Ero sivun ”Sepp Blatter” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 52 Wikidatan sivulle d:q483437 siirrettyä kielilinkkiä
p Botti lisäsi luokkaan Seulonnan keskeiset artikkelit
Rivi 26: Rivi 26:
[[Luokka:Vuonna 1936 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1936 syntyneet]]
[[Luokka:Elävät henkilöt]]
[[Luokka:Elävät henkilöt]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]

Versio 3. helmikuuta 2015 kello 05.15

Sepp Blatter

Joseph "Sepp" Blatter (s. 10. maaliskuuta 1936 Visp, Wallis, Sveitsi) on kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn puheenjohtaja. Hänet valittiin tehtävään 8. kesäkuuta vuonna 1998.

Taustaa

Blatter kävi koulunsa Sionissa ja Saint Mauricessa ja suoritti Lausannen yliopistosta alemman korkeakoulututkinnon kauppa- ja taloustieteissä. Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa Sveitsin jääkiekkoliiton pääsihteerinä ja Longines-kellovalmistajan palveluksessa. Vuosina 19751981 hän toimi FIFA:n tekninsenä johtajana ja vuosina 1981–1998 FIFA:n pääsihteerinä. Puheenjohtajan tehtävässä hän seurasi brasilialaista João Havelangea. Blatter valittiin jatkamaan tehtävässä vuonna 2002 hänen voitettua äänestyksessä Issa Hayatoun.

Muutokset jalkapallossa Blatterin puheenjohtajuuskaudella

Blatterin aikakaudella pudotuspelien jatkoajoilla on siirrytty käyttämään aikaisemman kultaisen maalin säännön sijaan hopeisen maalin sääntöä. Toisin kuin aikaisemmin MM-kisojen historiassa, vuoden 2002 MM-kisojen mestari ei enää päässyt suoraan mukaan seuraavaan MM-lopputurnaukseen, vaan sen täytyi muiden lailla pelata karsinnat. Blatter on myös määrännyt kansalliset liitot rankaisemaan kentältä ajettuja pelaajia välittömästi, vaikka videokuva osoittaisi, ettei tähän ole aihetta. Blatterin mukaan tuomarin päätös on lopullinen ja tuomarivirheet kuuluvat jalkapalloon. Hän on myös ollut huolissaan jalkapallon moraalista. Vuodesta 2004 lähtien pelaajaa, joka heittää paitansa pois juhlistaakseen maalia, on varoitettu keltaisella kortilla.

Matka Grönlantiin

Syyskuussa 2010 Sepp Blatter matkasi Qaqortoqiin Grönlantiin vierailulle, minkä seurauksena syntyi päätös, että Grönlannin jalkapallomaajoukkue pääsisi pelaamaan joko UEFAn tai CONCACAFin karsintoihin, ja liittyisi FIFAan. Se saisi pelata kotiottelunsa tekonurmella tai hiekkatekonurmella.

Aiheesta muualla

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.