Ero sivun ”Mikrobitti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Leok (keskustelu | muokkaukset)
Poistettu Sanoma Media Finland -luokka, lehti on nykyään Talentumin omistuksessa; kh
+ pari mainintaa levikistä leipätekstiinkin
Rivi 22: Rivi 22:
'''MB''' (aikaisemmalta nimeltään '''MikroBitti''') on vuonna [[1984]] perustettu alun perin tietokoneharrastajille ja -aloittelijoille suunnattu [[tietotekniikka]]lehti. Se siirtyi [[Talentum]]in omistukseen vuonna 2015, mitä ennen lehteä julkaisi [[Sanoma|Sanoma-konserniin]] kuuluva [[Sanoma Media Finland]].<ref name="talentum" /> Lehden päätoimittaja on ollut elokuusta 2012 lähtien Jari Peltola. MB ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Lehteen liittyy [[MBnet]]-verkkopalvelu.
'''MB''' (aikaisemmalta nimeltään '''MikroBitti''') on vuonna [[1984]] perustettu alun perin tietokoneharrastajille ja -aloittelijoille suunnattu [[tietotekniikka]]lehti. Se siirtyi [[Talentum]]in omistukseen vuonna 2015, mitä ennen lehteä julkaisi [[Sanoma|Sanoma-konserniin]] kuuluva [[Sanoma Media Finland]].<ref name="talentum" /> Lehden päätoimittaja on ollut elokuusta 2012 lähtien Jari Peltola. MB ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Lehteen liittyy [[MBnet]]-verkkopalvelu.


Lehdessä on paljon laite- ja ohjelmistotestejä. Tämän lisäksi lehdessä on tietokonekulttuuria käsitteleviä artikkeleja, uutisia ja peli-, musiikki- sekä elokuva-arvosteluja. MikroBitin sisarlehti oli [[Tietokone (lehti)|Tietokone]].
MikroBitin levikki oli parhaimmillaan yli 100&nbsp;000.<ref name="talentum" /> Vuonna 2014 MB:n levikki oli 29&nbsp;553.<ref name="talentum" /> Lehdessä on paljon laite- ja ohjelmistotestejä, minkä lisäksi siinä on tietokonekulttuuria käsitteleviä artikkeleja, uutisia ja peli-, musiikki sekä elokuva-arvosteluja. MikroBitin sisarlehti oli [[Tietokone (lehti)|Tietokone]].


==Historia==
==Historia==

Versio 4. toukokuuta 2015 kello 09.41

MB
[[Tiedosto:|250px|]]
Aihealue tietotekniikka
Kustantaja Riitta Pollari
Julkaisija Talentum[1]
ISSN ISSN 0781-2078
Levikki 29 553[2]
Perustettu 1984
Päätoimittaja Jari Peltola[3]
Kotimaa Suomi
Ilmestymistiheys 12 kertaa vuodessa
Kieli suomi
Aiheesta muualla
Kotisivu
Tiedosto:MBnet 26052010.png
Kuvakaappaus MBnetistä.

MB (aikaisemmalta nimeltään MikroBitti) on vuonna 1984 perustettu alun perin tietokoneharrastajille ja -aloittelijoille suunnattu tietotekniikkalehti. Se siirtyi Talentumin omistukseen vuonna 2015, mitä ennen lehteä julkaisi Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Media Finland.[1] Lehden päätoimittaja on ollut elokuusta 2012 lähtien Jari Peltola. MB ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Lehteen liittyy MBnet-verkkopalvelu.

MikroBitin levikki oli parhaimmillaan yli 100 000.[1] Vuonna 2014 MB:n levikki oli 29 553.[1] Lehdessä on paljon laite- ja ohjelmistotestejä, minkä lisäksi siinä on tietokonekulttuuria käsitteleviä artikkeleja, uutisia ja peli-, musiikki sekä elokuva-arvosteluja. MikroBitin sisarlehti oli Tietokone.

Historia

Lehden ensimmäisten kymmenen vuoden aikana se julkaisi joka numerossa useita BASIC-kielisiä ohjelmalistauksia eri kotitietokoneille, erityisesti Commodore 64:lle ja MSX:lle. Kenties tunnetuin MikroBitissä julkaistuista ohjelmista oli Pekka Tolosen Apple II -tietokoneelle kirjoittamasta Kalle Kotipsykiatri -ohjelmasta Jyrki Kasvin Commodorelle muokkaama versio, joka julkaistiin lehden ensimmäisessä numerossa. Paitsi "tekoälystään", se muistetaan myös toimituksellisena painajaisena: ohjelma ei toiminut ilman korjauksia, sillä ohjelmalistauksesta oli sensuroitu kirosanoja sisältäviä ohjelmarivejä.[4]

Vuoden 2004 alussa MikroBitti muutti linjaansa perinteisestä tietokonelehdestä yleisemmin uutta tekniikkaa käsitteleväksi lehdeksi. Lehti sisälsi usein elektroniikkarakenteluohjeita ja ohjelmointiartikkeleita. MikroBitin kanssa saman yhtiön Sanoma Magazinesin julkaisema Hifi-lehti lakkautettiin joulukuussa 2006, kun se liitettiin MikroBittiin.

Nykyisin ei rakenteluohjeita ja ohjelmointiartikkeleita lehdessä enää ole. MikroBitin tilaajat saivat ennen vuotta 2010 joka vuosi Huvi- ja hyötyrompun, joka sisälsi pelejä ja muita ohjelmia. Vuonna 2010 sen sijaan tilaajat saivat Huvi- ja hyöty -nettisivuilta samat edut. Lisäksi tilaajat saavat vuosittain 4 kuukauden käyttöoikeuden F-Secure -tietoturvaohjelmistoon.

Lehden nimi muuttui 29. elokuuta 2012 MikroBitistä MB:ksi, ja sen uudeksi kooksi tuli 210 × 275 mm.[5]

MBnet

MikroBitin modeemipohjainen BBS-järjestelmä MBnet oli aikoinaan maailman suurinlähde?. BBS-järjestelmä MBnet lakkautettiin vuonna 2002. Nykyään MBnet on www-verkkopalvelu, jossa on muun muassa uutisia, tiedostoalueita ja tietokonekomponenttien hintaseuranta. MBnetistä on tullut hyvin suosittu portaali[6], ja tammikuussa 2007[7] kaikki mikrobitin web-palvelut siirrettiin osoitteelle www.mbnet.fi.

Tunnettuja aikaisempia kirjoittajia

Lähteet

  1. a b c d Kärkkäinen, Henrik: MikroBitti vaihtoi omistajaa Iltasanomat.fi. 4.5.2015. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 4.5.2015.
  2. http://mediaauditfinland.fi/levikit/tilastot/2014-levikkijakauma/
  3. MikroBitille uusi päätoimittaja mbnet.fi. 19.6.2012. MBNet. Viitattu 24.9.2012.
  4. Petri Saarikoski: Jyrki J. J. Kasvin haastattelu: Mikrosukupolven kansanedustaja
  5. MB tekee kunnon loikan uuteen Sanoma Magazines. Viitattu 18.6.2012.
  6. Gallupweb.com
  7. Mbnet.fi

Aiheesta muualla