Ero sivun ”Aukusti Uotila” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
p
clean up, typos fixed: kansantiete → kansatiete using AWB
(Toinen veljenpoika)
p (clean up, typos fixed: kansantiete → kansatiete using AWB)
Uotilan vanhemmat olivat maanviljelijä Antti Uotila ja Ulrika Maria Laatu. Uotila opiskeli [[Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu]]ssa 1873–1876 ja [[Helsingin yliopiston piirustussali]]ssa 1876–1877. Ylioppilaaksi hän valmistui 1876. Valmistumisen jälkeen Uotila lähti [[Pariisi]]in, maalaten siellä 1877–1879 [[École des Beaux-Arts]] -akatemiassa K. Lehmannin johdolla. Tultuaan takaisin Suomeen lyhyeksi ajaksi 1879-1880 hän palasi Ranskaan, asuen useilla eri paikkakunnilla.
 
Taiteilijana Uotila edusti realistista tyylisuuntaa. Hänen elämäänsä varjostivat köyhyys ja huono terveys. Uotilan parhaina töinä pidetään hänen Pariisin ajan tuotantoaan. Hänen teoksiaan on [[Ateneum (museo)|Ateneumissa]], muun muassa ''Syysmaisema kuutamossa'' (1883) ja ''Nizzan vihannestori'' (1885).
 
Uotila menehtyi Korsikalla vain 27-vuotiaana [[Tuberkuloosi|keuhkotautiin]], joka oli puhjennut 1881 hänen saatuaan vuotta aiemmin pahan kurkkutaudin. Hänet on haudattu Ajaccioon, hautajaisissa oli läsnä vain hänen italialaisen vuokraemäntänsä perhe. Suomen Taideyhdistys järjesti Uotilalle ja [[Johannes Takanen|Johannes Takaselle]] yhteisen muistonäyttelyn syksyllä 1886.
 
Uotilan veljenpoikia olivat taidemaalari [[Antti Favén]] sekä kansantieteilijäkansatieteilijä ja sotilas [[Pertti Uotila]].
 
==Teoksia==
 
{{DEFAULTSORT:Uotila, Aukusti}}
 
[[Luokka:Suomalaiset taidemaalarit]]
[[Luokka:Vuonna 1858 syntyneet]]
10 638

muokkausta

Navigointivalikko