaailman kanssa. Monella suositulla MMO-pelillä on kullakin hetkellä kymmeniä tai satoja tuhansia pelaajia pelimaailmaan kirjautuneena. Teknologisen kehityksen mukana pelimaailmojen koot ovat kasvaneet entisestään ja on alettu puhua ns. [[megaserveri|megaservereistä]]. Esimerkiksi [[Elder Scrolls Online]] MMO-pelissä kaikki EU-alueen pelaajat pelaavat samassa pelimaailmassa. Samoin koko [[Yhdysvallat|Yhdysvaltojen]] pelaajat on kasattu omalle megaserverilleen. Vertailun vuoksi tavallisilla moninpeleillä, kuten [[Battlefield (pelisarja)|Battlefield]] tai [[Call of Duty (pelisarja)|Call of Duty]] [[FPS-peli|FPS-peleillä]], on vain kymmeniä samanaikaisia pelaajia kerrallaan samassa pelimaailmassa ja niitä pelataan monesti yksityisillä servereillä peliyhtiön servereiden sijaan. Monissa vanhemmissa peleissä pelimaailma on jaettu niin sanottuihin shardeihin ''(engl.'' shards), jolloin pelaajia jaetaan identtisiin pelimaailmoihin ja eri servereille serverikuormituksen jakamiseksi. Shard-nimitys juontaa juurensa vanhasta [[Ultima Online]] MMO-pelistä. Kehitys kulkee kuitenkin kohti suurempia yhtenäisiä servereitä.
Toisiin moninpeleihin verrattuna MMO-peleissä on valtava määrä pelaajia samassa pelimaailmassa, jotka kaikki vuorovaikuttavat toistensa ja saman pelimaailman kanssa. Monella suositulla MMO-pelillä on kullakin hetkellä kymmeniä tai satoja tuhansia pelaajia pelimaailmaan kirjautuneena. Teknologisen kehityksen mukana pelimaailmojen koot ovat kasvaneet entisestään ja on alettu puhua ns. [[megaserveri|megaservereistä]]. Esimerkiksi ''[[Elder Scrolls Online]]'' -pelissä kaikki EU-alueen pelaajat pelaavat samassa pelimaailmassa. Samoin koko [[Yhdysvallat|Yhdysvaltojen]] pelaajat on kasattu omalle megaserverilleen. Vertailun vuoksi tavallisilla moninpeleillä, kuten [[ensimmäisen persoonan ammuntapeli|ensimmäisen persoonan ammuntapeleillä]] ''[[Battlefield (pelisarja)|Battlefield]]'' tai ''[[Call of Duty (pelisarja)|Call of Duty]]'', on vain kymmeniä samanaikaisia pelaajia kerrallaan samassa pelimaailmassa ja niitä pelataan monesti yksityisillä servereillä peliyhtiön servereiden sijaan. Monissa vanhemmissa peleissä pelimaailma on jaettu niin sanottuihin shardeihin (''shards''), jolloin pelaajia jaetaan identtisiin pelimaailmoihin ja eri servereille serverikuormituksen jakamiseksi. Shard-nimitys juontaa juurensa vanhasta ''[[Ultima Online]]'' -MMO-pelistä. Kehitys kulkee kuitenkin kohti suurempia yhtenäisiä servereitä.


MMO-pelejä voi pelata yleensä vain pelin julkaisijan serverillä. Tästä syystä niihin ei yleensä ole [[Modifikaatio|modeja]].
MMO-pelejä voi pelata yleensä vain pelin julkaisijan serverillä. Tästä syystä niihin ei yleensä ole [[Modifikaatio|modeja]].
Rivi 24: Rivi 24:
Perinteisesti MMO-pelit ovat poikenneet muista peleistä myös hinnoittelultaan, sillä jokaisen pelaajatilin on täytynyt maksaa kuukausimaksua korvauksena servereiden käytöstä. Käytäntö on kuitenkin väistymässä kovan kilpailun, teknologian kehittymisen ja halventumisen sekä uusien ilmaisliiketoimintamallien vuoksi.
Perinteisesti MMO-pelit ovat poikenneet muista peleistä myös hinnoittelultaan, sillä jokaisen pelaajatilin on täytynyt maksaa kuukausimaksua korvauksena servereiden käytöstä. Käytäntö on kuitenkin väistymässä kovan kilpailun, teknologian kehittymisen ja halventumisen sekä uusien ilmaisliiketoimintamallien vuoksi.


