Ero sivun ”Ahaltekhevonen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
45 merkkiä poistettu ,  6 vuotta sitten
Kielellistä siistimistä
(Kielellistä siistimistä)
}}
 
'''Ahaltekhevonen''' tai '''ahaltekinhevonen'''<ref>{{Verkkoviite | osoite = http://www.hevosmaailma.net/ahaltek.shtml | nimeke = Ahaltekinhevonen | tekijä = Tähkämö, S | ajankohta = 6.8.2006 | julkaisu = Hevosmaailma.net }}</ref> tai '''ahaltekin hevonen'''<ref>http://heppa.hippos.fi/heppa/horse/HorseBasic.html</ref>, lyhyemmin '''ahalteke'''<ref>{{Verkkoviite | osoite = http://ahalteke.gov.tm/ | nimeke = Heavenly Akhalteke Horses | julkaisija = Türkmen döwlet habarlar gullugy | ajankohta = 2013 | kieli = {{en}} }}</ref> tai '''ahaltek'''<ref>[http://www.sukuposti.net/ Sukuposti.net] 2013.</ref> on [[Itämainen hevonen|itämainen]]<ref name=iehb/> [[täysiverinen|täysiverihevosrotu]]<ref name=iehb/>, joka on kehittynyt [[Kaukasia]]ssa ja [[Keski-Aasia]]ssa.<ref name=iehb/> Venäjän valloitettua suurimman osan kyseisistä maa-alueista 1800-luvun loppuun mennessä, se nimesi suosimansa alueella kasvatetun turkmeenihevostyypin ahaltekeksi erään turkmeeninhevosiaturkmeenihevosia kasvattaneen heimon mukaan, vaikka kantakirjaan otettiin useiden eri turkmeeniheimojen hevosia.<ref name=iehb/>
 
Ahaltekhevosen perinteinen Venäjällä käytetty turkmeeninkielestä juontuva kutsumanimi "argamak" merkitsee puhdasveristä turkmeeninhevostaturkmeenihevosta. [[Turkmeeninhevonen|Turkmeeninhevosta]] pidetään eräänä maailman vanhimmista hevosroduista.<ref name=iehb/>
AhaltekejenAhaltekien [[Suljettu kantakirja|suljetusta kantakirjasta]] vastaa venäläinen valtiollinen hevosjalostusorganisaatio VNIIK.<ref>{{Verkkoviite | osoite = http://www.maakcenter.org/ENG/vniik.html | nimeke = All-Russian Scientific Research Institute of Horse Breeding (VNIIK) | julkaisija = International Association of Akhal-Teke Breeding (MAAK) | kieli = {{en}} }}</ref>
 
Johtuen venäjän kielen kirjoitustavoista ja kyrillisistä kirjaimista rodun nimen länsimainen luentatapa voi vaihdella paljonkin, mikä hankaloittaa tiedon hakua rodusta. Englanninkielisillä alueilla käytetään yleisesti muotoa ''Akhal-Teke''<ref>[http://www.akhal-teke.org/index.html Akhal-Teke Association of America] {{en}}</ref><ref>[http://www.akhaltekehorse.org/ Akhal Teke Horse Association asbl] {{en}}</ref><ref>http://www.australiantekes.com/ {{en}}</ref><ref>[http://www.akhal-teke.fr/ Association Akhal-Téké France] {{fr}}</ref><ref>http://www.achalteke.cz/chovatelee.html</ref>, saksankielisillä ''Achal-Tekkiner''<ref>[http://www.achal-tekkiner.de/ Achal Tekkiner Züchter und Freunde e.V.] {{de}}</ref> ja ruotsinkielinen nimi on ''Achaltekeer''<ref>[http://www.achaltekeer.se/ Svenska Achaltekeerföreningen] {{sv}}</ref>.
== Historia ==
 
Ahaltekhevosen kaltaisia hevosia kasvatettiin Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa jo huomattavan pitkäänhuomattavasti ennen ajanlaskun alkua. Kevyt, mutta kookas ratsuhevosrotu kehittyi alueen nomadiheimojen ylivertaiseksi ratsuksi, joka oli hyvin haluttu kaikkialla maailmassa. Ahalteket ovat näistä muodostettu suljettu kantakirja.
 
