Ero sivun ”Citroën Xsara” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Korj.
Viitteet
Rivi 39: Rivi 39:
* http://www.ajovalo.net/Mallit/Citroen_Xsara.htm
* http://www.ajovalo.net/Mallit/Citroen_Xsara.htm


== Viitteet ==
=== Viitteet ===
{{viitteet}}

{{Commonscat|Citroën Xsara}}[[Luokka:Citroën|Xsara]]
{{Commonscat|Citroën Xsara}}[[Luokka:Citroën|Xsara]]

Versio 7. kesäkuuta 2015 kello 00.29

Citroën Xsara
[[Tiedosto:Citroën Xsara|250px|]]
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Brasilia
Kiina
Valmistaja Citroën
Konserni PSA Peugeot Citroën
Valmistusvuodet 1997-2006
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
5-ovinen farmari
Luokka C-segmentti
Edeltäjä Citroën ZX
Seuraaja Citroën C4
Henkilöluku 5
Iskutilavuus 1,4-2,0 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto

Citroën Xsara oli Citroënin vuosina 1997-2006 valmistama alemman keskiluokan henkilöauto, joka korvasi ZX:n. Xsaran seuraajaksi tuli vuonna 2006 Citroën C4. Autoon perustui myös vuonna 1998 esitelty tila-auto Xsara Picasso.

Suurimmat parannukset edeltäjään verrattuna kohdistuivat varusteluun ja sisätiloihin. Vaikka akseliväli oli sama kuin ZX:ssä, oli takaistuintiloja saatu huomattavasti suurennettua. Myös tavaratila oli aiempaa tilavampi. Etujousitus perustui tavanomaisiin joustintukiin, mutta takana oli ranskalaisvalmistajien suosimat tilaa säästävät vääntösauvajouset. Xsara edusti ominaisuuksiltaan luokkansa kärkitasoa, ennen kuin seuraavana vuotena esitellyt uudet Astra, Golf ja Focus ottivat merkittävän askeleen kehityksessä.

Euro NCAP -kolaritestissä Xsara saavutti kolmen tähden tuloksen vuonna 1998.[1]

Citroën Xsara Break

Xsaraa valmistettiin kolmena korimallina. 3- ja 5-oviset hatchbackit olivat mitoiltaan yhtenevät. 3-ovinen oli muodoiltaan hyvin coupémainen. Farmarimalli Breakin pituus oli 19 cm pitempi, ja sen perä poikkeuksellisen viisto.

Moottorit olivat tuttuja PSA-konsernin autojen valikoimista. 1,4- ja 1,6-litraiset (75 ja 90 hv) bensiinimoottorit olivat 8-venttiilisiä. Vain automaattivaihteisena oli valittavana 103-hevosvoimainen 1,8-litrainen. 1,8i 16V sen sijaan oli uudempi versio, jossa oli moniventtiilikansi, sekä levyjarrut takana. Malliston huipulla oli 2,0 VTS, jossa oli 167 hevosvoimaa. Dieselinä oli aluksi vanha 1980-luvulta peräisin oleva 1,9-litrainen (90 hv), mutta kesällä 1999 se vaihtui samantehoiseen yhteispaineruiskutuksella varustettuun 2,0 HDi:hin.

Citroën Xsara facelift (2001)

Citroën Xsara oli Suomessa luokkansa ensimmäinen auto, jossa oli kaikissa malleissa vakiona ABS-jarrut. Myös kuljettajan turvatyyny, ohjaustehostin, säädettävä ohjauspyörä, sähköikkunat edessä, kauko-ohjattava keskuslukitus, sisävalon viive ja ajonestolaite kuuluivat 1,4-litraisen perusmalli X:n varusteluun.

Suuremmilla moottoreilla varustetuissa malleissa perustasona oli SX, jossa oli plyysiverhoilu,[2] korinväriset peilit, lukittava hansikaslokero, monitoimiohjauspyörä, kuljettajan istuimen korkeussäätö ja lehtitaskut etuistuinten selkänojissa.

Vain 1,8-litraisen sai ylellisempänä Exclusive-mallina. Varusteina oli mm. matkustajan turvatyyny, tuulilasinpyyhkijöiden sadetunnistin, sähköikkunat takana, ristiseläntuen säätö, takaistuimen keskikyynärnoja, öljymäärän mittari, nahkaverhoiltu ohjauspyörä ja radio/kasettisoitin.

