Ero sivun ”Rover Group” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
17 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
p
clean up, typos fixed: ensiker → ensi ker (2), Itseas → Itse as, Jäljellej → Jäljelle j, näino → näin o using AWB
p (Botti poisti 5 Wikidatan sivulle d:q2625271 siirrettyä kielilinkkiä)
p (clean up, typos fixed: ensiker → ensi ker (2), Itseas → Itse as, Jäljellej → Jäljelle j, näino → näin o using AWB)
{{Yritys
| yrityksen_nimi = Rover Group plc
| yrityksen_logo = [[Tiedosto:Rover_group_logo_3614Rover group logo 3614.gif]] ‎
| yrityksen_slogan =
| yritysmuoto =
Tammikuussa 1994 BAe myi 800 miljoonalla punnalla yhtiön saksalaiselle ajoneuvovalmistaja BMW:lle. Tämä aiheutti huutomyrskyn [[House of Commons|parlamentin alahuoneessa]]. Jälleen oli vuorossa yhtiön nimenvaihdos, vuonna 1995 sen nimeksi tuli BMW (UK) Holdings.
 
BMW ei onnistunut saamaan yhtiötä taloudellisesti kannattavaksi, vaikka investoi siihen miljoonia puntia. On esitetty arvioita, että Roverin vaikeudet maksoivat BMW:lle 15 miljardia [[Saksan markka|Saksan markkaa]]a. Maaliskuussa 2000 BMW ilmoitti myyvänsä yhtiön, ja jo kahden kuukauden kuluttua sillä oli uusi omistaja. Liikemieskonsortio [[Phoenix Venture Holdings|Phoenix Consortium]] osti [[Rover]]-ja [[MG]]-merkkien valmistusoikeudet ja jatkoi autojen valmistusta Longbridgen tehtailla. Valmistettaviin malleihin sisältyi vielä alkuperäinen Mini, jonka viimeiset elinkuukaudet sen 41-vuotisessa historiassa olivat käsillä. Liiketoimintaa harjoitettiin [[MG Rover Group]] -nimellä, konsortion omistaessa MG-merkin. Rover-merkki oli BMW:n omistuksessa, ja se lisensoi merkin käyttöoikeudet MG Rover Groupille. BMW oli myynyt [[Land Rover]]in [[Ford Motor Company]]lle ja pitänyt itsellään oikeudet uuden [[Mini (BMW)|Minin]] rakentamiseen. BMW piti itsellään myös oikeudet [[Riley]]- ja [[Triumph (auto)|Triumph]]-merkkeihin.
 
Sittemmin Ford myi Land Roverin intialaiselle [[Tata Motors]]ille, joka omistaa nykyisin oikeudet myös Rover-merkkiin. Lisäksi se omistaa Land Roverin ja [[Jaguar]]in – kuin myös [[Daimler Motor Company|Daimler]]- ja [[Lanchester Motor Company|Lanchester]]-merkit.
* 1993: [[Honda Accord]]-perustainen malli, [[Rover 600-sarja|Rover 600]] esitellään.
* 1994: Tammikuu 31. päivä: British Aerospace ilmoittaa myyvänsä omistuksessaan olleet 80% osuuden Rover Groupista BMW:lle. Honda ilmoittaa luopuvansa 20% osuudestaan Rover Groupissa.
* 1994: Rover 400 [[Farmari|farmarimallifarmari]]malli esitellään. Metro saa uuden korin ja nimeksi muutetaan Rover 100. Maestro ja Montego -mallien valmistus lopetetaan.
* 1995: Uudet versiot Rover 200 ja Rover 400 -malleista esitellään, nyt ne ovat erilliset korimallit. Vaikka Honda-yhteistyö oli päättynyt vuotta aiemmin, Rover 400 on varusteiltaan parannettu versio viidennen sukupolven [[Honda Civic]]istä. Uusi [[MG F]] esitellään, MG-merkki herää henkiin massatuotanto urheiluatossa ensikertaaensi kertaa sitten vuoden 1980.
* 1998: [[Rover 75]] esiteltiin korvaamaan sekä Rover 600 että Rover 800 -mallit.
* 1999: Rover 200 ja Rover 400 -malleille kasvojenkohotus, sekä uudet mallinimet Rover 25 ja Rover 45.
* 2000: BMW myy [[Land Rover]]in [[Ford Motor Company|Ford]]ille
* 2000: BMW esittelee uuden [[Mini (BMW)|MINI]]n, jota valmistetaan Cowleyn tehtaalla.
* 2000: JäljellejäänytJäljelle jäänyt yhtiö myydään Phoenix Consortiumille, nimelliseen 10 punnan hintaan ja sen nimeksi tulee [[MG Rover Group]]
 