Valtaapitävien kulttuurien ja kansojen vaihtuessa alueella hevosten nimitys on vaihdellut. Viimeisin alueen hevosista käytetty nimitys on turkmeeninhevonenturkmeenihevonen. Esimerkiksi ennen ajanlaskun alkua hallinneet parthialaiset olivat kuuluisia näistä kultaisista hevosistaan. Parthialaisten pääkaupungin [[Nisa]]n jäänteet sijaitsevat aivan Turkmenistanin pääkaupungin Ashkabadin kupeessa.
 
TukrmeeninhevosetTukrmeenihevoset olivat kunkin perheen ja heimon ylpeys, mistä kielivät vanhat turkmeenisanonnat kuten ''kun heräät aamulla, tervehdi ensin isääsi, sitten hevostasi''. Hevosten alkuperä tunnettiin tarkoin, ja hevosten jalostusta voisi kuvailla sananparrella, jota vieläkin käytetään Venäjällä, vapaasti suomennettuna: ''hevosen täytyy olla puhdasrotuinen ja ratsastuskisojen voittaja'', vaikka alun perin menestystä mitattiin erilaisten kilpailuiden lisäksi etenkin myös kamppailussa elämästä ja kuolemasta.
 
Venäjä viimeiset valloitukset tapahtuivat 1800-luvun lopussa, kun se otti hallintaansa Keski-Aasian maat. Vaikka Venäjällä oli perinteisesti arvostettu alueen hevosia, ''taivaallisia argamakeja'', se kohdisti voimatoimet hevoskantaan, joka oli mahdollistanut väestön tehokkaan vastarinnan.
 
PerinteinenPerinteistä kasvatusta ahaltekejenahaltekien syntysijoilla ja edelleenkin jäljellä olevien muiden turkmeeninhevostenturkmeenihevosten osalta, esimerkiksi Iranin puolella, harjoittavat yksityiset kasvattajat ilman varsinaista kantakirjaa, vaikka hevosten alkuperä tunnetaan melko tarkasti ja hevosten jalostuslinjojen suhteen ollaan varsin tarkkoja.
 
Venäjän valloittamalla alueella tilanne alkoi nopeasti muuttua, ja turkmeenihevoskantaa tutkittiin tiiviisti jo 1800-luvulta asti. N. A. Kuropatkinin aloittamaperustama ensimmäinen yksityinen ahaltek-siittola Zakaspiiski perustettiin vuonna 1897, ja se kansallistettiin vuonna 1912 keisari Nikolai II:n päätöksellä. Siittola pyrki hankkimaan parhaita alueen parhaita hevosia ja kirjasi niiden polveutumisen.
 
[[Venäjän vallankumous|Venäjän 1917 vallankumousten]] jälkeen vuonna 1922 muodostetussa [[Neuvostoliitto|Neuvostoliitossa]] hevoskasvatus alkoi siirtyä valtionsiittoloihin, lopettaenmikä vuosikymmenten mittaan lopetti lopulta lähes kokonaan aiemman yksityiseen kasvatukseen perustuneen hevosjalostuksen alueella.
 
K. I. Gorelovin, G. S. Neelovin ja A. M. Bogševskin 1926–1928 tekemä tutkimusretki oli tärkeimpiä selvityksiä, joiden pohjalta alusta asti suljettuna toiminut varsinainen ahaltekkantakirja aloitti toimintansa 1931. Ensimmäisen kerran kantakirja julkaistiin kirjallisessa muodossa vuonna 1941.
 
K. I. Gorelov perusti ensimmäisen Turkmenistanin ulkopuolisen siittolan Lugovskoin Kazakhstaniin. Myöhemmin siittoloita perustettiin muuallekin Neuvostoliittoon, mm.muun muassa Dagestanin ja Venäjän alueelle. 2000-luvulle tultaessa tunnettuja ahalteksiittoloita oli jo niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa.
 