Huippumalli VTS menestyi hyvin GTI-vertailuissa, ja ennen kaikkea se oli kilpailijoitaan edullisempi, joten se myi hyvin myös Suomessa. VTS-mallissa oli Exclusiven lisäksi kevytmetallivanteet, takaspoileri ja öljynlämpömittari. Malli oli saatavana ainoastaan 3-ovisena.

Vuosimallin 1999 autoihin lisättiin vakiovarusteeksi poiskytkettävä matkustajan turvatyyny ja sivuturvatyynyt (yht. 4 turvatyynyä). Uutuutena oli erikoismalli Xsara Coco, johon kuului SX:n lisäksi metalliväri ja ylellisempi verhoilu. Coco oli myytävänä mallivuoden 1999 ajan.

Citroën Xsara VTR facelift

Syksyllä 1999 mallistoon lisättiin rallimenestyksen kunniaksi 3-ovinen VTR 1,6-litraisella moottorilla. Siinä oli korinväriset ulkopeilit ja kylkilistat sekä takaspoileri. Sisällä oli valkopohjainen mittaristo ja alumiininen vaihteenvalitsimen nuppi. Varustelu vastasi muuten SX-tasoa.

Syksyllä 2000 oli faceliftin aika. Etupään muotoilu oli uusittu kokonaan, ja sen ilme oli nyt samanlainen kuin Picassossa. Ajovalot olivat kokonaan kirkaslasiset, ja valoteholtaan aikaisempia paremmat. Hatchbackien takavaloista tuli kokonaan punaiset ja sumuvalot sijaitsivat nyt ajovalojen yhteydessä. VTR-, VTS- ja Exclusive-mallit saivat korinväriset puskurit, kylkilistat ja ulkopeilit. Pyörät olivat 15-tuumaiset, ja raideleveys kasvoi hieman. Ohjaustehostin muuttui käyntinopeuden mukaan säätyväksi. Korirakennetta vahvistettiin ja turvavarustelua parannettiin. Etuturvatyynyt olivat nyt kaksivaiheisia, ja turvaverhot sai lisävarusteena (yht. 6 turvatyynyä). ABS-jarruihin oli lisätty elektroninen jarruvoiman jako (EBD).

Citroën Xsara facelift (2003)

1,4-litrainen perusmoottori oli ennallaan. Vanhat 1,6- ja 1,8-litraiset sen sijaan korvasi uusi 16-venttiilinen 1,6, jossa oli tehoa 110 hv. Sen yläpuolelle tuli 2,0-litrainen (135 hv). Kolmas uutuus oli 110-hevosvoimainen 2,0 HDi, joka tuli aikaisemman (90 hv) version rinnalle.

Exclusiven ja VTS:n vakiovarustukseen lisättiin automaatti-ilmastointi ja ajotietokone. Verhoilukankaat olivat uusia.[3] Ilmastointi tuli vakioksi vuosimallin 2002 autoihin. Se oli perusmallissa manuaalinen, ja muissa automaattinen. Syksystä 2002 lähtien tarjolle tuli myös Xsara X4 -erikoismalli, johon kuului SX:n lisäksi alumiinivanteet, Radio/CD -soitin ja metalliväri.

Keväällä 2003 Xsara koki toisen faceliftinsä. Etupuskuri vaihdettiin uuteen, ja sumuvalot siirtyivät sinne. Samalla keulan ilmettä piristettiin uusilla kromikoristeilla. Värivalikoimaan tuli kaksi uutta vaihtoehtoa, sekä VTR- ja VTS-malleihin myös uusi verhoilu. Kojelaudan väri oli entistä vaaleampi ja kromikoristeita oli enemmän.

Xsaran seuraaja C4 saapui vuoden 2004 lopussa. Xsara Break pysyi kuitenkin yhä mallistossa, sillä C4:stä ei ollut suunnitteilla farmaria. Break nimettiin X-Wagoniksi, ja varusteina oli entisen SX:n lisäksi Radio/CD -soitin sekä korinväriset puskurit ja kylkilistat. X-Wagonin tuotanto päättyi vuonna 2006.

Katso myös

Lähteet

Viitteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Citroën Xsara.