Ero sivun ”Haisuli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
järjestystä muutettu
JannE (keskustelu | muokkaukset)
parempi kuva
Rivi 1: Rivi 1:
{{Kuvitteellinen henkilö
{{Kuvitteellinen henkilö
| nimi = Haisuli
| nimi = Haisuli
| kuva = Screenshot muumipeikko ja haisuli vaihdokkaina-haisuli3.jpg
| kuva = Haisuli.jpg
| kuvateksti = Haisuli
| kuvateksti = Haisuli ''[[Muumilaakson tarinoita]]'' -animaatiosarjan jaksossa ''[[Luettelo televisiosarjan Muumilaakson tarinoita jaksoista#92. Muumipeikko ja Haisuli vaihdokkaina|Muumipeikko ja Haisuli vaihdokkaina]]''.
| esittäjä = {{Japanin lippu}} [[Yuuko Maruyama]]<br />{{Ruotsin lippu}} [[Peik Stenberg]]<br />{{Suomen lippu}} [[Matti Ruohola]]
| esittäjä = {{Japanin lippu}} [[Yuuko Maruyama]]<br />{{Ruotsin lippu}} [[Peik Stenberg]]<br />{{Suomen lippu}} [[Matti Ruohola]]
| ensiesiintyminen = [[Muumipeikko (sarjakuva)|Muumipeikko]]-sarjakuvat
| ensiesiintyminen = [[Muumipeikko (sarjakuva)|Muumipeikko]]-sarjakuvat

Versio 25. tammikuuta 2015 kello 18.49

Haisuli
Haisuli
Haisuli
Luoja(t) Tove Jansson
Näyttelijä(t) Japani Yuuko Maruyama
Ruotsi Peik Stenberg
Suomi Matti Ruohola
Ensi-
esiintyminen
Muumipeikko-sarjakuvat
Kustantaja WSOY
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Muumilaakso
Luonteenpiirteet ahne, itserakas, ilkeä, nopea liikkeissään
Suhteet
Tutut Muumilaakson asukkaat

Haisuli (ruots. Stinky) on pieni, ruskea, karvainen satuhahmo Tove Janssonin Muumi-sarjakuvissa ja niihin perustuvassa japanilaisessa animaatiosarjassa Muumilaakson tarinoita. Haisulilla on merkittävä rooli myös Tove Janssonin viimeisessä Muumi-kirjassa Outo vieras Muumitalossa (1980), joka on sarjakuvien ohella Janssonin ainoa Muumi-teos, jossa Haisuli esiintyy.

Kirjassa Haisuli esiintyy nimellä Merirosvo-Haisuli, joka tulee keskellä yötä Muumitaloon. Muumitalossa nousee kova meteli, kun kaikki huonekalut ovat hajalla ja kaikkialla leijailee "kammottava haisu". Esi-isä esittää valituksia kaakeliuunin takaa ja lukuisat Muumitalon asukkaat kokoontuvat pitämään neuvottelua. Pikku Myy lähtee alas kellariin tutkimaan, kuka vieras on ja löytää tämän. Haisuli istuu keittiössä tuolilla, kun Muumipappa tulee paikalle ja huomaa, että vieras on Merirosvo-Haisuli, jonka hän on tuntenut nuoruudessaan.

Animaatiosarjassa hänelle on kuvattu vaaleanpunaiset, palloihin päättyvät tuntosarvet. Haisulia kuvataan Muumi-sarjoissa varkaaksi. Haisuli asuu Muumilaaksossa Yksinäistenvuorten juurella olevassa metsässä puun rungon sisällä (näytetään muun muassa jaksossa 92 ”Muumipeikko ja Haisuli vaihdokkaina” ja jaksossa 98 ”Punainen täysikuu”). Yleisesti hän lepäilee pensaissa, puissa tai kivikasoissa.

Haisuli on ahne, ajattelee ensisijaisesti omaa etuaan, pitää arvokkaista esineistä ja nauttii toisten pilkkaamisesta. Hän on myös todella utelias. Hän ei silti ole läpikotaisin paha eikä vailla inhimillisiä ominaisuuksia. Haisuli ei erityisemmin pidä vedestä.

Haisuli keppostelee mielellään ja aiheuttaa harmia jatkuvasti etenkin pihistelemällä tavaroita omaan käyttöönsä. Siksipä Muumilaakson asukkaat välttelevät häntä, eikä hänellä juurikaan ole ystäviä. Muumit tapansa mukaan tosin ovat yrittäneet olla Haisulia kohtaan suvaitsevaisia, vaikka toisinaan hän ylittää jopa heidänkin sietokykyjensä rajat. Vaikka Haisuli osaa välillä olla todella ilkeä, hän ei sisimmältään kuitenkaan ole paha. Haisuli on Muumi-tarinoiden ainoa "vakituinen" rikollinen, ilman häntä Muumilaakson poliisi olisi työtön.

Muumi-sarjakuvissa Haisuli nimensä mukaisesti haisee pahalta. Tätä käytetään toisinaan hyväksi, kun halutaan päästä eroon jostakin henkilöstä, mutta ei haluta suoraan sanoa sitä. Lisäksi Haisuli syö melkein mitä vain, muun muassa huonekaluja.

Haisulin suomenkielinen ääninäyttelijä sarjassa Muumilaakson tarinoita on Matti Ruohola, joka esittää myös Muumipappaa ja Posteljoonia.[1]

Lähteet

  1. Muumilaakson tarinoita YLE. Viitattu 28.5.2011.