Neuvostoliitossa alkoivat 1930-luvulle tullessaluvulla hevosjalostuskokeilut, joissa ahaltekhevoseen risteytettiin englannin täysiveristä[[Englannintäysiverinen|englannintäysiveristä]]. Rodun puhtaana säilymisen puolestasäilymisestä huolestuneet ratsastivat sekalaisella hevosjoukolla vuonna 1935 Turkmenistanin Ashkabadista Moskovaan 4 800&nbsp;km:n matkan 84 päivässä. vaativanVaativa matkanmatka yli 300 km vedettömine aavikkoylityksineenaavikon ylityksineen todistaentodisti käytännössä puhdasrotuisten ahaltekhevosten suorituskyvyn paremmuuden.
Ratsastus kiinnitti huomion rodun tukalaan asemaan ja vakuutti päättäjät kantakirjan tärkeydestä, minkä ansiosta risteytyskokeiluista luovuttiin.
 
Vaikka ympäröivissä maissa, kuten Iranissa, on vielä jäljellä turkmeenihevosia, niin ahaltekhevosten kantakirja on ainoa siitä todistetusti olemassa oleva, suljettu jasekä tieteellisesti ja systemaattisestijärjestämällisesti hallinnoitu kantakirja. Suljettu kantakirja tarkoittaa sitä, että vain puhdasveriset yksilöt hyväksytään kantakirjaan. Vaikka alkuperäiseen ahaltekhevosten kantakirjaan on otettu joitainjoitakin hevosia, joilla on suvussaan englannin täysiveristäenglannintäysiveristä, niin näitä on sittemmin myös poistettu kantakirjasta (siirretty ahaltekristeytysten kirjaan, josta ei oteta hevosia pääkantakirjaan), ja nykyisin englannintäysiverisen osuus ahaltekhevosessa on enimmilläänkin yksittäisen prosentin luokkaa.
 
Neuvostoliitossa maataloudenhevosten jaasema liikenteen koneistumisen myötäheikkeni 1950-luvulla hevostenmaatalouden asemaja heikkeniliikenteen koneistumisen myötä, ja ahaltekejäkin teurastettiin suurin määrin lihanjalostussuunnitelmien toteuttamiseksi. Jälleen rodun kasvatus jatkui erityisesti yksittäisten aktiivisten kasvattajien, kuten ensin Terskin siittolassa ja sittemmin Dagestan-siittolassa toimineen Vladimir Shamborantin, ansiosta rodun kasvatus jatkui. AhaltekejenAhaltekien menestyminen kilparatsastuksessa vahvisti rodun asemaa, mutta 1970-luvullaluvulle tultaessa jäljellä oli silti enää vain kolmisen sataa hevosta. Vuonna 1973 kantakirja siirtyi Turkmenistanista valtiolliselle hevosjalostusorganisaatiolle VNIIKilleVNIIK:ille, ja hevosten alkuperääalkuperä alettiin testata systemaattisestijärjestelmällisesti verikokeilla. Neuvostovaltioiden itsenäistymistä 1990-luvulla seuranneen taloudellisen sekaannuksen myötä monet valtionsiittolat ajautuivat taloudelliseen ahdinkoon, ja hevoskasvatuksessa tapahtui uusi romahdus. Tässä vaiheessa ahaltekejä oli kuitenkin alettu kasvattamaankasvattaa myös muualla maailmassa, kuten Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
 
Ahaltekhevosen suljetussa kantakirjassa on nykyään noin 3&nbsp;500 hevosta, joiden alkuperä varmistetaan muun muassa rutiininomaisesti ISAG-sertifioiduin dnaDNA-kokein. Rotu on hajaantunut ympäri maailmaa. Eniten ahaltekhevosia on entisen Neuvostoliiton alueella, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi kantakirjaamattomia ja dnaDNA-tutkimattomia hevosia on Turkmenistanissa noin 3&nbsp;000 ja jonkin verran myös muissa Keski-Aasian maissa, kuten Iranissa.
 
AhaltekhevosenPerimätutkimusten perimääperusteella on tutkittu ja hevostenahaltekhevosten vähäinen lukumäärä ei ole vaikuttanut sen perimän monimuotoisuuteen<ref>http://www.eaap.org/docs/Publications/eaap116%20-%20553687176K.pdf</ref>, vaikka rodun yhtenäisyys näkyy esimerkiksi kesyhevosten polveutumista koskevissa dnaDNA-tutkimuksissa ja lihassolututkimusten yhdenmukaisuutena.
 
