Ero sivun ”Colt Army Model 1860” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
siistiminen, typos fixed: irroi → irro, kaliper → kaliiper (3) using AWB
[katsottu versio][katsottu versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
p (siistiminen, typos fixed: irroi → irro, kaliper → kaliiper (3) using AWB)
 
Malli 1860 suunniteltiin korvaamaan armeijan käyttämä Colt Dragoon - malli pienemmällä ja helpommin käsiteltävällä revolverilla.
Aseen toinen mallinimi onkin Colt New Model Army.<ref>Smit s.34, 35</ref> Se suunniteltiin kaliperiinkaliiperiin .44 ( piipunreiän nimellishalkaisija oli siis 0,44 kertaa yksi [[tuuma]] ) ja vuodesta 1861 sen rinnalle tuli .36-kaliperinenkaliiperinen versio. Epävirallinen mallinimi Navy ( engl. ''[[laivasto]]'' ) tuli .36-kaliperisillekaliiperisille aseille joihin oli tehty purjelaiva-aiheisia koristekaiverruksia. Revolveriin oli mahdollista ostaa lisävarusteena tarvittaessa sormiruuvilla perään kiinnitettävä olkatuki, jolloin siitä tuli pistooli[[karabiini]]. Aseen tähtäiminä on jyvä piipunsuussa ja iskuvasaran etuosaan viilattu hahlo.
 
Ase on mustaruutikäyttöinen ja yksitoiminen ts. hana täytyy virittää jokaista laukausta varten erikseen liipaisimen vain laukaistessa aseen. Alkuperäinen ase ei käytä [[patruuna]]a. Patruunan sijaan jokainen panoskammio ladataan erikseen nallilla, ruutipanoksella ja luodilla. Nallia varten jokaisessa panoskammiossa on nallipiikki, johon nalli ladattaessa painetaan ja jota vasten iskuri lyö sytyttäen nallin joka puolestaan sytyttää ruutipanoksen. Ruuti ja luoti ladataan rullaan sen etupäästä ja piipun alla on aseeseen nivelöity latauspuristin jolla luoti saadaan puristettua tiukasti paikoilleen rullaan. Rullaa käännetään ladattaessa siten, että puristimen kohdalle tulee jokainen kammio vuorollaan. Latausta varten rulla vapautetaan lukituksestaan vetämällä hana puolivireeseen. Turvallisuussyistä nallit asetetaan paikoilleen nallipiikkeihin viimeisenä lataustoimenpiteenä.
 
Rullassa on kuusi panoskammiota ja hanaa viritettäessä vivusto kääntää järjestyksessä seuraavan kammion piipun linjaan, iskurin eteen. Rulla on irroitettavissairrotettavissa, mutta tämä toimenpide vaatii piipun irrottamisen revolverin rungosta, sillä piippu kiinnittyy kiilalla rullan akselin päähän.
 
Aseen varustukseen kuuluvat luotipihdit luotien valamiseksi. Lyötäessä valupihtien leikkuri auki varustukseen kuuluvalla pienellä vasaralla leikkurin reuna katkaisee valujäänteet eli luodin hännän pois. Aseeseen sai myös valmiita paperipatruunoita eli kartuuseja joissa oli ohueen, nitrattuun paperiin käärittynä ruutilataus ja luoti.<ref>Chris McNab s.66</ref> Kartuuseja käytti erityisesti armeija uudelleenlatauksen nopeuttamiseksi.
Asetta valmistettiin vielä kilpailijoiden tuodessa markkinoille patruunakäyttöisiä aseita ja Army Model aseita muunnettiin käyttämään patruunoita. Tehdas tarjosi muuntomahdollisuutta 1870-luvun alusta lähtien.<ref>Wills s.131</ref> Kaikkiaan mallia valmistettiin vuosien 1860-1873 aikana 200500 kappaletta.<ref>McNab s.66</ref>
 
Aseesta on valmistettu jäljitelmiä l. replikoita mustaruutiammuntaa harrastavia varten.<ref>Zuk s.3</ref>
 
==Lähteet==
*Graham Smit - Sotilaskäsiaseet - tuliaseiden historia Gummerus 1996 ISBN 951-20-4750-0
*Aleksander Borishoviths Zuk - Ase Atlas 1997 ISBN 951-97520-13
* Chuck Wills - Maailman aseet kivikirveestä konepistooliin Karisto 2007 ISBN 978-951-23-4879-4
 
'''Viitteet'''
10 638

muokkausta

Navigointivalikko