Ero sivun ”Kura–Araxesin kulttuuri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
JuusoheBot (keskustelu | muokkaukset)
p Typo fixing, typos fixed: eaa → eaa., Tsetshe → Tšetše using AWB
Rivi 3: Rivi 3:
== Alue ==
== Alue ==


Kura–Araxesin kulttuurin alue kattoi suunnilleen [[Kura]]- ja [[Aras]]-jokien laaksot [[Georgia]]ssa, [[Azerbaidžan]]issa ja [[Armenia]]ssa ja joillain Kaukasuksen alueilla (Tsetshenia, Dagestan, [[Ingušia]], Pohjois-Ossetia).
Kura–Araxesin kulttuurin alue kattoi suunnilleen [[Kura]]- ja [[Aras]]-jokien laaksot [[Georgia]]ssa, [[Azerbaidžan]]issa ja [[Armenia]]ssa ja joillain Kaukasuksen alueilla (Tšetšenia, Dagestan, [[Ingušia]], Pohjois-Ossetia).


== Kura–Araxesin kulttuuri ==
== Kura–Araxesin kulttuuri ==
Rivi 10: Rivi 10:


== Edeltäjä ja seuraaja ==
== Edeltäjä ja seuraaja ==
Kulttuurissa on osin samoja piirteitä kuin [[Maikopin kulttuuri]]ssa. Kulttuuria edelsi Shulaver-Shomun kulttuuri 6000–4200 eaa, joka muistutti Lähi-idän neoliittisia Hassunan ja Halafin kulttuureja. Tämän jälkeen tuli Sionin kulttuuri, joka oli ehkä siirtymävaihe Kura–Araxesin kulttuuriin.{{Lähde}}
Kulttuurissa on osin samoja piirteitä kuin [[Maikopin kulttuuri]]ssa. Kulttuuria edelsi Shulaver-Shomun kulttuuri 6000–4200 eaa., joka muistutti Lähi-idän neoliittisia Hassunan ja Halafin kulttuureja. Tämän jälkeen tuli Sionin kulttuuri, joka oli ehkä siirtymävaihe Kura–Araxesin kulttuuriin.{{Lähde}}


== Trialetin kulttuuri ==
== Trialetin kulttuuri ==

Versio 21. heinäkuuta 2015 kello 16.53

Kura–Araxesin kulttuuri oli varhainen sivilisaatio Kaukasuksen eteläpuolella 3400–2000 eaa. Kulttuuri oli Sumerin aikalainen. Kulttuuri tunnetaan suurista maakumpuhaudoista ja taitavasta metallin käsittelystä.

Alue

Kura–Araxesin kulttuurin alue kattoi suunnilleen Kura- ja Aras-jokien laaksot Georgiassa, Azerbaidžanissa ja Armeniassa ja joillain Kaukasuksen alueilla (Tšetšenia, Dagestan, Ingušia, Pohjois-Ossetia).

Kura–Araxesin kulttuuri

Kulttuuri oli pronssikautinen. Päälliköt johtivat viljelijöitä ja karjan kasvattajia. Temppelirakantamista esiintyi. Kulttuurin päälöytöpaikka on Shengavit Jarevenin lähellä. Siellä asuttiin noin 3200–2500 eaa. kuuden hehtaarin alalla. Kulttuuri alkoi levitä Araratin tasangolta. Alussa metallinkäsittelytaito oli karkeaa, mutta kehittyi myöhemmin loisteliaaksi. Kulttuurissa ylimystön vainajat mahdollisesti haudattiin suuriin kivi- ja maakumpuihin, joiden ympärille rakannettiin myöhemmin kivikehiä. Kura–Araxesin kulttuuria pidetään kaukasialaisten kansojen muiden kulttuurien vaikutteiden pohjalta luomana.

Edeltäjä ja seuraaja

Kulttuurissa on osin samoja piirteitä kuin Maikopin kulttuurissa. Kulttuuria edelsi Shulaver-Shomun kulttuuri 6000–4200 eaa., joka muistutti Lähi-idän neoliittisia Hassunan ja Halafin kulttuureja. Tämän jälkeen tuli Sionin kulttuuri, joka oli ehkä siirtymävaihe Kura–Araxesin kulttuuriin.lähde?

Trialetin kulttuuri

Kulttuurin seuraaja oli Länsi-Georgian Trialetin kulttuuri, joka hautasi ylimystövainajansa kumpuhautoihin, joissa oli joskus 4-pyöräisiä sotavaunuja. Tätä pidetään esi-indoeurooppalaisena[1].

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kura–Araxes culture
  1. Trialeti culture Caucasus wiki