MMO-pelimaailmat eivät yleensä koskaan "nollaudu" eli kaikki pelihahmolla saavutetut tavarat, kokemus ja taidot säilyvät ikuisesti. Tämä on hyvin tärkeää, sillä hahmojen kehittäminen on pitkä ja aikaa vievä prosessi MMO-peleissä.
MMO-pelimaailmat eivät yleensä koskaan ”nollaudu” eli kaikki pelihahmolla saavutetut tavarat, kokemus ja taidot säilyvät ikuisesti. Tämä on hyvin tärkeää, sillä hahmojen kehittäminen on pitkä ja aikaa vievä prosessi MMO-peleissä.

Pelaajien ryhmät voivat muodostaa peleissä omia ryhmiään eli niin sanottuja klaaneja (''Clan''), kiltoja (''Guild'') tai factioneita (''Faction''), joissa yleensä kasataan alaryhmiä instanssien suorittamiseen. Pelaajat yleensä myös edustavat ryhmäänsä esimerkiksi [[PvP]]-tapahtumissa.


Pelaajien ryhmät voivat muodostaa peleissä omia ryhmiään eli niin sanottuja klaaneja ''(engl.'' Clan), kiltoja (''engl.'' Guild) tai factioneita (''engl.'' Faction), joissa yleensä kasataan alaryhmiä instanssien suorittamiseen. Pelaajat yleensä myös edustavat ryhmäänsä esimerkiksi [[PvP]] tapahtumissa.
== Hinnoittelu ==
== Hinnoittelu ==
Viime vuosien trendi tietokoneilla pelattavissa MMO-peleissä on ollut Free-to-play eli F2P-malli, joissa itse pelin aloittaminen ei maksa mitään, mutta pelaaja voi pelaamisen aikana käyttää pelissä rahaa erilaisten virtuaalisten tuotteiden ja etuisuuksien hankkimiseen. Aiemmin tietokoneilla pelattavissa MMO-peleistä oli yleensä maksettava sekä pelin ostohinta että kuukausimaksu. Viime aikoina tätä mallia käyttäneet suuret MMO-julkaisut eivät enää ole menestyneet, ja ne on jouduttu muuttamaan ilmaiseksi pelattaviksi peleiksi, joissa on pelin sisäisiä ostoja eli [[mikrotransaktio]]ita. Tällaisia kuukausimaksuissa epäonnistuneita suuren budjetin MMO-pelejä ovat olleet esimerkiksi [[RIFT]], [[Star Wars: The Old Republic]] sekä [[The Secret World]].<ref>[http://arstechnica.com/gaming/2012/08/good-riddance-the-death-of-online-gamings-monthly-subscription-model/ Ars Technica: Good riddance: the death of online gaming’s monthly subscription model.] Viitattu 3.2.2014</ref> [[Guild Wars 2]] julkaistiin ilman kuukausimaksua, mutta peli täytyi ostaa tavallisen pelin hinnalla. War Thunder ja World of Tanks ovat puolestaan esimerkkejä ilmaiseksi pelattavista MMO-peleistä.
Viime vuosien trendi tietokoneilla pelattavissa MMO-peleissä on ollut Free-to-play eli F2P-malli, joissa itse pelin aloittaminen ei maksa mitään, mutta pelaaja voi pelaamisen aikana käyttää pelissä rahaa erilaisten virtuaalisten tuotteiden ja etuisuuksien hankkimiseen. Aiemmin tietokoneilla pelattavissa MMO-peleistä oli yleensä maksettava sekä pelin ostohinta että kuukausimaksu. Viime aikoina tätä mallia käyttäneet suuret MMO-julkaisut eivät enää ole menestyneet, ja ne on jouduttu muuttamaan ilmaiseksi pelattaviksi peleiksi, joissa on pelin sisäisiä ostoja eli [[mikrotransaktio]]ita. Tällaisia kuukausimaksuissa epäonnistuneita suuren budjetin MMO-pelejä ovat olleet esimerkiksi ''[[RIFT]]'', ''[[Star Wars: The Old Republic]]'' ja''[[The Secret World]]''.<ref>[http://arstechnica.com/gaming/2012/08/good-riddance-the-death-of-online-gamings-monthly-subscription-model/ Ars Technica: Good riddance: the death of online gaming’s monthly subscription model.] Viitattu 3.2.2014</ref> [[Guild Wars 2]] julkaistiin ilman kuukausimaksua, mutta peli täytyi ostaa tavallisen pelin hinnalla. ''[[War Thunder]]'' ja ''[[World of Tanks]]'' ovat puolestaan esimerkkejä ilmaiseksi pelattavista MMO-peleistä.