=== Turkmenistanin hevoset poistuvat ahaltekkantakirjasta 2000-luvulla ===
Vuonna 1991 itsenäistynyt [[Turkmenistan]] on valinnut ahaltekhevosen maan kansallistunnukseksi.<ref>http://ahalteke.gov.tm/</ref><ref>http://ahalteke.gov.tm/downloads/ahalteke_magazine_1.pdf</ref><ref>https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tx.html</ref> Vielä 2000-luvun taitteessa ahaltekkantakirjaan aktiivisesti osallistumaan pyrkinyt Turkmenistan<ref>http://www.maakcenter.org/ENG/maak.html</ref> ei ole kuitenkaan 1990-luvulta alkaen<ref>http://www.maakcenter.org/ENG/announce.html</ref> kantakirjannut hevosiaan, joten maan hevoskanta ei ole enää suurimmalta osaltaan ahaltekejä.
Turkmenistanissa elää todennäköisesti edelleen hevosia, jotka on aikanaan kantakirjattu ahaltekkantakirjaan, ja osa maan uudemmastakin kasvatuksesta olisi luultavasti hyväksyttävissä siihen,{{lähde}} mutta kantakirjausta ei voida tehdä ilman hevosten perimän luotettavaa testaamista. Mahdollisesti tilanteesta tulee pysyvä, sillä ajan ja hevossukupolvien kuluessa hevosten polveutumista ei pystytä enää riittävän luotettavasti todentamaan.
 
Vaikka rodun puhtaana säilyttämiseksi organisoitujärjestetty vuoden 1935 ratsastus lähti liikkeelle Turkmenistanista, maan julkinen asenne on kääntynyt jokseenkin päinvastaiseksi tällä vuosikymmenellä. Esimerkiksi Turkmenistanin Yhdysvaltain lähetystön maata esittelevät sivut <ref>http://turkmenistanembassy.org/the-akhalteke-horse-of-turkmenistan/</ref> mainitsevat kuuluisana ahaltekenä toisen suljetun kantakirjan edustajan eli [[englannintäysiverinen|englannintäysiverisen]] l'Arc de Triomphe-laukkakisan voittajan "Dancing Brave"<ref>http://www.sporthorse-data.com/d?z=0pRYzi&d=dancing+brave&x=0&y=0</ref>-hevosen.
 
Vaikka nyky-Turkmenistanin sisällä on ristiriitaisia näkemyksiä <!-- liittääkö ihmisoikeusrikkomustapaukset/erotetut/kuka julkisesti puhuisi puolesta --> siitä, onko hyväksyttävää jalostaa hevosia venäläisten hallinnoimaan ahaltekkantakirjaan tai ahaltekhevosesta nopeampaa lisäämälläristeyttämällä siihen englannintäysiveristä, niin epäselvä tilanne on kuitenkin johtanut siihen, että hevoset ovat jääneet kantakirjan ulkopuolelle.
 
Turmenistan on vuodesta 2010 kestinnytpitäen isännöinyt kutsuvieraina eri puolilta maailmaa saapuneita aktiivisia ahaltekharrastajia ja -kasvattajia sekä erilaisten järjestöjen edustajia yrityksenäänpyrkimyksenään perustaa rodun Turkmenistan-johtoinen kv-kansainvälinen katto-organisaatio <!-- lisää kv-organisaatio -->ja vakuuttaa ulkomaalaiset turkmenistanilaisten oikeudesta kantakirjaan.<ref>http://ahalteke.gov.tm/index.php/news/89-ashgabad-is-inviting-to-visit-the-international-equestrian-exhibition</ref><ref>http://horsetalk.co.nz/2012/04/26/nation-gears-up-for-national-horse-day/#axzz2c8V33Yxz</ref>
 
