Ero sivun ”Mad Max 2 – asfalttisoturi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
p (kurs.)
| maa = [[Australia]]
| tuotantoyhtiö = [[Warner Bros.]]
| ensi-ilta = [[1981]]
| kesto = 91 min
| kieli = [[englannin kieli|englanti]]
| ikäraja = K-16{{lähde|27.4.2012}}
| budjetti =
| edeltäjä = [[Mad Max]]
| amg = 64375
}}
'''Mad Max 2 – asfalttisoturi''' ('''Mad Max 2''', myös Asfalttisoturi'''The Road Warrior''' (ja '''Mad Max 2: The Road Warrior''') ''Mad Max 2: The Road Warrior'') on vuonna [[Elokuvavuosi 1981|1981]] ensi-iltansa saanut postapokalyptinen [[toimintaelokuva]], joka on jatko-osa vuoden vuoden [[1979]] elokuvalle ''[[Mad Max]]''. Jatko-osan ohjasi [[George Miller]], joka vastasi myös ensimmäisen osan ohjaustyöstä. Tyylillisesti jatko-osa on edellistä synkempi ja se kuvaa ydintuhon jälkeisiä aikoja erämaassa.
 
==Juoni==
{{Juonipaljastus}}
Elokuva kertoo Max Rockatanskystä, joka elelee [[Australia]]n autiomaassa koiransa kanssa. Max elää yksinäistä elämää moottoripyöräjengin riistettyä hänen vaimonsa ja lapsensa hengen. Australia on kärsinyt maailmanlaajuisesta sodasta ja energiakriisistä, ja tärkein raaka-aine on moottoriajoneuvojen [[polttoaine]]. Ihmiset ovat jopa valmiita tappamaan toisensa saadakseen tätä kallisarvoista nestettä. Maxin etsiessä polttoainetta hän miltei joutuu satunnaisen gyrokopterilentäjän ryöstämäksi, mutta Max kukistaa lentäjän, ja henkensä säästääkseen lentäjä antaa vihjeen linnoituksesta, jossa valmistetaan bensiiniä ja polttoaineita. Max lähtee lentäjä vankinaan etsimään tuota linnoitusta.
Australia on kärsinyt suuresta ydintuhosta, ja tärkein raaka-aine on moottoriajoneuvojen [[polttoaine]]. Ihmiset ovat jopa valmiita tappamaan toisensa saadakseen tätä kallisarvoista nestettä. Maxin etsiessä polttoainetta hän miltei joutuu satunnaisen gyrokopterilentäjän ryöstämäksi, mutta ovelana taistelijana Max kukistaa lentäjän, ja henkensä säästääkseen lentäjä antaa vihjeen linnoituksesta, jossa valmistetaan bensiiniä ja polttoaineita. Max lähtee lentäjä vankinaan etsimään tuota linnoitusta.
 
Max löytääkin piiritetyn linnoituksen ja pääsee sisälle löydettyään erään linnoituksen asukkaista haavoittuneena maantieltä, mistä Maxin sekä linnoituksen väen välille syntyy hauras luottamus. Haavoittunut asukas lupasi aiemmin Maxille polttoainetta niin paljon kuin jaksaisi kantaa, jos tämä vain pelastaisi hänet. Haavoittunut kuitenkin kuolee, ja tämän myötä Maxin tekemä sopimus hänen kanssaan raukeaa. Linnoitusta piirittävä [[punkkari]]tyylinen rosvo- ja moottoripyöräjengi ehdottaa, että linnoituksen väki luopuisi polttoaineestaan, jolloin asukkaat säästettäisiin. Tähän ei kuitenkaan suostuta. Max kertoo tietävänsä sopivan vetoajoneuvon jonkin matkan päässä suuren polttoainesäiliön siirtämiseksi.
 
Tehtyään sopimuksen linnoituksen asukkaiden kanssa Max hakee salassa säiliölle vetoajoneuvon, suuren rekan. Rekka vioittuu rosvojen hyökkäyksessä, mutta Max saa luvatun polttoaineensa ja yön turvin lähtee autollaan linnoituksesta tankit täynnä. Linnoitusta piirittänyt rosvojoukkio lähtee kuitenkin hänen peräänsä, ja pakomatka epäonnistuu Maxin ajaessa rajusti ulos maantieltä. Haavoittuneena Max piiloutuu rosvoilta kiven taakse romuttuneen autonsa lähistöllä ja onnistuu jäämään henkiin, vaikka ansoitettu auto räjähtääkin ja Maxin lemmikkikoira menettää henkensä. Gyrokopterilentäjä näkee nousevan savupilven kaukoputkellaan ja käy noutamassa haavoittuneen Maxin. Leiriin tultuaan Max huomaa, että rekka on korjattu ja kytkettävissä polttoainesäiliöön. Yhdistelmä saattajineen pakenee linnoituksesta, josta alkaa vaiheikas, vauhdikas ja väkivaltainen takaa-ajo. Jengin lähdettyä säiliöauton perään linnoituksesta pakenee samalla useita ajoneuvoja, joissa on linnakkeen väestö. He ovat asettaneet linnakkeeseen aikapommin, joka myöhemmin tuhoaa sen.
 
Takaa-ajon lopussa säiliörekka nähdään kyljelleen kaatuneena ja tankeista valuukin hiekkaa: Max tajuaa bensiinin olleenkin piilotettuna evakuointiautoissa astioissa, ja säiliöauto tarvittiin vain hämäykseksi, jotta moottoripyörärosvot keskittyisivät siihen ja muut pääsisivät pakoon.

Navigointivalikko