Internet-selaimissa toimivissa peleissä ei tyypillisesti ole aloitusmaksuja, vaan niiden [[liiketoimintamalli]] perustuu niin ikään mikrotransaktioihin.
Internet-selaimissa toimivissa peleissä ei tyypillisesti ole aloitusmaksuja, vaan niiden [[liiketoimintamalli]] perustuu niin ikään mikrotransaktioihin.


==MMO-pelejä alustoittain==
==MMO-pelejä alustoittain==

=== PC/Mac-tietokoneille ===
=== PC/Mac-tietokoneille ===
* [[EVE Online|Eve Online]]
* ''[[EVE Online]]''
* [[RIFT]]
* ''[[RIFT]]''
* [[Guild Wars]]
* ''[[Guild Wars]]''
* [[Guild Wars 2]]
* ''[[Guild Wars 2]]''
* [[Star Wars: The Old Republic]]
* ''[[The Secret World]]''
* [[The Secret World]]
* ''[[Star Wars: The Old Republic]]''
* ''[[World of Warcraft]]''

* [[World of Warcraft]]


=== Multiplatform-pelejä ===
=== Multiplatform-pelejä ===
Nämä pelit on julkaistu tai julkaistaan sekä [[tietokone]]ille että jollekin/joillekin [[pelikonsoli|pelikonsoleille]].
Nämä pelit on julkaistu tai julkaistaan sekä tietokoneille että jollekin/joillekin [[pelikonsoli|pelikonsoleille]].
* [[Final Fantasy XIV]]
* ''[[Final Fantasy XIV]]''
* [[Elder Scrolls Online]]
* ''[[Elder Scrolls Online]]''
* [[War Thunder]]
* ''[[War Thunder]]''
* [[World of Tanks]]
* ''[[World of Tanks]]''


=== Internet-selainpelejä ===
=== Internet-selainpelejä ===
* [[Battlestar Galactica Online]]
* ''[[Battlestar Galactica Online]]''
* [[Hattrick]]
* ''[[Hattrick]]''
* [[Ikariam]]
* ''[[Ikariam]]''
* [[Neopets]]
* ''[[Neopets]]''
* [[OGame]]
* ''[[OGame]]''
* [[Travian]]
* ''[[Tanki Online]]''
* [[Tribal Wars]]
* ''[[Travian]]''
* [[Tanki Online]]
* ''[[Tribal Wars]]''