Vaikka maassa on aina arvosteltu Venäjän ja Neuvostoliiton hallintaa rotuun sen nimeä myöten, vielä 2010-luvun alussa Turkmenistan kampanjoi erityisen voimakkaasti pitäen rotua omanaan<ref>http://ahalteke.gov.tm/</ref>. Esimerkiksi vuonna 2011 kansainvälisessä lehdistössä levisi yleisesti tieto ahaltekejenahaltekien kauneuskilpailusta, "joka edistää taivaallisen kilpahevosen kunniaa maailmalla"<ref name="maailmanihmisiä">Maailman ihmisiä, Turkmenistan perusti hevosten kauneuskilpailun, Helsingin Sanomat 8.2.2011, s. B3.</ref>. Viime aikoina Turkmenistan on kuitenkin käyttänyt hevosistaan korostetummin termiä turkmeeninhevonen.<ref>http://ahalteke.gov.tm/index.php/news/89-ashgabad-is-inviting-to-visit-the-international-equestrian-exhibition</ref>
 
Näennäisestä avoimuudestaan huolimatta maa on melko eristäytynyt ja pyrkii myös kontrolloimaan tiedonvälitystä.<ref>http://www.huffingtonpost.com/2013/05/01/gurbanguly-berdymukhamedov-turkmenistan-president-falls-off-horse-video_n_3191625.html</ref><ref>http://news.nationalpost.com/2013/05/01/turkmenistan-state-media-censors-presidents/ National Post</ref><ref>[https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tx.html World Fact Book, CIA]</ref>
Ahalteket ovat [[Itämainen hevonen|itämaisista hevosista]] keskimäärin kookkaimpia ja nopeimpia. Nykyaikaisiin [[WBFSH]]-kantakirjojen puoliverisiin verrattuna ne ovat kuitenkin enemmänkin pienehköjä yleisratsuja kuin mihinkään yksittäiseen kilparatsastuksen lajiin nimenomaisesti jalostettuja.
 
Kansainvälisen ahaltekehevoskasvatusjärjestö MAAK:in kantakirjan tavoittelema rodun ihannerakenne on seuraavanlainen: pää kevytmuotoinen, pitkänomainen ja kuiva, jossa leveä mutta siro leuka; profiili suora tai otsasta kyömy. Silmät kookkaat ja vinoon asentuneet, korvat sirot, liikkuvat ja korkealle asettuneet; sirot huulet ja sieraimet; niska pitkä ja leveä. Pään tulee kiinnittyä kaulaan terävässä kulmassa.<ref name="MAAK grading"/>
 
Kaulan tulee olla korkealle asettunut, pitkä, taipuisa, muodoltaan suora tai joutsenkaula, poikkileikkaukseltaan pyöreä. Säkä kookas ja lihaksikas. Lavat pitkät, hyvin kulmautuneet ja lihaksikkaat. Olkavarsi<!--oko tämä oikea termi etujalan polven yläpuoliselle osalle...?---> normaaliasentoinen ja lihaksikas. Rinnan tulee olla syvä, lapojen takaa levenevä, muodoltaan ovaalimainen. Irtonaiset kylkiluut pitkät. Selkä ja lanne tasaiset, suhteellisen leveät; hienoinen liikapituus hyväksytään. Takaosa normaalissa kulmassa, joskus hieman laskeva, pitkä ja leveä, lihakset vahvat ja kiinnittyvät pitkälle sääreen. Hännän tulee kiinnittyä alas ja syvälle, ja se voi olla tyvestään melkein jouheton.<ref name="MAAK grading"/>
 
Jalkojen tulee olla hoikat ja pitkät hyvin kehittynein nivelin ja lujin selkeästi erottuvin jäntein, kavioiden pienet ja vankat. Vuohiskarvojen tulee olla lyhyet tai hieman pitkät. Lihasten tulee olla tiiviit ja matalat. Liikkeiden tulee olla laajat, voimakkaat, notkeat ja elastiset, sekä ratsastajalle miellyttävät kaikissa askellajeissa; hypyn tulee olla notkea, laadukas ja matalakaarinen.<ref name="MAAK grading"/>
 
