Ero sivun ”Keuhkosyöpä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kumotaan viimeiset luokittelumuutokset, tarpeettomia
mistähän nuo tiedot ovat? Kaikki muut lähteet puhuvat 80-90% tupakan aiheuttamana osuutena
Rivi 12: Rivi 12:
[[Tiedosto:Thorax CT peripheres Brronchialcarcinom li OF.jpg|thumb|230px|[[Tietokonetomografia]] näyttää keuhkosyövän vasemmassa keuhkossa (kuvan oikea puoli).]]
[[Tiedosto:Thorax CT peripheres Brronchialcarcinom li OF.jpg|thumb|230px|[[Tietokonetomografia]] näyttää keuhkosyövän vasemmassa keuhkossa (kuvan oikea puoli).]]


'''Keuhkosyöpä''' on [[keuhkot|keuhkoista]] alkunsa saava [[syöpä]]. Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpä [[eturauhassyöpä|eturauhassyövän]] jälkeen. Naisilla keuhkosyöpä on neljänneksi yleisin syöpämuoto. [[Länsimaat|Länsimaissa]] keuhkosyöpä on molempien sukupuolien merkittävin syöpäkuolemien aiheuttaja. Keuhkosyövän yleisin aiheuttaja on [[tupakointi|tupakka]]. 70 % keuhkosyöpätapauksista johtuu joko henkilön tupakoinnista tai epäsuorasta altistumisesta tupakalle. Rakennusten sisäilmassa esiintyvä [[Radon]] aiheuttaa noin 20 % keuhkosyövistä [[Asbesti]] aiheuttaa noin 10 % keuhkosyövistä. Suurin osa keuhkosyöpään sairastuneista on yli 50-vuotiaita, mutta joukossa on myös nuoriakin. Tupakointi liitettynä radonaltistukseen kasvattaa keuhkösyöpäriskin erittäin korkeaksi.
'''Keuhkosyöpä''' on [[keuhkot|keuhkoista]] alkunsa saava [[syöpä]]. Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpä [[eturauhassyöpä|eturauhassyövän]] jälkeen. Naisilla keuhkosyöpä on neljänneksi yleisin syöpämuoto. [[Länsimaat|Länsimaissa]] keuhkosyöpä on molempien sukupuolien merkittävin syöpäkuolemien aiheuttaja. Keuhkosyövän yleisin aiheuttaja on [[tupakointi|tupakka]]. 70 % keuhkosyöpätapauksista johtuu joko henkilön tupakoinnista tai epäsuorasta altistumisesta tupakalle{{lähde|muualla suurempia lukuja}}. Rakennusten sisäilmassa esiintyvä [[Radon]] aiheuttaa noin 20 % keuhkosyövistä [[Asbesti]] aiheuttaa noin 10 % keuhkosyövistä{{lähde|muualla eri lukuja}}. Suurin osa keuhkosyöpään sairastuneista on yli 50-vuotiaita, mutta joukossa on myös nuoriakin. Tupakointi liitettynä radonaltistukseen kasvattaa keuhkösyöpäriskin erittäin korkeaksi.


== Oireet ==
== Oireet ==

Versio 2. marraskuuta 2015 kello 23.55

Keuhkosyöpä
5-vuotisennuste vaihtelee tyypin mukaan; keskimäärin 10 %
Ensioireet hengenahdistus, yskä, yleisoireet
Tärkein hoitomuoto sädehoito, leikkaus, solumyrkyt
Alkuvaiheen tutkimuksia keuhkojen röntgenkuva
Tietokonetomografia näyttää keuhkosyövän vasemmassa keuhkossa (kuvan oikea puoli).

Keuhkosyöpä on keuhkoista alkunsa saava syöpä. Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpä eturauhassyövän jälkeen. Naisilla keuhkosyöpä on neljänneksi yleisin syöpämuoto. Länsimaissa keuhkosyöpä on molempien sukupuolien merkittävin syöpäkuolemien aiheuttaja. Keuhkosyövän yleisin aiheuttaja on tupakka. 70 % keuhkosyöpätapauksista johtuu joko henkilön tupakoinnista tai epäsuorasta altistumisesta tupakallelähde?. Rakennusten sisäilmassa esiintyvä Radon aiheuttaa noin 20 % keuhkosyövistä Asbesti aiheuttaa noin 10 % keuhkosyövistälähde?. Suurin osa keuhkosyöpään sairastuneista on yli 50-vuotiaita, mutta joukossa on myös nuoriakin. Tupakointi liitettynä radonaltistukseen kasvattaa keuhkösyöpäriskin erittäin korkeaksi.

Oireet

Keuhkosyövän oireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, yskä, veriyskä, kipu rintakehässä, huono ruokahalu ja painon menetys.

Päätyypit

Keuhkosyöpä jaetaan kahteen päätyyppiin: pienisoluiseen (osuus noin 20 % tapauksista) ja ei-pienisoluiseen (osuus noin 70 % tapauksista).

Diagnosointi

Tärkein alkuvaiheen tutkimus syöpää epäiltäessä on keuhkojen natiiviröntgenkuva. Muita tärkeitä tutkimuksia ovat keuhkojen tietokonetomografia ja keuhkoputkien tähystys. Uusien kuvantamistutkimusten, kuten PET:n ja PET-tietokonetomografian, merkitys on selvityksen alaisena.

Hoito

Ei-pienisoluisen keuhkosyöpäkasvaimen ensisijainen hoitomuoto on aina leikkaushoito. Pienisoluisessa keuhkosyövässä leikkaushoito on mahdollinen vain riittävän pienelle alueelle rajoittuneissa tapauksissa.

Muita hoitokeinoja ovat sädehoito ja solumyrkky- eli sytostaattihoito. Eri hoitomuotoja voidaan tarpeen mukaan myös yhdistellä.

Ennuste

Keuhkosyöpäpotilaan ennuste on huono huolimatta viime vuosikymmenien aikana tapahtuneesta diagnostiikka- ja hoitomenetelmien kehittymisestä. Ennusteen kannalta tärkeää on taudin varhainen toteaminen.

Ainoa tehokas hoito on kasvaimen täydellinen poisto leikkauksella, joka edellyttää taudin toteamista sen varhaisvaiheessa. Taudin toteamishetkellä yli 70 % keuhkosyövistä on levinnyt liian laajalle, jotta leikkaus olisi mahdollinen. Tällöin hoidon tavoitteeksi jää lähinnä vain taudin oireiden lievittäminen. Ilman onnistunutta leikkaushoitoa keuhkosyöpäpotilaista on viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta elossa noin 10 %.

Katso myös

Aiheesta muualla