=== Vanhoja lakkautettuja MMO-pelejä ===
=== Vanhoja lakkautettuja MMO-pelejä ===
Näiden MMO pelien serverit on suljettu ja ylläpito lakkautettu, eikä niitä voi enää pelata.
Näiden MMO-pelien serverit on suljettu ja ylläpito lakkautettu, eikä niitä voi enää pelata.
* [[Lego Universe]]
* ''[[Lego Universe]]''
* [[The Sims Online]]
* ''[[The Sims Online]]''

[[::Luokka:MMOG-pelit|Lisää MMOG-pelejä]]


== Suomalaisia MMO-pelaajayhteisöjä ==
== Suomalaisia MMO-pelaajayhteisöjä ==
[http://www.kalevalasyndicate.fi/ Kalevala Syndicate]
*[http://www.kalevalasyndicate.fi/ Kalevala Syndicate]
*[http://www.frozendawn.fi/ Frozen Dawn]

[http://www.frozendawn.fi/ Frozen Dawn]
*[http://www.enjin.com/recruitment Enjin-pelaajayhteisöhaku]

[http://www.enjin.com/recruitment Enjin-pelaajayhteisöhaku]


== MMO-uutissivustoja ==
== MMO-uutissivustoja ==
Rivi 82: Rivi 77:
* [http://kotaku.com/tag/mmo Kotaku MMO News]
* [http://kotaku.com/tag/mmo Kotaku MMO News]
* [http://www.mmohut.com/ MMO Hut]
* [http://www.mmohut.com/ MMO Hut]

== Katso myös ==
* [[Moninpeli]]


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 11. marraskuuta 2015 kello 17.59

MMOG eli Massively Multiplayer Online Game (suora suom. massiivinen monen pelaajan verkkopeli), yleisemmin vain MMO.

MMO:t ovat internetin välityksellä tietokoneilla tai pelikonsoleilla pelattavia videopelejä, joihin osallistuu samanaikaisesti erittäin suuri määrä pelaajia. MMO peleissä on samassa pelimaailmassa yhtäaikaisesti merkittävästi suurempi määrä pelaajia ja pelaajien hahmoja kuin tavallisissa moninpeleissä, joissa voi olla joitakin kymmeniä pelaajia samassa maailmassa. Pelistä riippuen MMOssa voi olla mukana satoja tai tuhansia samanaikaisia osallistujia, jotka toimivat samassa pelimaailmassa ja serverillä.

MMO-pelien osuudeksi koko pelialan myynnistä on arvioitu vuonna 2013 noin 21,2 %. Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa MMO-pelaajia oli 208 miljoonaa ja Yhdysvalloissa 79 miljoonaa. Kaikkiaan MMO myynnin on arvioitu olleen noin 14,9 miljardia yhdysvaltain dollaria vuonna 2013. MMO-pelien on ennustettu nousevan maailman toiseksi suurimmaksi pelisegmentiksi. Aasian ja Tyynenmeren alueen osuudeksi MMO-myynnistä arvioitiin noin 64 %. Myös Itä-Euroopan kehittyvillä markkinoilla odotettiin kovaa kasvua. Suurimmat keskiverto-ostokset tekivät kuitenkin pelaajat Euroopassa ja Lähi-Idässä.[1][2]

Joitakin MMO-pelejä voi pelata myös mobiililaitteilla, kuten älypuhelimella, ja siihen viittaavat termit ”Mobile MMOG”, ”MMMOG” tai ”3MOG”.

MMO-pelien alalajityyppejä ovat muun muassa roolipelit eli massiiviset monen pelaajan verkkoroolipelit (MMORPG) ja strategiapelit eli massiiviset moninpelattavat reaali-aikaiset strategiapelit (MMORTS).

Ominaispiirteet

MMO-peleissä on paljon yhdistäviä tekijöitä, jotka erottavat ne muuntyyppisistä peleistä.

