Ero sivun ”Adam West” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 18: Rivi 18:
| ehdokkuudet = *Golden Laurel (1967)
| ehdokkuudet = *Golden Laurel (1967)
}}
}}
'''William West Anderson''' eli '''Adam West''' (s. [[18. syyskuuta]] [[1928]] [[Walla Walla]], [[Washington (osavaltio)|Washington]]) on [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[näyttelijä]], joka tunnetaan parhaiten roolistaan ns. "vanhan ajan" [[Batman]]ina, eli "Lepakkomiehenä".
'''William West Anderson''' eli '''Adam West''' (s. [[18. syyskuuta|19. syyskuuta]] [[1928]] [[Walla Walla]], [[Washington (osavaltio)|Washington]]) on [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[näyttelijä]], joka tunnetaan parhaiten roolistaan ns. "vanhan ajan" [[Batman]]ina, eli "Lepakkomiehenä".


==Elämäkerta==
==Elämäkerta==

Versio 19. helmikuuta 2015 kello 21.33

Adam West
Adam West vuonna 2011.
Adam West vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi William West Anderson
Syntynyt19. syyskuuta 1928 (ikä 95)
Yhdysvallat Walla Walla, Washington
Näyttelijä
Taiteilijanimet William Anderson
Will West
Aktiivisena 1954–
Merkittävät roolit Batman
(Batman)
Palkinnot
  • TV Land Award (2004)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

William West Anderson eli Adam West (s. 19. syyskuuta 1928 Walla Walla, Washington) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten roolistaan ns. "vanhan ajan" Batmanina, eli "Lepakkomiehenä".

Elämäkerta

West syntyi Walla Wallassa, Washingtonissa. Hänen vanhempansa olivat Otto West Anderson ja Audrey V. Speer. Sarjakuvakiinnostus alkoi Westillä kymmenvuotiaana ja erityisen suuren vaikutuksen häneen teki Batman, jota hän sai myöhemmin esittää Batman-televisiosarjassa. West kävi koulua Lakeside-koulussa, jonka jälkeen hän siirtyi Whitmanin yliopistoon, josta hän sai arvosanat kirjallisuudesta ja psykologiasta. West meni viimeisenä lukuvuotenaan myös naimisiin Billie Lou Yeagerin kanssa. Kuusi vuotta myöhemmin he kuitenkin erosivat. Vuosi tämän jälkeen West meni naimisiin tahitilaisen Ngatokoruaimatauaia Frisbie Dawsonin kanssa, josta hän puolestaan erosi vuonna 1962. Nykyisin West on naimisissa kolmannen vaimonsa Marcelle Learin kanssa vuodesta 1970 lähtien.

Ura

Ennen näyttelijäuraansa West työskenteli DJ:nä paikallisella radioasemalla. Tullessaan Hollywoodiin hän otti taiteilijanimekseen Adam West ja teki useita vierailevia rooleja koko 1950-luvun. Myös 1960-luvun alussa hän esitti pieniä rooleja sellaisissa sarjoissa kuin Bronco, Colt .45, 77 Sunset Strip, Maverick, Bonanza ja Vaimoni on noita. Muutaman vuoden jälkeen hän vuonna 1966 sai tunnetuimman ja samalla suosikkiroolinsa Batmanina Batman-televisiosarjassa. Sarja kesti aina vuoteen 1968 ja siitä lähtien West on muistettu Batmanina huolimatta siitä, että hän on esiintynyt yli 60 elokuvassa ja televisiosarjoissa. Nykyisin West on myös toiminut ääninäyttelijä ja on tehnyt rooleja muun muassa animaatioihin Family Guy, The Batman ja Batman.

Aiheesta muualla