Ero sivun ”Ekumeeninen patriarkka” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Envy (keskustelu | muokkaukset)
katso myös sisältyy leipätekstiin
muotoilua
Rivi 1: Rivi 1:
[[Image:Patriarch of Constantinople throne.jpg|thumb|200px|left|Ekumeenisen patriarkan istuin Konstantinopolissa.]]
{{Ortodoksisen kirkon pappeus}}
{{Ortodoksisen kirkon pappeus}}
Arvonimi '''ekumeeninen patriarkka''' on [[Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti|Konstantinopolin ja Uuden Rooman]] arkkipiispalla. Hän johtaa omaa patriarkaattiaan, joka on yksi ns. viidestä vanhasta patriarkaatista, jotka syntyivät jo ensimmäisten vuosisatojen alussa. 500-luvun alussa Konstantinopolin patriarkka sai arvonimen ekumeeninen patriarkka eli koko valtakunnan [[patriarkka]]. Roomassa oli [[paavi]], Aleksandrian piispalla oli molemmat arvonimet (paavi ja patriarkka), Antiokiassa ja Jerusalemissa oli molemmissa patriarkka. Patriarkaateilla oli kirkon sisällä itsehallinto, eivätkä patriarkat yleensä käyttäneet tuomiovaltaa toistensa alueilla.
'''Ekumeeninen pariarkka''' on [[Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti|Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin]] päänä toimivan ''Konstantinopolin ja Uuden Rooman [[arkkipiispa]]n'' arvonimi. Ekumeenisen pariarkan johtama [[ortodoksinen kirkko|ortodoksinen]] patriarkaatti on yksi nk. viidestä vanhasta patriarkaatista, jotka syntyivät jo ensimmäisten vuosisatojen alussa.
[[Image:Patriarch of Constantinople throne.jpg|thumb|200px|left|Ekumeenisen patriarkan istuin Konstantinopolissa.]]
==Historiaa==
500-luvun alussa Konstantinopolin patriarkka sai arvonimen ekumeeninen patriarkka eli koko valtakunnan [[patriarkka]]. Roomassa oli [[paavi]], [[Aleksandrian ja koko Afrikan patriarkaatti|Aleksandrian]] piispalla oli molemmat arvonimet (paavi ja patriarkka), Antiokiassa ja Jerusalemissa oli molemmissa patriarkka. Patriarkaateilla oli kirkon sisällä itsehallinto, eivätkä patriarkat yleensä käyttäneet tuomiovaltaa toistensa alueilla.


Rooman piispaa pidettiin vanhastaan arvoltaan ensimmäisenä ja v. [[381]] [[Toinen ekumeeninen kirkolliskokous|Konstantinopolissa pidetty toinen ekumeeninen kirkolliskokous]] päätti, että Konstantinopolin piispalla oli kunniasija toisena Rooman piispan jälkeen, koska Konstantinopoli on "Uusi Rooma", valtakunnan pääkaupunki.
Rooman piispaa pidettiin vanhastaan arvoltaan ensimmäisenä, ja vuonna 381 [[Toinen ekumeeninen kirkolliskokous|Konstantinopolissa pidetty toinen ekumeeninen kirkolliskokous]] päätti, että Konstantinopolin piispalla oli kunniasija toisena Rooman piispan jälkeen, koska [[Konstantinopoli]] oli "Uusi Rooma", valtakunnan pääkaupunki.


[[Neljäs ekumeeninen kirkolliskokous|Khalkedonin kirkolliskokous]] v. [[451]] antoi 28. kanonissaan Konstantinopolin piispalle "samat etuoikeudet" kuin Rooman piispalle. Paavi ei kuitenkaan hyväksynyt tätä kanonia, eikä se sen vuoksi saanut virallisen päätöksen voimaa, ja Khalkedonin kirkolliskokouksen katsottiin antaneen vain 27 kanonia. Sen jälkeen, kun lännen ja idän kirkot erosivat vuonna 1054, ortodoksihistorioitsijat ovat kuitenkin katsoneet 28. kanonin viralliseksi päätökseksi.
[[Neljäs ekumeeninen kirkolliskokous|Khalkedonin kirkolliskokous]] vuonna 451 antoi 28. kanonissaan Konstantinopolin piispalle "samat etuoikeudet" kuin Rooman piispalle. Paavi ei kuitenkaan hyväksynyt tätä kanonia, eikä se sen vuoksi saanut virallisen päätöksen voimaa, ja Khalkedonin kirkolliskokouksen katsottiin antaneen vain 27 kanonia. Sen jälkeen, kun lännen ja idän kirkot erosivat vuonna 1054, ortodoksihistorioitsijat ovat kuitenkin katsoneet 28. kanonin viralliseksi päätökseksi.


