Ero sivun ”Pyroklastinen virta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: pt:Fluxo piroclástico
Rivi 7: Rivi 7:
== Pyroklastinen tefrapilvi ==
== Pyroklastinen tefrapilvi ==
[[Kuva:MountRedoubtEruption.jpg|thumb|Mount Redoubtin purkauksen sienimäinen tefrapilvi 21.4.1990]]
[[Kuva:MountRedoubtEruption.jpg|thumb|Mount Redoubtin purkauksen sienimäinen tefrapilvi 21.4.1990]]
Valtavan suurissa harvinaisissa purkauksissa, joita sattuu satojentuhansien vuosien välein, kuuma purkauspilvi saattaa vaeltaa jopa satojen kilometrien päähän. Tefrapilven tilavuus on tällöin yli tuhat kuutiokilometriä. Pilvessä on tumman seassa punaista hehkua. Tämmöinen pilvi syntyi esimerkiksi vuoden 1902 [[Martinique]]n [[Mont Pelée|Mount Peleen]] purkauksessa, joka tappoi kahta lukuun ottamatta kaikki Saint Pierren asukkaat kuumuuteen.
Valtavan suurissa harvinaisissa purkauksissa, joita sattuu satojentuhansien vuosien välein, kuuma purkauspilvi saattaa vaeltaa jopa satojen kilometrien päähän. Tefrapilven tilavuus on tällöin yli tuhat kuutiokilometriä. Pilvessä on tumman seassa punaista hehkua. Tälläinen pilvi syntyi esimerkiksi vuoden 1902 [[Martinique]]n [[Mont Pelée|Mount Peleen]] purkauksessa, joka tappoi kahta lukuun ottamatta kaikki Saint Pierren asukkaat kuumuuteen.


Hehkuva purkauspilvi liikkuu vaakatasossa, koska monesti purkausaukon päällä oleva laavatappi tai laavakupoli ohjaa
Hehkuva purkauspilvi liikkuu vaakatasossa, koska monesti purkausaukon päällä oleva laavatappi tai laavakupoli ohjaa

Versio 20. elokuuta 2006 kello 21.43

Pyroklastinen tuhkapilvi vyöryy alas pitkin Mayon tulivuoren rinteitä Filippiineillä 1984

Pyroklastinen tuhkapilvi (tefrapilvi ransk nuée ardente "hehkuva pilvi".) on kuuma purkauspilvi jollainen syntyy joissain tulivuorenpurkauksissa. Pyroklastinen on vapaasti suomennettuna "tulen rikkoma" ja tefra "tuhka". Se on tuhkaa, sulaa laavaa pisaroina sekä tulivuoren purkauskaasuja. Tätä seosta sanotaan tefraksi. Pyroklastinen tefrapilvi purkautuu jopa 150 km/h nopeudella ja liikkuu tulivuoren rinnettä alaspäin niin suurella nopeudella, ettei juoksemalla yleensä pääse pakoon. Tefrapilven lämpötila on 100-800 astetta, joten se keittää tai hiillyttää ihmiset.

Pyroklastinen tefrapilvi

Mount Redoubtin purkauksen sienimäinen tefrapilvi 21.4.1990

Valtavan suurissa harvinaisissa purkauksissa, joita sattuu satojentuhansien vuosien välein, kuuma purkauspilvi saattaa vaeltaa jopa satojen kilometrien päähän. Tefrapilven tilavuus on tällöin yli tuhat kuutiokilometriä. Pilvessä on tumman seassa punaista hehkua. Tälläinen pilvi syntyi esimerkiksi vuoden 1902 Martiniquen Mount Peleen purkauksessa, joka tappoi kahta lukuun ottamatta kaikki Saint Pierren asukkaat kuumuuteen.

Hehkuva purkauspilvi liikkuu vaakatasossa, koska monesti purkausaukon päällä oleva laavatappi tai laavakupoli ohjaa pilven sivusuuntaan. Tefra voi myös ohjautua sivusuuntaan, kun kilometrien korkeuteen noussut purkauspilvi romahtaa alas. Tefra koostuu tuhkasta, joka on alle 2 mm läpimittaisia hiukkasia, lapilleista jotka ovat kooltaan 2-64 mm sekä vulkaanisista pommeista. Geologisesti tefra on yleensä ryoliittista, korkeapiihappoista felsiittistä magmaa.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pyroklastinen tuhkapilvi.