Ero sivun ”Antiokhos XIII Asiatikos” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti 1 Wikidatan sivulle d:Q313733 siirrettyä kielilinkkiä
w
 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Antiokhos XIII Dionysos Filopator Kallinikos''', joka tunnetaan myös lisänimellä '''Asiatikos''' oli [[seleukidit|Seleukidien valtakunnan]] viimeisiä hallitsijoita. Hän oli [[Antiokhos X]]:n ja [[Kleopatra Selene]]n poika. Hänen äitinsä, [[Ptolemaiosten hallitsijasuku|Ptolemaiosten suvun]] prinsessa, toimi poikansa sijaishallitsijana pojan isän kuoleman jälkeen joskus vuosien [[92 eaa.]] ja [[85 eaa.]] välillä. Jonkin aikaa sen jälkeen kun Armenian kuningas [[Tigranes]] oli valloittanut Syyrian, Kleopatra matkusti [[Rooma]]an. Hän toivoi, että hänen poikansa tunnustettaisiin [[Egypti]]n kuninkaiksi, mutta tämä ei onnistunut. He olivat Roomassa ainakin [[75 eaa.|75]]–[[73 eaa.]], missä heidän katsottiin olevan "Syyrian kuninkaita". Tigranes otti myöhemmin Kleopatran kiinni ja tappoi hänet, mutta sen jälkeen kun [[Pompeius]] oli voittanut Tigranesin, [[Antiokia]]n asukkaat huusivat Antiokhos XIII:n kuninkaaksi ja [[Lucius Lucullus]] hyväksyi hänen nimittämisensä Syyrian [[klientti]]hallitsijaksi.
'''Antiokhos XIII Dionysos Filopator Kallinikos''', joka tunnetaan myös lisänimellä '''Asiatikos''' oli [[seleukidit|Seleukidien valtakunnan]] viimeisiä hallitsijoita. Hän oli [[Antiokhos X]]:n ja [[Kleopatra Selene I]]:n poika. Hänen äitinsä, [[Ptolemaiosten hallitsijasuku|Ptolemaiosten suvun]] prinsessa, toimi poikansa sijaishallitsijana pojan isän kuoleman jälkeen joskus vuosien [[92 eaa.]] ja [[85 eaa.]] välillä. Jonkin aikaa sen jälkeen kun Armenian kuningas [[Tigranes]] oli valloittanut Syyrian, Kleopatra matkusti [[Rooma]]an. Hän toivoi, että hänen poikansa tunnustettaisiin [[Egypti]]n kuninkaiksi, mutta tämä ei onnistunut. He olivat Roomassa ainakin [[75 eaa.|75]]–[[73 eaa.]], missä heidän katsottiin olevan "Syyrian kuninkaita". Tigranes otti myöhemmin Kleopatran kiinni ja tappoi hänet, mutta sen jälkeen kun [[Pompeius]] oli voittanut Tigranesin, [[Antiokia]]n asukkaat huusivat Antiokhos XIII:n kuninkaaksi ja [[Lucius Lucullus]] hyväksyi hänen nimittämisensä Syyrian [[klientti]]hallitsijaksi.


Vuonna [[64 eaa.]] Pompeius antoi syrjäyttää ja tappaa hänet. Tämän on perinteisesti sanottu päättäneen [[seleukidit|seleukidien dynastian]], mutta [[Filippos II Filoromaios]] eli jonkin aikaa pitempään.
Vuonna [[64 eaa.]] Pompeius antoi syrjäyttää ja tappaa hänet. Tämän on perinteisesti sanottu päättäneen [[seleukidit|seleukidien dynastian]], mutta [[Filippos II Filoromaios]] eli jonkin aikaa pitempään.

Nykyinen versio 7. kesäkuuta 2015 kello 11.56

Antiokhos XIII Dionysos Filopator Kallinikos, joka tunnetaan myös lisänimellä Asiatikos oli Seleukidien valtakunnan viimeisiä hallitsijoita. Hän oli Antiokhos X:n ja Kleopatra Selene I:n poika. Hänen äitinsä, Ptolemaiosten suvun prinsessa, toimi poikansa sijaishallitsijana pojan isän kuoleman jälkeen joskus vuosien 92 eaa. ja 85 eaa. välillä. Jonkin aikaa sen jälkeen kun Armenian kuningas Tigranes oli valloittanut Syyrian, Kleopatra matkusti Roomaan. Hän toivoi, että hänen poikansa tunnustettaisiin Egyptin kuninkaiksi, mutta tämä ei onnistunut. He olivat Roomassa ainakin 7573 eaa., missä heidän katsottiin olevan "Syyrian kuninkaita". Tigranes otti myöhemmin Kleopatran kiinni ja tappoi hänet, mutta sen jälkeen kun Pompeius oli voittanut Tigranesin, Antiokian asukkaat huusivat Antiokhos XIII:n kuninkaaksi ja Lucius Lucullus hyväksyi hänen nimittämisensä Syyrian klienttihallitsijaksi.

Vuonna 64 eaa. Pompeius antoi syrjäyttää ja tappaa hänet. Tämän on perinteisesti sanottu päättäneen seleukidien dynastian, mutta Filippos II Filoromaios eli jonkin aikaa pitempään.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
  Edeltäjä:
Tigranes I
Seleukidit
 
Seuraaja:
Filippos II Filoromaios