Ero sivun ”Suomen Akatemia” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
803 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
korjatt
(korjatt)
{{Tämä artikkeli|kertoo opetusministeriön alaisesta organisaatiosta. Tieteellisestä seurasta katso [[Suomalainen Tiedeakatemia]].}}
'''Suomen Akatemia''' (lyhenne SA<ref name=kotus>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2149 | Nimeke = Lyhenneluettelo | Ajankohta = 20.12.2013 | Julkaisija = Kotimaisten kielten keskus | Viitattu = 9.1.2014}}</ref>) on [[opetusministeriö|opetus- ja kulttuuriministeriö]]n hallinnonalaan kuuluva tutkimusrahoituksen ja tiedepolitiikan asiantuntijaorganisaatio.
 
==Tehtävä==
Akatemian toiminnan perusarvona on toimia tieteen parhaaksi. Akatemia pyrkii kaikessa toiminnassaan luotettavuuteen, puolueettomuuteen, avoimuuteen, vuorovaikutteisuuteen ja huippuasiantuntemuksen hyödyntämiseen.
 
[[Suomen tasavallan presidentti|Tasavallan presidentti]] myöntää Suomen Akatemian esityksestä tieteen [[Akateemikko|akateemikon]] arvonimen ansioituneelle suomalaiselle tai ulkomaalaiselle tieteenharjoittajalle. Suomalaisia tieteen akateemikkoja voi olla yhtä aikaa 16, ulkomaisten määrää ei ole rajoitettu. Vuosina [[1947]]—[[1969]] Suomen Akatemian muodostivat akateemikon virkaa hoitaneet tieteen ja taiteen akateemikot.
 
Suomen Akatemia rahoittaa pääosin yliopistoissa ja julkisissa tutkimuslaitoksissa tehtyä tutkimustyötä. Rahoitusmuodoista tärkeimpiä ovat yleiset tutkimushankkeet, tutkimusohjelmat, huippuyksikköohjelmat sekä tutkijan tehtävät. Suomen Akatemia muun muassa myöntää määräaikaisia, arvostettuja [[akatemiaprofessori]]n ja [[akatemiatutkija]]n tehtäviä sekä rahoittaa [[tutkijatohtori]]n projekteja. Uutena rahoitusmuotoja Akatemialle on tullut strategisen tutkimuksen rahoitus. Sen tavoitteena on tukea tiedolla johtamista sekä tarjota ratkaisuja suomalaisen yhteiskunnan uudistumiseen ja ideoita elinkeino- ja työelämän tulevaisuuteen.
 
==Organisaatio==
Suomen Akatemian pääjohtajana maaliskuusta 2012 alkaen toimii [[Heikki Mannila]]<ref>[http://www.acatiimi.fi/1_2012/01_12_04.php Heikki Mannilasta Akatemian pääjohtaja] Acatiimi 1/2012</ref>. Hänen edeltäjänsä toimessa oli [[Markku Mattila]].
Suomen Akatemian toiminta perustuu hallituksen, neljän tieteellisen toimikunnan, muiden tieteen asiantuntijoiden ja hallintoviraston yhteiseen työpanokseen. Uusia elimiä ovat strategisen tutkimuksen neuvosto STN ja tutkimusinfrastruktuurikomitea TIKI.
 
Akatemian ylin päättävä elin on kahdeksanhenkinen hallitus, joka vastaa Suomen Akatemian tiedepoliittisesta linjasta sekä tutkimusmäärärahojen jaosta tieteellisille toimikunnille. Tieteelliset toimikunnat päättävät tutkimuksen rahoituksesta omilla toimialoillaan sekä toimivat asiantuntijoina tiedepoliittisissa kysymyksissä. TIKI seuraa ja kehittää kansallista ja kansainvälistä tutkimusinfrastruktuuritoimintaa, päättää tutkimusinfrastruktuurihankkeiden valinnasta ja niiden rahoituksesta sekä vastata hankkeiden seurannasta. STN rahoittaa pitkäjänteistä ja ohjelmamuotoista tutkimusta, joka tuottaa ratkaisuja merkittäviin suomalaisen yhteiskunnan haasteisiin.
 
Valtioneuvosto nimeää Akatemian hallituksen ja tieteelliset toimikunnat kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Hallintovirasto hoitaa ja kehittää Suomen Akatemian hallintoa.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko