Ero sivun ”Lodjaus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 562 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
uusix män :)
(Kun lodju löytyy, hän leimaa omalla leimasimellaan lodjun vieraskirjaan ja lodjun leimasimella omaan kirjaansa-> Kun lodju löytyy, hän kirjaa oman nimimerkkinsä lodjun vieraskirjaan ja halutessaan leimaa lodjun leimasimella omaan lodjausvihkoonsa)
(uusix män :))
'''Lodjaus''' (letterboxing) on harrastusmuotoharrastus, jossa etsitään maastoon tai muuten kiinnostavaan paikkaan piilotettuja lodjujarasioita eli laatikkoja"lodjuja". Lodjun piilottaja ilmoittaa lodjun paikan johtolankana, joka voion ollapuettu esimerkiksivaikkapa arvoitusarvoituksen tai paikan koordinaatit. Lodjussa on vieraskirjamuotoon ja käsintehtyse leimasin,julkaistaan ehkä muutakin tavaraalodjaussivustolla. LodjunMyös etsijällämuunlaisia onlistauksia omalöytyy henkilökohtainenajalta leimasin,ennen mustetyynyinternettiä. jaJohtolanka muistikirja.voi Kunolla lodjumyös löytyysuorasanainen, hän kirjaa oman nimimerkkinsäjolloin lodjun vieraskirjaansijainti javoi halutessaanmyös leimaaolla lodjunlöydettävissä leimasimellahelposti omaanvaikka lodjausvihkoonsa.<ref>{{Verkkoviite | Osoite =ilmoitetusta http://lodjauskarttasijainnista.partio.net/?q=node/15 |Myös Nimekekompassin =käyttö Mitäja lodjausesim. oikeinpuulajituntemus on?| Tekijäyleisesti =hyödynnettyä |johtolangoissa. TiedostomuotoJoitan =lodjuja |on Selitemahdollista =löytää |valokuvien Julkaisuperusteella =ja |jotkut Ajankohtayölodjut =rakentuvat |heijastinpolkujen Julkaisupaikkavaraan. =Pelkät |gps-koordinaatit Julkaisijaeivät =kuitenkaan Partio.net| Viitattu =riitä 12lodjuun.11.2010 | Kieli = }}</ref> Suomessa lodjausta harrastavat erityisestiKs. [[partio]]laisetgeokätköily.
 
Perus-lodjun (eli letterboksin) sisältönä on on vieraskirja ja leimasin. Käsin kaiverrettuja leimoja arvostetaan harrastajien keskuudessa erityisesti. Lodjussa ei kuulu olla mitään ylimääräistä tavaraa, kuten esim. geokätköissä tai erilaisten muiden aarteenetsintäpelien rasioissa. Lodjun etsijällä on oma henkilökohtainen leimasin, mustetyyny, kynä ja muistokirja. Kun lodju löytyy, hän leimaa käyntinsä omaleimallaan lodjun vieraskirjaan sekä kirjoittaa erikseen nimimerkkinsä eli "polkunimensä", usein myös paikkakunnan/ ulkomailla ollessaan kotimaansa. Jotkut tapaavat myös kirjoittaa löytö-/ istutus-/ vaihtotilastonsa sen hetkisen tilanteen. Lodjussa olevalla leimasimella lodjaaja tallentaa käyntinsä omaan muistokirjaansa. Sekä lodjun, että lodjaajan muistokirjan merkinnät voivat olla moninaisia ja monisanaisia, riippuen kävijästä ja vaikkapa lodjausmatkalla sattuneista, jollain tavalla merkittävistä tapahtumista.
Nykyisin harrastetaan lodjausta muistuttavaa 2000-luvun alussa syntynyttä [[GPS]]-laitteiden käyttöön perustuvaa [[geokätköily]]ä. On olemassa kätköjä, jotka ovat sekä lodjuja että geokätköjä.
 
Perus-lodjujen lisäksi on olemassa virtuaalisia lodjuja, liftareita, keräilykortteja ja postitse löydettäviä letterbokseja. Myös väliaikaisia, vain tietyn ajan löydettävissä olevia lodjuja ja perimätietona harrastajalta toiselle kulkevia lodjuja sekä henkilökohtaisia lodjuja on olemassa. Lodjaajat järjestävät ja osallistuvat erilaisiin tapahtumiin, erityisen suosittuja ovat olleet kansainvälinen letterboxin-istutuspäivä (PAL) ja uusimmat tulokkaat uudelleen-istutuspäivä (RE-PLANT) sekä Plant a Gnome- eli tontun-istutuspäivä.
 
Lodjausta ja geokätköilyä ei pidä sekoittaa toisiinsa, vaikka on olemassa letterbokseja muistuttavia hybridi-kätköjä. Ne ovat kuitenkin nimenomaan geokätköjä ja niistä puuttuu usein letterboksille pakollinen leimasin. Geokätköjen tarkastuksen tekee vapaaehtoinen kätkötarkastaja, ei lodjaaja. Näin ollen myös letterbox-hybridien lodjattavuus, eli johtolangan seuraaminen ilman gps-laitetta tai reaaliaikaista internet-yhteyttä on usein vaikeaa tai jopa käytännössä mahdotonta.. Myös maastollisesti vaarallisia ja siten perinteisten lodjaussääntöjen vastaisia hybridejä julkaistaan.
 
Lodjaus ei ole suosittua samassa mittakaavassa kuin geokätköily ulkomaillakaan ja on hyvin tavallista, että usein useamman kilometrin metsäretkeä edellyttävää letterboksia ei löydetä vuosiin sen istuttamisen jälkeen. Esimerkkinä kotimainen partiolodju Suomessa oli löytämättä 2,5 vuotta ja Amerikkalaisten harrastajien istuttama 4,5 vuotta ennen ensilöytöjä.
 
== Historiaa ==
 
Ensimmäiset lodjut piilotettiin vuonna 1854 [[Dartmoor]]iin Englantiin. Silloin James Perrott piilotti käyntikorttinsa sisältävän tölkin syrjäiselle paikalle Cranmere Pooliin, Dartmoorin nummelle ([[Arthur Conan Doyle]]n ''[[Baskervillen koira]]n'' tapahtumaseudulle). Perrott toimi alueella oppaana ja kannusti asiakkaitaan jättämään korttinsa myös purkkiin. Ajan myötä vierailijat alkoivat jättää omalla osoitteellaan varustettuja kortteja ja kirjeitä laatikkoon toivoen seuraavan vierailijan postittavan ne takaisin kirjoittajalle. Tästä juontaa harrastuksen englanninkielinen nimi, "letterboxing" (''letterbox''=postilaatikko). Tämä tapa loppui ajan myötä ja korvautui nykyiseen leimasin- ja vieraskirjakäytäntöön. 1970-luvulla Dartmoorin nummella oli 15 lodjua, mutta 1980-luvulla harrastus kasvoi nopeasti: nykyisinBritanniassa, Dartmoorinja1990- kansallispuistossaluvulla onharrastus ylivalloitti 3&nbsp;000 lodjuaYhdysvallat.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.letterboxing.info/articles/00000020.php | Nimeke = A Short History of Letterboxing on Dartmoor
| Tekijä = Silent Doug| Tiedostomuoto = | Selite = | Julkaisu = | Ajankohta = | Julkaisupaikka = | Julkaisija = letterboxing.info| Viitattu = 12.11.2010 | Kieli = }}</ref>
 
Partiolaiset yrittivät yhdessä metsähallituksen kanssa juurruttaa lajia Suomeen 2000-luvun alussa, mutta harrastus leimautui pitkäksi aikaa nimenomaan partiolaisten harrastukseksi. Partiolaisuus taas koetaan poliittisesti- ja uskonnollisesti sitoutuneeksi liikkeeksi ja sitä vältellään. Nykyisin partiolaisten lodjaussivusto julkaisee lähinnä geokätköhybridejä, mutta myös ihan tavallisia geokätköjä, eikä sitä siten voi enää pitää lodjaussivustona. Suurin osa sivustolle listatuista lodjuista on myös käytännössä vanhentunut, eivätkä ne ole olleet enää vuosiin maastossa. Niiden etsiminen turhauttaa monia harrastuksesta kiinnostunutta. Suomalaiset lodjaajat julkaisevat lodjunsa käytännössä ulkomaisilla sivustoilla.
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
 
== Aiheesta muuallaLinkkejä ==
 
* http://www.dartmoorletterboxingatlasquest.orgcom/
* http://www.letterboxing.infoorg/
* [http://www.laatikko.lodjaus.partionet http://laatikko.lodjaus.net/ Suomen partiolaisten lodjaussivusto]
 
[[Luokka:Harrastukset]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko