Ero sivun ”Brumby” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Astraliassa-> Australiassa
Niora (keskustelu | muokkaukset)
Siistimistä ja linkityksiä
Rivi 2: Rivi 2:
[[Kuva:Brumbies-2006.JPG|thumb|250px|Brumby-hevosia]]
[[Kuva:Brumbies-2006.JPG|thumb|250px|Brumby-hevosia]]


'''Brumby''' on [[australia]]lainen villihevosrotu.
'''Brumby''' on [[australia]]lainen [[Villihevonen|villihevosrotu]].


==Rodun alkuperä==
==Rodun alkuperä==
Ensimmäiset hevoset laivattiin Australiaan vuonna 1788. Pian sen jälkeen karkulaiset ja vapaaksi päästetyt yksilöt muodostivat omia laumojaan. Sotamies James Brumby, joka oli myös kengittäjä, asettui [[Uusi Etelä-Wales|Uuteen Etelä-Walesiin]] vuonna 1791. Vuonna 1804 hän kuitenkin muutti sieltä tarinoiden mukaan Tasmaniaan, mutta jätti hevosena oman onnensa nojaan. Kun ihmiset kyselivät vapaina kulkevien hevosten omistajan perään, paikalliset vastasivat: " Ne ovat Brumbyn." Nykyään Brumbylla tarkoitetaan mitä tahansa australialaista villihevosta. Joitakin brumbyja risteytettiin englantilaisten ja arabialaisten täysiveriorien kanssa, jotta Australian armeijan kevyesti aseistettu rykmentti saisi sotaratsuja ensimmäiseen maailmansotaan.
Ensimmäiset hevoset laivattiin Australiaan vuonna 1788. Pian sen jälkeen karkulaiset ja vapaaksi päästetyt yksilöt muodostivat omia laumojaan. Näiden villihevosten kerrotaan saaneen nimensä sotamies James Brumbysta, joka oli myös [[Kengitys|kengittäjä]] ja asettui [[Uusi Etelä-Wales|Uuteen Etelä-Walesiin]] vuonna 1791. Vuonna 1804 hän muutti sieltä tarinoiden mukaan [[Tasmania|Tasmaniaan]], mutta jätti hevosena oman onnensa nojaan. Kun ihmiset kyselivät vapaina kulkevien hevosten omistajan perään, paikalliset vastasivat: "Ne ovat Brumbyn." Nykyään brumbylla tarkoitetaan mitä tahansa australialaista villihevosta. Joitakin brumbyja risteytettiin [[Englannintäysiverinen|englannin-]] ja [[Arabianhevonen|arabiantäysiverioriiden]] kanssa, jotta Australian armeijan kevyesti aseistettu rykmentti saisi sotaratsuja [[Ensimmäinen maailmansota|ensimmäiseen maailmansotaan]].


==Nykyään==
==Nykyään==
Nykyisin Australiassa elää enemmän villihevosia kuin missään muualla. Brumbyjä arvioidaan olevan noin 200 000 - 600 000 kappaletta riippuen vuodesta. Brumbyjä pidetään tuhoeläiminä niiden talloessa aluskasvillisuutta ja alistaessaan maaperää [[eroosio|eroosiolle]]. Toisaalta brumbyt kaivavat maanalaisia lähteitä esille, jolloin niistä on myös hyötynsä. Brumbyjen kantaa pidetään tasaisena kastroinnin, steriloinnin ja ampumisen avulla. Brumbyjä myös pyydystetään ja kasvatetaan ratsuiksi. Kesytetyt brumbyt ovat sitkeitä ja taitavia karja- ja vaellushevosia. Varsinkin vaellushevosina niillä on käyttöä, koska ne sietävät hyvin kuumuutta.
Nykyisin Australiassa elää enemmän villihevosia kuin missään muualla. Brumbyjä arvioidaan olevan noin 200 000 - 600 000 vuodesta riippuen. Brumbyjä pidetään [[Tuhoeläin|tuhoeläiminä]], koska ne tallovat aluskasvillisuutta ja altistavat maaperää [[eroosio|eroosiolle]]. Toisaalta brumbyt kaivavat maanalaisia lähteitä esille, joten niistä on myös hyötynsä. Brumbykantaa pidetään tasaisena [[Ruuna|kastroinnin]], steriloinnin ja ampumisen avulla. Brumbyja myös pyydystetään ja kasvatetaan [[Ratsastus|ratsuiksi]]. Kesytetyt brumbyt ovat sitkeitä ja taitavia [[Karjapaimen|karja-]] ja [[Maastoratsastus|vaellushevosia]]. Varsinkin vaellushevosina niillä on käyttöä, koska ne sietävät hyvin kuumuutta.


