Ero sivun ”Amatsonit (mytologia)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Dexbot (keskustelu | muokkaukset)
p Removing Link GA template (handled by wikidata)
p Botti lisäsi luokkaan Seulonnan_keskeiset_artikkelit
Rivi 15: Rivi 15:


{{Tynkä/Mytologia}}
{{Tynkä/Mytologia}}
{{Link GA|de}}


[[Luokka:Kreikkalainen mytologia]]
[[Luokka:Kreikkalainen mytologia]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]
{{Link GA|de}}

Versio 3. helmikuuta 2015 kello 12.51

Amatsoni valmistautumassa taisteluun, Pierre Hébertin veistos (1860).

Amatsonit ovat antiikin tarustossa esiintyviä pelottavia naissotureita. Legendan mukaan he leikkasivat toisen rintansa pois voidakseen ampua paremmin jousella. Useat Kreikan tarujen miessankarit, kuten Herakles, Theseus ja Akhilleus, kuitenkin voittivat amatsonit.

Antiikin taruissa puhutaan Vähässä-Aasiassa (historioitsija Diodoros Sisilialainen puhuu Pohjois-Afrikasta) asuvasta kansasta, joka koostui vain naisista. Naiset asioivat naapurikylän miesten luona vain halutessaan lisääntyä. Lapsista vain tyttäret olivat haluttuja, miespuoliset myytiin sumeilematta orjiksi.

Amatsonit palvoivat Artemista ylimpänä jumaluutena Areksen kanssa. Myös Äiti Maata voi otaksua palvotun amatsonien keskuudessa.lähde? Alueelta, jolla amatsonien epäillään eläneen, ei ole löydetty temppelien jäänteitä.

Kuitenkin antiikin Kreikan filosofin Strabonin mukaan amatsoninaiset asuivat Kaukasian Albaniassa, joka on nykyinen Azerbaidžan. Azerbaidžanin Gobustanissa on edelleen jäljellä merkkejä ja kaiverruksia Amatsoneista.lähde?

Uudemmassa kielenkäytössä amatsonilla tarkoitetaan useimmin kuvaannollisesti naissoturia, naisten asemaa hyökkäävästi ajavaa naista tai naispuolista kehonrakentajaa, voimanaista.

Aiheesta muualla

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA