Ero sivun ”Paavo Heininen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
60 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti lisäsi: en:Paavo Heininen)
p
'''Paavo Heininen''' (s. [[13. tammikuuta]], [[1938]], [[Helsinki|Helsingissä]]) on suomalainen [[säveltäjä]] ja [[piano|pianisti]].
 
Heininen opiskeli musiikkitiedettä[[musiikkitiede]]ttä [[Helsingin yliopistossayliopisto]]ssa sekä pianonsoittoa ja sävellystä [[Sibelius-AkatemiassaAkatemia]]ssa. Sävellystä hänelle opettivat [[Aarre Merikanto]], [[Einojuhani Rautavaara]], [[Einar Englund]] ja [[Joonas Kokkonen]]. Hän jatkoi opintojaan Kölnissä[[Köln]]issä ja [[New YorkinYork]]in arvostetussa Juilliard School of Musicissa.
 
Heininen on ollut yksi suomalaisen musiikin keskeisimmistä modernisteista. Hänen tuotantonsa onjaetaan -— ehkä hieman suoraviivaisesti- jaettu— yleensä kahteen tyylikauteen: [[dodekafonia|dodekafoniseen]] (n. [[1957]]-–[[1975]]) ja jälkisarjalliseen ([[1976]]-–). Heiniseen on alusta lähtien lyöty tietynlaista Suomen musiikin "kauhukakaran" leimaa. Monet hänen teoksensa ovat modernistisuutensa ja esitysteknisen haastavuutensa vuoksi saaneet odottaa kauankin esityksiään. Tässä mielessä Heinisen kohtalotoverina voidaan pitää hänen opettajaansa Aarre Merikantoa.
 
Paavo Heininen on toiminut sävellyksen opettajana Sibelius-Akatemiassa, ja hän on siten ollut mukana kasvattamassa merkittävää säveltäjäsukupolvea. Hänen oppilaisiinsa lukeutuvat mm. [[Magnus Lindberg]] ja [[Kaija Saariaho]].
Heininen tunnetaan myös erinomaisena pianistina, ja hän onkin soittanut useiden pianoteostensa kantaesitykset. Pianosonaatin ''Poesia squillante ed incandescente'' ("Hehkuva ja helisevä runoelma") pelkkä nimi kertoo jotain olennaista Heinisen kirjoittamasta pianotyylistä.
 
Heinisen tuotannon keskeisiä teoksia ovat 5 sinfoniaa, 4 pianokonserttoa, konserrtokonsertto alttosaksofonille ja orkesterille, viulukonsertto, sellokonsertto, ''Adagio'' ("konsertto orkesterille variaatioiden muodossa"), ''Poesia squillante ed incandescente'', jousikvintetto, ''Tyttöjen kävely ruusulehdossa'' jousiorkesterille sekä oopperat ''Silkkirumpu'' ja ''Veitsi''.
 
[[Luokka:Suomalaiset säveltäjät|Heininen, Paavo]]
1 106

muokkausta

Navigointivalikko