==Tuotantomallit==
{{Pääartikkeli|[[Rover 800-sarja]]}}
[[File:Rover 800 01.jpg|thumb|Rover 800]]
Vaikka Rover 800 tuli markkinoille valmistajanimen Rover Group alla, se oli kuitenkin suunniteltu BL:n Austin-Rover yksikössä. ItseasiassaItse asiassa se oli BL:n viimeinen uusi auto, sunnittelu oli tehty yhteistyössä Hondan kanssa. Varustelunsa ja kokonsa puolesta malli oli sunnattu ylempään keskiluokkaan (executive car), jossa sen myynti veti hyvin. Vuonna 1991 annettu kasvojenkohotus piti auton tuoreen näköisenä.
{{clear}}
===Rover 200-sarja===
{{Pääartikkeli|[[Rover 400-sarja]]}}
[[File:1992 Rover 416 GSi - front.jpg|thumb|Rover 400 (1989–1994)]]
Vuoden 1990 alussa Rover esitteli uuden 400-sarjan. Periaatteessa 400 oli neliovinen porrasperäversio 200-luukkuperämallista, mutta kori oli saloon-mallissa pidempi, ja tarjosi näinollennäin ollen hivenen enemmän tavaratilaa. Vuonna 1994 esiteltiin farmarimalli, 400 Tourer. Sitä valmistettiin rinnan uuden mallisen, vuonna 1995 markkinoille tulleen saloon-mallin kanssa. Uusi, vuoden 1995 Rover 400 oli perheautojen luokassa edeltäjäänsä suositumpi, tarjoten hyvän varustetason. Sisätiloiltaan auto oli lähempänä pykälää alemman kokoluokan autoja. Toisen sukupolven Rover 400 sai kasvojenkohotuksen mallivuodelle 1999 ja sen nimeksi muutettiin Rover 45. Samalla estate-versio, jota oli valmistettu ensimmäisen sukupolven korilla, pudotettiin pois mallistosta.
{{clear}}
===Rover Metro/Rover 100===
===Land Rover===
{{Pääartikkeli|[[Land Rover]]}}
Rover Groupin Land Rover-haara koki huomattavaa kasvua 1980-luvun loppupuolella. Land Rover 90 / 110 / Defender -mallit saivat osakseen varusteisiin ja voimalinjoihin päivityksiä, ja mallien myynti lähti kasvuun, vuosikymmenen alun vaikeiden vuosien ja lähes pysähdyksissä olleen myynnin jälkeen. Range Rover Classicin myynti kasvoi varustetason parantumisen, kuten automaattivaihteiston, myötä. Samoin mallistoon ensikertaaensi kertaa esitelty diesel-moottori vaihtoehto nousi suosituksi varusteeksi. Menestyksekäs Land Rover Discovery -sarja esiteltiin vuonna 1989, ja se nousi Euroopan myydyimpien nelivetomallien joukkoon 18:ssa kuukaudessa. Discoveryssa esitelty uusi diesel-tekniikka löysi pian tiensä myös muiden mallien voimanlähteeksi. Tänä kasvun aikakautena Land Rover rationalisoi toimintojaan, sulki satelliittitehtaitaan ja tehosti samojen osien ja tekniikan jakamista eri mallien kesken. Akselistot, voimansiirto ja moottorit olivat samoja eri malleissa ja esim. Discoveryssa käytettiin samaa alustaa ja korin osia kuin Range Roverissa. 90 / 110 -mallisto sai vuonna 1990 uudet diesel-moottorit ja malliston nimeksi tuli Defender. Täysin uudistettu Range Rover esiteltiin vuonna 1994, yhdessä Discoveryn uuden version kanssa, näiden myyntti jatkui hyvänä. Nejäs malli, cross-over / SUV -luokkaan, eli meikäläisittäin [[Katumaasturi|citymaasturi]]-luokkaan kuuluva Land Rover Freelander esiteltiin vuonna 1998 ja se vei Discoveryn paikan Euroopan myydyimpänä nelivetoisena.
 
===MG===
 
Täydellinen MG:n urheiluautojen uudelleensyntyminen tapahtui vuonna 1995, kun uusi [[MG F]] esiteltiin. Voimanlähteenä autossa oli 1,8 litrainen, 16-venttiilinen keskimoottori. Malli oli välitön myyntimenestys, ostajat olivat vaikuttuneita sen ajettavuudesta ja ulkonäöstä. Tosin kokoonpanon laatu ja auton luotettavuus saivat osakseen arvostelua.
{{Käännös}}
 
[[Luokka:Brittiläiset teollisuusyritykset]]
[[Luokka:Autonvalmistajat]]
{{Käännös}}
6 646

muokkausta

Navigointivalikko