MAAK:in kantakirjaussäännöt rohkaisevat jalostamaan kookkaampia yksilöitä: vähimmäistavoitemitat oriille ovat säkäkorkeus 164&nbapamp;nbsp;cm, selän pituus 166&nbsp;cm, rinnanympärys 182&nbsp;cm ja säärenympärys 21,5&nbsp;cm, tammoille hieman pienemmät. Näiden mittojen mukaan määräytyvistä pisteistä voidaan tehdä vähennys, jos selän pituus on säkäkorkeuteen nähden liian lyhyt tai pitkä.<ref name="MAAK grading"/>
 
Ahaltekenhevosen karvapeite on ohut ja sileä, jouhet harvat. Otsajouhet puuttuvat täysin tai melkein täysin.<ref name="MAAK grading"/> Rodussa esiintyy runsaasti erilaisia [[Hevosten värit|värityksiä]], yleisimmät ovat [[ruunikko]], [[ruunihallakko]], [[musta (hevosväri)|musta]] ja [[rautias]]. [[Kimo]]ja ja [[voikkoväri]]tyksiä esiintyy. Karvan laatu antaa väriin usein metallisen kiillon.<ref name="MAAK standard"/><!-- - keskikorkeus ja muut mitat kantakirjan jalostusarviointisäännöt-->
 
== Käyttö ==
Ahaltekhevosia on perinteisesti käytetty [[ratsastus|ratsuina]]. Ne ovat monipuolisia ratsuja ja toimivat niin [[matkaratsastus|matka-]], [[esteratsastus|este-]], [[kenttäratsastus|kenttä-]] ja [[kouluratsastus|kouluratsastuksessa]]. Ahaltekhevonen ja sen edeltäjät, kuten [[turkmeenihevonen]], ovat myös vaikuttaneet monen hevosrodun kehitykseen.
 
EräsYksi kansainvälisesti menestynyt ahaltekhevonen on maailman menestyneimpiin kouluratsuihin kuuluva ori 668 Absent, joka ratsastajanaan Segei Filatov voitti [[kesäolympialaiset 1960|Rooman vuoden 1960 olympialaisissa]] kouluratsastuksessa henkilökohtaista kultaa, [[kesäolympialaiset 1964|Tokion vuoden 1964 olympialaisissa]] pronssia sekä [[Kesäolympialaiset 1968|Meksikon vuoden 1968 olympialaisissa]] joukkuepronssia ja henkilökohtaisen kisan neljännen sijan uutena ratsastajanaan Ivan Kalita. Absent oli myös hyvä hyppääjä ja ylitti ratsastettuna korkeimmillaan 186-senttisen esteen.
 
Absentin isä 26 Arab saapui 1935 Moskovaan osallistuessaanyhtenä osallistujana 84 päivää kestäneeseen 4 800&nbsp;km vaellukseen, jonka ansiosta luovuttiin ristetyskokeiluista, joissa häviämisuhan alla ollutta ahaltekhevostarodun risteytettiinristeytyskokeiluista etenkinpääasiassa englanninenglannintäysiverisen täysiveriseenkanssa. Arab voitti sittemmin useita Neuvostoliiton estemestaruuksia ja saavutti 16-vuotiaana [[puissance]]ssa Neuvostoliiton korkeusennätyksen 219&nbsp;cm.
 
Muita Neuvostoliitossa kuuluisia ahaltek-rotuisia estehevosia olivat esimerkiksi Arabin korkeusennätyksen myöhemmin tuloksella 225&nbsp;cm rikkonut, useammanuseita esteratsastusmestaruudenesteratsastusmestaruuksia voittanut Poligon, ja aikanaan Neuvostoliiton pituusennätyksen 878&nbsp;cm hypännyt Perepel.
 
Matkaratsastuksessa Ashkabad-Moskova -vaelluksen osanottajien lisäksi kuuluisa on esimerkiksi Neuvostoliitossa 500&nbsp;km kilpailun vuonna 1945 voittanut ori Tarlan. Etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa ahaltekhevosia näkyy enenevässä määrin matkaratsuina ja; ne ovat kisanneetkilpailleet 120-160120—160&nbsp;km tasollamatkoilla ja esim.esimerkiksi vaativassa perinteisessä Tevis-matkaratsastuskisassa. Ahaltekenhevosia on viety 2000-luvulla [[Uruguay]]hin juuri matkaratsastustarkoitukseen.
 
