Ero sivun ”Likviditeetti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
205 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
p
kh, wl
p (kh, wl)
'''Likviditeetti''' tarkoittaa [[maksuvalmius|maksuvalmiutta]] ja maksukykyä ja toisaalta sitä, miten helposti jokin omaisuuserä on muutettavissa rahaksi. Esimerkiksi omistusasunnon katsotaan olevan epälikvidi sijoitus, koska sen myymiseen liittyy paljon käytännön ongelmia (kuten pitkä aikamyyntiaika sekä usein uuden asunnon hankkiminen). Verbi ''likvidoida'' tarkoittaa yritystaloudessa "selvittää varat", "tehdä loppuselvitys". Likvidointi voi tapahtua yrityksen lopettamisen yhteydessä. Tähän perustuu myös sanan kuvaannollinen merkitys: poliittisen vastustajan tuhoaminen.<ref>WSOY: Sivistyssanakirja (WSOY Pro): likvidoida</ref>
 
==Arvopaperimarkkinoiden likviditeetti==
Julkisessa kaupankäynnissä likviditeetti kuvaa arvopaperimarkkinoiden kykyä välittää kauppoja nopeasti ja tehokkaasti. Jos likviditeetti on pieni, arvopapereiden osto ja myynti voi olla vaikeaa, koska kaupankäyntitoimeksiantoja ei ole paljoa. Hyvä likviditeetti takaa isojenkin kauppojen nopean toteuttamisen ilman suurta vaikutusta hintatasoon. Epälikvideillä arvopapereilla osto- ja myyntitoimeksiantojen ero on leveä<ref>[http://www.investopedia.com/terms/i/illiquid_option.asp Illiquid Option Definition]. Investopedia.</ref>.
 
==Maksuvalmius tai maksukyky==
Likviditeetti tarkoittaa myös maksuvalmiutta tai maksukykyä. Lyhytaikaisten velkojen suhde helposti rahaksi muutettavaan omaisuuteen kuvaa yrityksen maksuvalmiutta. Käyttötilillä oleva omaisuus ja käteinen raha ovat täysin likvidejä. Vastaavasti esimerkiksi pitkä [[määräaikaistalletus]] on epälikvidi, koska sen muuttaminen [[raha|rahaksi]] ei välttämättä onnistu (talletusta ei voi nostaa tai sen nostaminen tulee kalliiksi).
 
Pankin puolestaan on ylläpidettävä maksuvalmiuttaan [[Kassareservi|kassareservillä]].
Vastaavasti esimerkiksi pitkä määräaikainen talletus on epälikvidi, koska sen muuttaminen [[raha|rahaksi]] ei onnistu välttämättä tarvittaessa.
 
==Viitteet==
35 932

muokkausta

Navigointivalikko