Ero sivun ”Tiineys” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
malline käkistellyt täällä monituiset vuodet, yhdistymistä ei silti ole tehty joten ilmeisesti erilliset artikkelit on konsensus
laajennusta, hupimuokkaukset pois, tarpeeton käsikirjatavara pois, ja otetaan nyt tuo Juicen riimikin kun sekään ole relevanttia
Rivi 1: Rivi 1:
{{Kesken|Käsittelee pelkästään hevosen tiineyttä, vaikka nisäkäslajeja on yli 5 000.}}
{{Kesken|Käsittelee pelkästään hevosen tiineyttä, vaikka nisäkäslajeja on yli 5 000.}}
'''Tiineys''' tarkoittaa nisäkkään [[raskaus|raskautta]] eli aikaa, jonka kestäessä hedelmöittynyt [[munasolu]] kehittyy [[naaras|naaraan]] elimistössä [[alkio]]ksi ja [[sikiö]]ksi. Tiineys päättyy normaalisti [[synnytys|synnytykseen]]. Se voi päättyä myös ennenaikaisesti [[blastokysti]]n kiinnittymishäiriöön, [[luominen (biologia)|spontaaniin keskenmenoon]], tai indusoituun keskenmenoon eli [[abortti]]in.
'''Tiineys''' tarkoittaa nisäkkään [[raskaus|raskautta]].


==Hevonen==
==Hevonen==
Tamman tiineys kestää noin 11 kalenterikuukautta. Muutama päivä ennen synnytystä jo aiemmin varsoneiden tammojen utareisiin ilmestyy ns. vahatapit. Siitä tietää, että [[varsominen]] on lähellä.
Tamman tiineys kestää noin 1 kalenterikuukautta. Tiineyden ensimmäisen 1 viikon aikana tammaa voidaan kouluttaa aivan tavalliseen tapaan. Kun tamman vatsa alkaa kasvaa, ja sen paino alkaa nousta, on käytettävä maalaisjärkeä. Tammalta ei saa vaatia liikaa. On tärkeää, että kantava tamma saa olla paljon ulkona ja liikkua mielihalujensa mukaan. Eräät tammat saattavat muuttua hieman ärtyisiksi tiineyden aikana: asiat, jotka ovat olleet niille yhdentekeviä aikaisemmin, ovatkin nyt vaikeampia. Tammaa saattaa esimerkiksi ärsyttää, kun sitä harjataan vatsan alta tai kun satulavyötä kiristetään. Jotkut tammat saattavat muuttua levottomiksi tiineyden edetessä. Kaikki tämä on aivan normaalia, joten syytä huoleen ei ole. Tämä kaikki on selvä merkki siitä, että tamma tietää, mikä sitä odottaa. Eräät tammat ovat tiineyden aikana niin ärtyisiä, että niiden vatsa pitäisi jättää rauhaan. Kun tamma on kantava, täytyy ajatella tamman ja kohdussa olevan varsan terveyttä. Tiineelle tammalle ei kannata antaa tavallista rehua. Kantaville tammoille on tarkoitettu oma erityisrehu, jota kaikki rehuntoimittajat myyvät. Muutama päivä ennen synnytystä jo aiemmin varsoneiden tammojen utareisiin ilmestyy ns. vahatapit. Siitä tietää, että varsominen on lähellä.

== Musiikissa ==
[[Juice Leskinen|Juice Leskisen]] kappaleessa "[[Napoleon]]in mopo" kerrotaan kuinka "kolmen viikon päästä [[josephine|Josefine]] kuukautisitta on jäänyt eli on siis tiine" viitaten kyseisen henkilön odottavan lasta.


==Katso myös==
==Katso myös==

Versio 12. kesäkuuta 2015 kello 17.23

Tiineys tarkoittaa nisäkkään raskautta eli aikaa, jonka kestäessä hedelmöittynyt munasolu kehittyy naaraan elimistössä alkioksi ja sikiöksi. Tiineys päättyy normaalisti synnytykseen. Se voi päättyä myös ennenaikaisesti blastokystin kiinnittymishäiriöön, spontaaniin keskenmenoon, tai indusoituun keskenmenoon eli aborttiin.

Hevonen

Tamman tiineys kestää noin 11 kalenterikuukautta. Muutama päivä ennen synnytystä jo aiemmin varsoneiden tammojen utareisiin ilmestyy ns. vahatapit. Siitä tietää, että varsominen on lähellä.

Katso myös

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.