Ero sivun ”George Stephenson” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
5 merkkiä poistettu ,  6 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Stephenson syntyi Wylamissa lähellä [[Newcastle upon Tyne]]ä köyhään perheeseen. Hän meni nuorena kaivoksille konemieheksi töihin, mutta opiskeli samaan aikaan iltakoulussa lukemista, kirjoittamista ja laskentoa. Vuonna [[1811]] hän korjasi Killingworthin kaivoksen pumppulaitteiston, ja tästä saamansa maineen turvin nousi lähiseudun kaivosten koneasiantuntijaksi. Hänen erityisalakseen tulivat kaivosten höyrykoneet.
 
Vuonna [[1818]] Stephenson kehitti kaivoskäyttöön turvalampun samaan aikaan kun keksijä Sir Humphrey Davy kehitti omansa. Toimintaperiaate oli samanlainen mutta rakenne erilainen. Davy neiei uskoiuskonut, että kouluttamaton mies keksisi jotain niin hienoa, ja syytti Stephensonia idean varastamisesta.
 
Stephensonin lamppumalli levisi Koillis-Englantiin, Davyn lamppu muualle.
Ensimmäiset höyryveturit, lokomotiivit, oli julkistettu [[1804]]. Vuonna [[1814]] Stephenson suunnitteli omansa. Kaiken kaikkiaan Stephenson rakensi Killingworthissa 16 veturia. Kaivosveturit olivat liian raskaita kulkemaan puuraiteilla, ja valurautaiset raiteet olivat hauraita. Stephenson paransi raiteiden suunnittelua.
 
Stephenson pääsi osallistumaan [[Stockton]]in ja [[Darlington]]in välisen junaradan suunnitteluun. Hän huomasi, että vähäisetkin ylä- ja alamäet hidastivat junia suuresti. Siksi seuraavissa ratahankkeissa [[Manchester]]in ja [[Liverpool]]in seuduilla Stephenson panosti radan vaakasuoruuteen ja rakensi kaarisiltoja ja kallioleikkauksia. vuohet
 
==Katso myös==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko