Ero sivun ”Kahvipannu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  4 vuotta sitten
p
siistiminen, typos fixed: edelläma → edellä ma using AWB
p (siistiminen, typos fixed: edelläma → edellä ma using AWB)
'''Kahvipannu''' on [[astia]], jota käytetään [[kahvi]]n valmistamiseen, useimmiten liedellä. Siinä on tasainen pohja, jotta se voidaan panna levylle kuumenemaan, nokka, josta kahvi kaadetaan, päällä reikä, josta pannuun on tarkoitus kaataa keitin- ja pesuvedet sekä tämän peitteenä kansi. Nokan ja pannun rungon liittymässä saattaa olla valmiiksi sihti, joka estää purujen laskeutumisen [[kahvikuppi|kuppiin]]. Kahvipannua saatetaan myös käyttää kahvinvalmistusvälineenä esimerkiksi eräolosuhteissa, joissa ei ole sähköä eikä hellaa, jolloin sitä pidetään nuotiolla. Kahvipannua saatetaan myös lasikannuja laajemmin käyttää [[kahvikannu]]n asemesta kahvin tarjoiluun juhlissa. Niin sanotun virallisen tarjoiluetiketin mukaan se ei kuitenkaan ole tarjoiluastia.
 
Kahvipannut valmistetaan metalleista, jotka kestävät hyvin kiehuvaa vettä sekä johtavat hyvin lämpöä. Perinteisesti kahvipannut valmistettiin erinomaisesti lämpöä johtavasta [[kupari]]sta, ja niiden sisäpinta tuli päällystää [[tina]]lla, sillä kupari on myrkyllistä. Tinakerros kuluu ajan mittaan, ja taloissa kiertelikin säännöllisesti pannuja ammatikseen tinanneita tinureita. 1950-luvulla Suomessa alettiin enevenissä määrin valmistaa kahvipannuja teräksestä sekä suosiossa olleella [[emali]]lla päällystetystä teräksestä. Nykyisin yleisempiä ovat ruostumattomasta teräksestä tehdyt pannut, joita muutamat valmistajat tuottavat edelleen. Teräs on pannunvalmistusmateriaaleista helppohoitoisin, mutta toisaalta haalistuen teräspannu kuluu ulkonäöltään muita edellämainittujaedellä mainittuja nopeammin.
 
Kahvipannu oli ennen 1960–1970-luvulla tapahtunutta sähkökäyttöisten [[kahvinkeitin|kahvinkeittimien]] yleistymistä tyypillisin tapa valmistaa kahvia Suomessa - ennen toista maailmansotaa liki main ainoa. Sittemmin se on hävinnyt kahvinkeittimelle yhä enemmän. Nykyisin Suomessa myytävästä kahvista on kymmenesosa pannujauhatettua. Pannujauhatettua kahvia saatetaan käyttää myös [[pressopannu]]issa, mutta pannukahvilla on edelleen merkittävä kuluttajakuntansa.
==Katso myös==
*[[Pannumyssy]]
 
[[Luokka:Astiat]] [[Luokka:Kahvi]]
[[Luokka:Kahvi]]
10 638

muokkausta

Navigointivalikko