Ero sivun ”Brindle (koiraväri)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
139 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
kh, wl, alaviitteet
(laajennusta periytymisestä)
(kh, wl, alaviitteet)
'''Brindle''' eli '''tiikerinkirjava''' on [[Koirien värit|koirien väritys]], jossa esiintyy [[eumelaniini]]väriä ja [[feomelaniini]]väriä pystysuuntaisina raitoina. Värityksen periytyminen on monimutkaista.
 
Brindleväritystä esiintyy useilla roduilla mukaan lukien [[tanskandoggi]], [[englanninvinttikoira]], [[bokseri]], [[akita (koira)|akita]], [[staffordshirenbullterrieri]], [[afgaaninvinttikoira]] ja [[bostoninterrieri]]. Brindlen uskottiin aiemmin liittyvän E-lokukseen, mutta soopeleilla ja brindleillä koirilla tehty tutkimus osoitti toisin. Myöhempi tutkimus todisti, ettei brindle liity myöskään A-lokukseen.<ref name="usask brindle:0">[{{Verkkoviite|osoite = http://homepage.usask.ca/~schmutz/brindle.html|nimeke Brindle]= K Locus|julkaisu = |julkaisija = |viitattu 19= 11.810.20122015|tekijä = |ajankohta = |kieli = {{en}}}}</ref>
 
Brindlevärityksen feomelaniinipohja on yleensä keltainen, mutta joillain roduilla esiintyy muitakin sävyjä, kuten akitan punabrindle, harmaabrindle ja mustabrindle{{selvennä|mitä nämä on geneettisesti?}}.
 
Brindlen aiheuttaa koiran K-lokuksen br-alleeli, joka on resessiivinen B-alleelin ja dominoiva y-alleelin suhteen. E-lokuksen keltaisen fenotyypin aiheuttava e-alleeli on homotsygoottina K<sup>br</sup>-alleelin suhteen epistaattinen, joten ee-keltaisella koiralla brindle genotyyppi ei näy fenotyypissä.<ref name="usask brindle:0" />
 
Kokobrindlellä koiralla on oltava A-lokuksessa ainakin yksi dominoiva y-alleeli: muutoin brindlekuvio rajoittuu merkkivärisille alueille.
 
== Periytyminen ==
Koiran brindlevärityksestä määrää suoraan K-lokus ja [[epistaasi]]n kautta epäsuoraan lokukset A ja E. K-lokus säätää "mustan"”mustan” ([[eumelaniini]]pigmentin) esiintyvyydestä koiran "keltaisilla"”keltaisilla” eli [[feomelaniini]]värisillä alueilla. Lokuksen ensisijaisesti dominoiva alleeli K<sup>K</sup> korvaa kaiken feomelaniinin eumelaniinilla, ja koira on kauttaaltaan musta, sininen, maksanvärinen tai liila. Toissijaisesti dominoiva alleeli K<sup>br</sup> tuottaa koiran feomelaniinialueille eumelaniinivärisiä epämääräisen muotoisia pystyraitoja. Raitojen vahvuus ja tiheys vaihtelee paljonkin erityisesti eri rotujen välillä. Brindlen koiran on siis oltava K-lokuksen suhteen genotyypiltään K<sup>br</sup>K<sup>br</sup> tai K<sup>br</sup>K<sup>y</sup>.
 
Lisäksi brindlekuvion näkyminen koiran [[fenotyyppi|fenotyypissä]] edellyttää eumelaniinin muodostumista (E-lokus) ja feomelaniinialueiden olemassaoloa (A-lokus). Jos koira on E-lokuksen suhteen E<sup>e</sup>E<sup>e</sup> ("”[[Resessiivinen keltainen (koiraväri)|resessiivinen keltainen"]]”), eumelaniinia ei muodostu lainkaan ja brindlekuvio ei voi syntyä vaikka koira olisikin geneettisesti brindle--ja jos koira on A-lokuksen suhteen A<sup>a</sup>A<sup>a</sup> ("resessiivinen”resessiivinen musta"musta”), koirassa ei ole lainkaan feomelaniinivärisiä alueita, joilla brindlekuvio näkyisi.
 
"Oikea"”Oikea” brindle -väritys, jossa raitakuvio ei sotkeennu riistaväriin, merkkiväriin tai harvinaiseen huntumaiseen grizzle- eli dominokuvioon, edellyttää vielä täsmällisempiä genotyyppejä: K<sup>br</sup>K<sup>_</sup>, E<sup>E</sup>E<sup>_</sup> tai E<sup>M</sup>E<sup>_</sup> sekä A<sup>A</sup>A<sup>_</sup> (eli K-lokuksessa brindle, E-lokuksessa maskillinen tai maskiton eumelaniinia muodostava ja A-lokuksessa soopeli koira).
 
;K-lokuksen periytyminen
34 280

muokkausta

Navigointivalikko