Ero sivun ”Sven Krohn” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
272 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
lähde
p (Botti lisäsi luokkaan Suomalaiset professorit)
(lähde)
'''Sven Ilmari Krohn''' ([[9. toukokuuta]] [[1903]] [[Helsinki]] – [[26. kesäkuuta]] [[1999]] [[Tampere]]<ref name="filosofia"/>) oli [[Suomi|suomalainen]] [[filosofi]].
 
Krohn opiskeli filosofiaa [[Helsingin yliopisto]]ssa vuodesta 1921 alkaen. Valmistuttuaan maisteriksi vuonna 1929 hän siirtyi veljensä [[Eino Krohn]]in kanssa opettajaksi Helsingin [[Kulmakoulu]]un. Jos sitä ennen hän oli löytänyt teosofisen [[Ruusu-Risti]]-liikkeen.<ref name="filosofia">[https://web.archive.org/web/20071212204148/http://filosofia.fi/tallennearkisto/tekstit/3220 Tallennearkisto, Filosofia.fi] (arkistoversio)</ref>
 
Vuonna 1949 valmistuneessa [[väitöskirja]]ssaan Krohn arvosteli [[looginen empirismi|loogisen empirismin]] perusväitteitä:<ref name="filosofia"/> hänen mukaansa filosofian tehtävänä ei ole toimia vain kielen kritiikkinä, vaan sen pitää olla myös esimerkiksi pohjana etiikalle. Tätä käsitystään hän kehitteli 1950-luvulla julkaistuissa saksankielisissä julkaisuissaan.
 
Vuonna 1960 Sven Krohnista tuli [[Turun yliopisto]]n filosofian professori. Hänen johdollaan Turusta tuli [[fenomenologia|fenomenologis]]-[[hermeneutiikka|hermeneuttisen]] filosofian keskus Suomessa.<ref name="filosofia"/> Krohnin oppilaina ovat opiskelleet muun muassa [[Matti Juntunen]], [[Lauri MehtonenRauhala]], [[Lauri RauhalaRoutila]],<ref name="filosofia"/> [[Lauri RoutilaMehtonen]], ja [[Seppo Sajama]].
 
== Teoksia ==
* Erkki Lehtiranta: [http://www.via.fi/krohn.htm Filosofi Sven Krohn ja ihmisyyden pitkä tie]. Uusi Safiiri 1/1997.
* Lars Hertzberg: [http://filosofia.fi/suomalainen_filosofia/galleria/2334 Krohn, Sven]. Filosofia.fi.
* Ilkka Niiniluoto: [http://www.teosofia.net/artikkelit/niiniluoto-sven.htm Ydinihminen totuuden toiviotiellä]. Julkaistu Helsingin SanomatSanomissa 3.7.1999.
 
* Ilkka Niiniluoto: [http://filosofia.fi/tallennearkisto/tekstit/3220 In memoriam: Sven Krohn (1903–99)]. Ajatus 56, 1999.
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
 
{{Tynkä/Filosofia}}
[[Luokka:Suomalaiset teosofit]]
[[Luokka:Turun yliopiston professorit]]
[[Luokka:Suomalaiset professorit]]
[[Luokka:Vuonna 1903 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1999 kuolleet]]
[[Luokka:Suomalaiset professorit]]

Navigointivalikko