Ero sivun ”George Stephenson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 91.150.44.26 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Vilkapi tekemään versioon.
StrynBot (keskustelu | muokkaukset)
p linkkifix using AWB
Rivi 18: Rivi 18:
{{Commons|George Stephenson}}
{{Commons|George Stephenson}}
*[http://www.cottontimes.co.uk/stephensono.htm elämäkerta] Cotton times
*[http://www.cottontimes.co.uk/stephensono.htm elämäkerta] Cotton times
*[http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/RAstephensonG.htm elämäkerta] Spartacus schoolnet
*[http://www.spartacus-educational.com/RAstephensonG.htm elämäkerta] Spartacus schoolnet





Versio 5. marraskuuta 2015 kello 20.26

George Stephenson

George Stephenson (9. kesäkuuta 1781 Wylam, Northumberland, Englanti12. elokuuta 1848 Chesterfield, Derbyshire, Englanti) oli englantilainen koneinsinööri, joka suunnitteli kuuluisan ja historiallisesti tärkeän Rocket -höyryveturin. Hänet tunnetaan myös "Rautateiden isänä".

Stephenson syntyi Wylamissa lähellä Newcastle upon Tyneä köyhään perheeseen. Hän meni nuorena kaivoksille konemieheksi töihin, mutta opiskeli samaan aikaan iltakoulussa lukemista, kirjoittamista ja laskentoa. Vuonna 1811 hän korjasi Killingworthin kaivoksen pumppulaitteiston, ja tästä saamansa maineen turvin nousi lähiseudun kaivosten koneasiantuntijaksi. Hänen erityisalakseen tulivat kaivosten höyrykoneet.

Vuonna 1818 Stephenson kehitti kaivoskäyttöön turvalampun samaan aikaan kun keksijä Sir Humphrey Davy kehitti omansa. Toimintaperiaate oli samanlainen mutta rakenne erilainen. Davy ei uskonut, että kouluttamaton mies keksisi jotain niin hienoa, ja syytti Stephensonia idean varastamisesta.

Stephensonin lamppumalli levisi Koillis-Englantiin, Davyn lamppu muualle.

Ensimmäiset höyryveturit, lokomotiivit, oli julkistettu 1804. Vuonna 1814 Stephenson suunnitteli omansa. Kaiken kaikkiaan Stephenson rakensi Killingworthissa 16 veturia. Kaivosveturit olivat liian raskaita kulkemaan puuraiteilla, ja valurautaiset raiteet olivat hauraita. Stephenson paransi raiteiden suunnittelua.

Stephenson pääsi osallistumaan Stocktonin ja Darlingtonin välisen junaradan suunnitteluun. Hän huomasi, että vähäisetkin ylä- ja alamäet hidastivat junia suuresti. Siksi seuraavissa ratahankkeissa Manchesterin ja Liverpoolin seuduilla Stephenson panosti radan vaakasuoruuteen ja rakensi kaarisiltoja ja kallioleikkauksia.

Katso myös

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta George Stephenson.


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.