MMOssa on laaja pelimaailma, joka säilyy pääosin samanlaisena riippumatta pelaajien toimista siellä. Pelaajat voivat esimerkiksi louhia kalliosta materiaaleja tai tappaa hahmoja, mutta ne palaavat eli ”spawnaavat” takaisin tietyn ajan kuluttua. Näin pelimaailma säilyy tietyllä tapaa pysyvänä. Uusissa MMO-peleissä on kuitenkin joitakin ominaisuuksia, joiden ansiosta pelimaailma hieman voi juonen edetessä muuttua siten, että asiat näyttäytyvät eri pelaajille eri tavalla riippuen heidän toimistaan, valinnoistaan ja tarinan juonen vaiheesta.

Koska MMO:t ovat pääasiassa laajoja moninpelejä, niissä ei ole laajoja yksinpeliosioita tai -ominaisuuksia. Esimerkiksi NPC-hahmojen tekoäly on suunniteltu pääasiassa tukemaan ryhmässä pelaamista. Tämän vuoksi MMO-peliä ei voi saada ”loppuun” kuten yksinpeliä. MMO-pelin tilannetta, jossa hahmo on korkeimmalla kokemustasolla (engl. level) tai muuten käynyt läpi pelin sisällön kattavasti, kutsutaan loppupeliksi (endgame). Tässä vaiheessa MMO-pelaaminen keskittyy itseään toistavaan sisältöön, kuten päivittäin suoritettaviin tehtäviin (dailies, daily quests), PvP toimintaan, PvE-instansseihin, virtuaalituotteiden valmistamiseen (crafting) sekä myymiseen muille pelaajille. Yksi yleinen motiivi pelata vielä loppupelissä on erilaisten ainutlaatuisten haasteiden kautta saatavien uusien ja entistä parempien varusteiden kerääminen sekä muut ainutlaatuiset virtuaaliset saavutukset (achievements) ja palkinnot (trophy), jotka antavat sosiaalista statusta pelaajayhteisössä.

Pelaajat jotka haluavat pelata yksin löytävät kuitenkin runsaasti tekemistä ns. PvE eli ”pelaaja vastaan ympäristö, Player vs. Environment” -sisällöstä. Jotkin PvE sisällötkin, kuten suuret tapahtumat tai taistelut NPC hahmoja vastaan, voivat vaatia suurien ihmispelaajien joukkojen koordinoitua yhteistyötä. Nämä voivat olla pelimaailmassa spontaanisti esiintyviä tapahtumia, joihin voivat osallistua kaikki paikalle osuvat tai suunnitelmallisempaa toimintaa vaativia vaikeampia instansseja. Instansseissa tarvitaan yleensä vähintään suunnitelmien tekoa tekstichatissä tai mikrofoneilla pelin ”puhelu”/ääni-ominaisuudella tai jollakin kaikkien käyttämällä VoIP-ohjelmalla, kuten TeamSpeak, Ventrilo tai Mumble ohjelmia.

Toisiin moninpeleihin verrattuna MMO-peleissä on valtava määrä pelaajia samassa pelimaailmassa, jotka kaikki vuorovaikuttavat toistensa ja saman pelimaailman kanssa. Monella suositulla MMO-pelillä on kullakin hetkellä kymmeniä tai satoja tuhansia pelaajia pelimaailmaan kirjautuneena. Teknologisen kehityksen mukana pelimaailmojen koot ovat kasvaneet entisestään ja on alettu puhua ns. megaservereistä. Esimerkiksi Elder Scrolls Online -pelissä kaikki EU-alueen pelaajat pelaavat samassa pelimaailmassa. Samoin koko Yhdysvaltojen pelaajat on kasattu omalle megaserverilleen. Vertailun vuoksi tavallisilla moninpeleillä, kuten ensimmäisen persoonan ammuntapeleillä Battlefield tai Call of Duty, on vain kymmeniä samanaikaisia pelaajia kerrallaan samassa pelimaailmassa ja niitä pelataan monesti yksityisillä servereillä peliyhtiön servereiden sijaan. Monissa vanhemmissa peleissä pelimaailma on jaettu niin sanottuihin shardeihin (shards), jolloin pelaajia jaetaan identtisiin pelimaailmoihin ja eri servereille serverikuormituksen jakamiseksi. Shard-nimitys juontaa juurensa vanhasta Ultima Online -MMO-pelistä. Kehitys kulkee kuitenkin kohti suurempia yhtenäisiä servereitä.