Monipuolisina ratsuina ahalteket soveltuvat hyvin myös kenttäratsastukseen. Yhdysvaltoihin ensimmäisten rotunsa edustajien joukossa saapuneen Senetir-oriin puhdasrotuiset jälkeläiset kuten Sengar ratsastajanaan Craig Thompson vuonna 1996 ja Kandar ratsastajanaan Karen Yates vuonna 2000 kvalifioituivat kenttäratsastuksessa olympialaisiin.
 
Nuorten ahaltekhevosten suorituskykyä arvioidaan edelleenkin Venäjällä yleisesti laukkakisoissa, joissa ne ovat keskimäärin hitaampia kuin [[englannintäysiverinen|englannintäysiveriset]] ja nopeampia kuin [[arabianhevonen|arabianhevoset]].
 
Englannin täysiverisenEnglannintäysiverisen jalostuksessa itämaisilla hevosilla kuten turkmeeninhevosellaturkmeenihevosella oli aikanaan merkittävä osa. Asiaa on tutkittu paljon dnaDNA-tutkimuksin. Sen voi huomata asiannäkee myös katsomalla vanhojavanhoista englannintäysiverisiä esittäviäesittävistä taulujatauluista, jotka esittävät paitsi turkmeeninhevosenturkmeenihevosen kaltaisia hevosia niin myös turkmeeniasuihin pukeutuneita, turkmeenien näköisiä hevosten käsittelijöitä, kuten kantaori Buerley Turkia esittävässä maalauksessa.
 
Tuolloin 1600–1700-luvullahanluvuilla Euroopassa ei juurikaan erotettu itäisiä rotuja toisistaan, mikä oli selvää: muun muassa Katariina Suuren Itävaltaan lahjoittamanlahjoittama turkmeenihevosen oriinturkmeeniori Turkmen Atti tultua myytyämyytiin arabilaisenaarabialaisena silloiseen Saksaan, jossa se vaikutti voimakkaasti [[Trakehneninhevonen|trakehneninhevosen]] jalostukseen. Ensimmäinen Venäjän valtiollinen ahalteksiittola Zakapiiski myi 1910-luvulla oriin Djeiran trakehnersiitokseen. Myös neuvostoaikana ahaltekejä käytettiin itäisen trakehnerhaaran jalostuksessa.
 
Erityisen paljon ahaltekejä, tai niidenniitä edeltäjiäedeltäneitä turkmeeninhevosia,turkmeenihevosia eli ''argamakeja'', on käytetty venäläisten ja neuvostoliittolaisten hevosrotujen jalostuksessa.
 
== Julkisuuskuva ==
 
Ahaltekhevosten jalostusta voi verrata muiden [[Suljettu kantakirja|suljetun kantakirjan täysiverihevosrotujen]] kuten [[Englannintäysiverinen|englannintäysiverisen]] tai [[Arabianhevonen|arabianhevosen]] jalostukseen, eli tärkeimpänä jalostusominaisuutena pidetään rotupuhtautta,; minkäänlaisia risteytyksiä ei hyväksytä kantakirjaan.
 
Suomessa tietämys ahaltekejenahaltekien suljetusta kantakirjasta on ollut melko heikkoa, jos mittana pitää sitä, että [[Hippos|Hippoksen rekistereihin]] on merkitty väärän rotuisia hevosia ahaltekeiksi ja tätä kautta tiedot ovat siirtyneet tunnettuihin kuvallisiin sukutietokantoihin.{{Kenen mukaan}} Internetistä löytyy yksi ahaltek-kantakirjan kanssa yhdenmukainen sukutietokanta, mutta pelkkä hevosen nimen ja suvun esiintyminen siinä ei vielä takaa hevosen alkuperää. Ahaltekenhevoskasvattajat ja -myyjät korostavat,{{lähde}} että ahaltekhevosen tulee olla asianmukaisesti rekisteröity kantakirjaan, mikä edellyttää hevosen perimän tutkimista laboratoriokokein. Jos hevosen mukana tulee pelkkiä paperikopioita ja rotuyhdistykset tai tunnetut kasvattajat eivät tunnista hevosta, kyseessä on todennäköisimmin pelkkä huijausyritys, sillä nimenomaan kantakirjaus toimii ainoana takeena hevosten alkuperästä.<ref>http://www.golden-horses.net/buying.htm</ref>
 