==Nykyaikaa==
Nykyisin Konstantinopolin ja Uuden Rooman arkkipiispana ja Ekumeenisena Patriarkkana toimii [[Bartolomeos I|patriarkka Bartolomeos]].
Vuodesta 1991 Konstantinopolin ja Uuden Rooman arkkipiispana ja Ekumeenisena Patriarkkana on toiminut [[Bartolomeos I|patriarkka Bartolomeos]].


== Katso myös ==
== Katso myös ==
* [[Luettelo Konstantinopolin patriarkoista]]
* [[Luettelo Konstantinopolin patriarkoista]]
* [[ekumeeniset kirkolliskokoukset]]
* [[Ekumeeniset kirkolliskokoukset]]

==Lähteet==
* Hannu Pyykkönen: [http://www.ortodoksi.net/index.php/Konstantinopolin_ekumeeninen_patriarkka Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka] ortodoksi.net


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
*[http://www.ec-patr.org/athp/index.php?lang=en Ekumeenisen patriarkaatin viralliset sivut] {{en}}
*[http://www.ec-patr.org/athp/index.php?lang=en Ekumeenisen patriarkaatin viralliset sivut] {{en}}

*[http://www.ortodoksi.net/index.php/Ekumeeninen_patriarkaatti Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti - Ortodoksi.net]
{{Ortodoksiset kirkot}}
{{Ortodoksiset kirkot}}



Versio 28. helmikuuta 2015 kello 04.11

Ortodoksinen papisto
Alempi papisto
Lukija
Alidiakoni
Ylempi papisto
Diakoni
Ylidiakoni
Pappi (Presbyteeri)
Pastori
Kirkkoherra
Rovasti
Piispa
Apulaispiispa
Metropoliitta
Arkkipiispa
Eksarkki
Patriarkka
Luostaripapisto
Munkkidiakoni
Arkkidiakoni
Pappismunkki
Arkkimandriitta
Igumeeni

Ekumeeninen pariarkka on Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin päänä toimivan Konstantinopolin ja Uuden Rooman arkkipiispan arvonimi. Ekumeenisen pariarkan johtama ortodoksinen patriarkaatti on yksi nk. viidestä vanhasta patriarkaatista, jotka syntyivät jo ensimmäisten vuosisatojen alussa.

Ekumeenisen patriarkan istuin Konstantinopolissa.

Historiaa

500-luvun alussa Konstantinopolin patriarkka sai arvonimen ekumeeninen patriarkka eli koko valtakunnan patriarkka. Roomassa oli paavi, Aleksandrian piispalla oli molemmat arvonimet (paavi ja patriarkka), Antiokiassa ja Jerusalemissa oli molemmissa patriarkka. Patriarkaateilla oli kirkon sisällä itsehallinto, eivätkä patriarkat yleensä käyttäneet tuomiovaltaa toistensa alueilla.

Rooman piispaa pidettiin vanhastaan arvoltaan ensimmäisenä, ja vuonna 381 Konstantinopolissa pidetty toinen ekumeeninen kirkolliskokous päätti, että Konstantinopolin piispalla oli kunniasija toisena Rooman piispan jälkeen, koska Konstantinopoli oli "Uusi Rooma", valtakunnan pääkaupunki.

Khalkedonin kirkolliskokous vuonna 451 antoi 28. kanonissaan Konstantinopolin piispalle "samat etuoikeudet" kuin Rooman piispalle. Paavi ei kuitenkaan hyväksynyt tätä kanonia, eikä se sen vuoksi saanut virallisen päätöksen voimaa, ja Khalkedonin kirkolliskokouksen katsottiin antaneen vain 27 kanonia. Sen jälkeen, kun lännen ja idän kirkot erosivat vuonna 1054, ortodoksihistorioitsijat ovat kuitenkin katsoneet 28. kanonin viralliseksi päätökseksi.

Nykyaikaa

Vuodesta 1991 Konstantinopolin ja Uuden Rooman arkkipiispana ja Ekumeenisena Patriarkkana on toiminut patriarkka Bartolomeos.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla