Ero sivun ”Krunnien saaristo” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
30 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p (siirsi sivun ”Krunnien suojelualue” uudelle nimelle ”Krunnien saaristo”)
pEi muokkausyhteenvetoa
|valign="top"|0
|}
'''Krunnien suojelualuesaaristo''' sijaitsee [[Pohjanlahti|Pohjanlahden]] pohjoisosassa [[Perämeri|Perämerellä]] [[Ii]]n edustalla. Se on muodostettumuodostuu Maakrunnin ja Ulkokrunnin [[saari]]sta sekä niitä ympäröivistä pienemmistä saarista. Saariston lähimmät saaret ovat 11 kilometrin päässä rannikolta, kaukaisimpien ollessa 21 kilometrin päässä rannikolta. Krunnien luonnonsuojelualue on yksityinen suojelualue, jota hallinnoi [[Maakrunni-säätiö]]. Saaret rauhoitettiin virallisesti vuonna [[1956]], mutta ne ovat olleet epävirallisesti rauhoitusalueena vuodesta [[1937]] saakka.
 
Saaristo kuuluu Krunnien luonnonsuojelualueeseen, joka on yksityinen [[Maakrunni-säätiö]]n hallinnoima suojelualue. Saaret rauhoitettiin virallisesti vuonna [[1956]], mutta ne ovat olleet epävirallisesti rauhoitusalueena vuodesta [[1937]] saakka.
 
Krunnien suojelualueeseen kuuluvat saaret ovat pääosan vuodesta maihinnousukiellossa.
Saariston läntisin saari, pääsaari '''Ulkokrunni''' on toiminut pitkään [[luotsi]]asemapaikkana. Saaren itäisimmässä kärjessä sijaitsee Ulkokrunnin [[tunnusmajakka|pooki]]. Saaren vanha luotsiasema toimii nykysin [[Oulun yliopisto]]n Perämeren tutkimusaseman tiloina.
 
'''Maakrunni''' on saariston toiseksi suurin saari. Saariston pohjoisin saari on '''Pohjanletto''', noin 3kolme kmkilometriä Ulkokrunnin pohjoispuolella.
 
{{tynkä/Saari}}
62 696

muokkausta

Navigointivalikko