Turkmenistanilaiset hevoset ovat pysyneet kantakirjan ulkopuolella koko 2000-luvun, eivätkä mahdollisesti ole mahdollisesti enää edes kantakirjattavissa, koska suljettu ahaltekkantakirja edellyttää hevosen perimän todistamista tieteellisen luotettavasti, eikä hyväksy risteytyksiä muihin rotuihin kuten englannintäysiveriseen, joihin turkmenistanilaisilla on nykyisin liberaali kanta.<ref>http://turkmenistanembassy.org/the-akhalteke-horse-of-turkmenistan/</ref><ref>http://www.maakcenter.org/ENG/sbreg.html</ref> Myös turkmenistanilaiset itse ovat alkaneet kutsua kansalliseläintään ahaltekeä vuonna 2013 perustamallaan valtiollisella internet-sivustolla selkeämmin turkmeeninhevoseksiturkmeenihevoseksi.<ref>https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tx.html</ref><ref>http://www.turkmenistan.ru/en/articles/17135.html</ref><ref>http://ahalteke.gov.tm/</ref> Vielä vuonna 2011 maailmanoli mediassamaailman tehokkaastimedioissa uutisia "taivaallisten kilpahevosten ahaltekien kauneuskilpailusta", joiden kuvituksena käytettiin muiden maiden ahaltekejä sekä hevosia, joiden ahaltek-kantakirjastakantakirjauksesta ei ollut varmuutta.<ref>http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12387847</ref><ref name="maailmanihmisiä"/><ref>http://en.trend.az/news/politics/1865950.html</ref><ref>http://www.heraldsun.com.au/ipad/horse-claims-beauty-contest-crown/story-fn6s850w-1226044271513</ref><ref>http://en.ca-news.org/news:523018/</ref><ref>http://www.horsedeals.com.au/index.php?p=event&e=13597-Turkmen-President-Hosts-Horse-Beauty-Contest</ref>
 
Kantakirjan rotumääritelmä ja kuvaus ovat huono käännös alkuperäisestä venäjänkielisestä määritelmästä<!--- lisää linkki --->, jonka alkuperäisille termeille ei edes ole suoraa aina suoraa vastinetta länsimaissa<!--- ZATYLOK yms --->.
 
Erittäin vähälukuisilla roduilla kuten ahaltekeillä tietolähteiden laadulla on suuri merkitys. Koko maailmassa on vain noin 3 500 ja Suomessa alle 10 ahaltekeä <ref>http://www.shael-teke.ru/en/publications/30</ref><ref>http://www.maakcenter.org/ENG/announce.html</ref><ref>http://heppa.hippos.fi/heppa/horse/HorseBasic.html</ref><ref>http://109.94.178.63/horses/</ref>. Tosin aivan kuten [[englannintäysiverinen|englannintäysiverisillä]]<!--- tarkista onko kantakirjojen astutussäännöistä wikipediassa ---> tai [[arabianhevonen|arabianhevosilla]]<!--- tarkista onko kantakirjassa astutussäännöistä/wikipediassa ---> ahaltekejen jalostusoikeutta ei rajoiteta juurikaan muulla tavoin kuin edellyttämällä täysiverisyyttä ja mahdollisesti astutusmenetelmiä koskevilla säännöillä<!--- lisää uusimmat muutokset astutusmenetelmiin --->, joten jalostustulokset kaikissa näissä edellä mainituissa roduissa voivat vaihdella todella suuresti kasvattajakohtaisesti. Mikäli jonkun maan vähälukuinen kasvatus perustuu erityisesti tietyn hevosen jälkeläisiin, niin objektiivinen rodun yksilöiden välinen vertailu hankaloituu entisestään.<ref>http://www.akhalteke.it/Home.html</ref>
 
== Lähteet ==
3 051

muokkausta

Navigointivalikko