==Rakenne==
==Rakenne==
Brumbyjen rakenne ei ole yhtenäinen, koska niiden alkuperä on sekalainen ja eri yksilöt ilmentävät yhtä lailla työhevosen kuin englantilaisen täysiverisen ja muiden kevytrakenteisten hevosten piirteitä. Niillä on poikkeuksellisen kestävät kaviot. Säkäkorkeus on 142-152 cm.
Brumbyjen rakenne ei ole yhtenäinen, koska niiden alkuperä on sekalainen ja eri yksilöissä voi olla yhtä lailla [[työhevonen|työhevosen]], englannintäysiverisen tai muiden kevytrakenteisten hevosten piirteitä. Niillä on poikkeuksellisen kestävät [[Kavio|kaviot]]. [[Säkäkorkeus]] on 142-152 cm.


==Lähteet==
==Lähteet==

Versio 18. toukokuuta 2015 kello 15.27

Brumby-hevosia

Brumby on australialainen villihevosrotu.

Rodun alkuperä

Ensimmäiset hevoset laivattiin Australiaan vuonna 1788. Pian sen jälkeen karkulaiset ja vapaaksi päästetyt yksilöt muodostivat omia laumojaan. Näiden villihevosten kerrotaan saaneen nimensä sotamies James Brumbysta, joka oli myös kengittäjä ja asettui Uuteen Etelä-Walesiin vuonna 1791. Vuonna 1804 hän muutti sieltä tarinoiden mukaan Tasmaniaan, mutta jätti hevosena oman onnensa nojaan. Kun ihmiset kyselivät vapaina kulkevien hevosten omistajan perään, paikalliset vastasivat: "Ne ovat Brumbyn." Nykyään brumbylla tarkoitetaan mitä tahansa australialaista villihevosta. Joitakin brumbyja risteytettiin englannin- ja arabiantäysiverioriiden kanssa, jotta Australian armeijan kevyesti aseistettu rykmentti saisi sotaratsuja ensimmäiseen maailmansotaan.

Nykyään

Nykyisin Australiassa elää enemmän villihevosia kuin missään muualla. Brumbyjä arvioidaan olevan noin 200 000 - 600 000 vuodesta riippuen. Brumbyjä pidetään tuhoeläiminä, koska ne tallovat aluskasvillisuutta ja altistavat maaperää eroosiolle. Toisaalta brumbyt kaivavat maanalaisia lähteitä esille, joten niistä on myös hyötynsä. Brumbykantaa pidetään tasaisena kastroinnin, steriloinnin ja ampumisen avulla. Brumbyja myös pyydystetään ja kasvatetaan ratsuiksi. Kesytetyt brumbyt ovat sitkeitä ja taitavia karja- ja vaellushevosia. Varsinkin vaellushevosina niillä on käyttöä, koska ne sietävät hyvin kuumuutta.

Rakenne

Brumbyjen rakenne ei ole yhtenäinen, koska niiden alkuperä on sekalainen ja eri yksilöissä voi olla yhtä lailla työhevosen, englannintäysiverisen tai muiden kevytrakenteisten hevosten piirteitä. Niillä on poikkeuksellisen kestävät kaviot. Säkäkorkeus on 142-152 cm.

Lähteet

http://www.hevosmaailma.net/brumby.shtml

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.