MMO-pelejä voi pelata yleensä vain pelin julkaisijan serverillä. Tästä syystä niihin ei yleensä ole modeja.

Perinteisesti MMO-pelit ovat poikenneet muista peleistä myös hinnoittelultaan, sillä jokaisen pelaajatilin on täytynyt maksaa kuukausimaksua korvauksena servereiden käytöstä. Käytäntö on kuitenkin väistymässä kovan kilpailun, teknologian kehittymisen ja halventumisen sekä uusien ilmaisliiketoimintamallien vuoksi.

MMO-pelimaailmat eivät yleensä koskaan ”nollaudu” eli kaikki pelihahmolla saavutetut tavarat, kokemus ja taidot säilyvät ikuisesti. Tämä on hyvin tärkeää, sillä hahmojen kehittäminen on pitkä ja aikaa vievä prosessi MMO-peleissä.

Pelaajien ryhmät voivat muodostaa peleissä omia ryhmiään eli niin sanottuja klaaneja (Clan), kiltoja (Guild) tai factioneita (Faction), joissa yleensä kasataan alaryhmiä instanssien suorittamiseen. Pelaajat yleensä myös edustavat ryhmäänsä esimerkiksi PvP-tapahtumissa.

Hinnoittelu

Viime vuosien trendi tietokoneilla pelattavissa MMO-peleissä on ollut Free-to-play eli F2P-malli, joissa itse pelin aloittaminen ei maksa mitään, mutta pelaaja voi pelaamisen aikana käyttää pelissä rahaa erilaisten virtuaalisten tuotteiden ja etuisuuksien hankkimiseen. Aiemmin tietokoneilla pelattavissa MMO-peleistä oli yleensä maksettava sekä pelin ostohinta että kuukausimaksu. Viime aikoina tätä mallia käyttäneet suuret MMO-julkaisut eivät enää ole menestyneet, ja ne on jouduttu muuttamaan ilmaiseksi pelattaviksi peleiksi, joissa on pelin sisäisiä ostoja eli mikrotransaktioita. Tällaisia kuukausimaksuissa epäonnistuneita suuren budjetin MMO-pelejä ovat olleet esimerkiksi RIFT, Star Wars: The Old Republic jaThe Secret World.[3] Guild Wars 2 julkaistiin ilman kuukausimaksua, mutta peli täytyi ostaa tavallisen pelin hinnalla. War Thunder ja World of Tanks ovat puolestaan esimerkkejä ilmaiseksi pelattavista MMO-peleistä.

Internet-selaimissa toimivissa peleissä ei tyypillisesti ole aloitusmaksuja, vaan niiden liiketoimintamalli perustuu niin ikään mikrotransaktioihin.

MMO-pelejä alustoittain

PC/Mac-tietokoneille

Multiplatform-pelejä

Nämä pelit on julkaistu tai julkaistaan sekä tietokoneille että jollekin/joillekin pelikonsoleille.

Internet-selainpelejä

Vanhoja lakkautettuja MMO-pelejä

Näiden MMO-pelien serverit on suljettu ja ylläpito lakkautettu, eikä niitä voi enää pelata.

Suomalaisia MMO-pelaajayhteisöjä

MMO-uutissivustoja

Lähteet

  1. 2P.com: "Global MMO Market Will be 14.9 Billion Big in 2013 - Report" Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014
  2. Heroengine.com: "MMOs continue to be a lucrative side of the global gaming market". Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014
  3. Ars Technica: Good riddance: the death of online gaming’s monthly subscription model. Viitattu 3.2.2014