Ero sivun ”Linkkuveitsi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
41 merkkiä poistettu ,  7 vuotta sitten
väitteitä voisi lähteistää
p (Botti poisti 17 Wikidatan sivulle d:q390383 siirrettyä kielilinkkiä)
(väitteitä voisi lähteistää)
'''Linkkuveitsi''' eli '''kääntöveitsi''' on [[Veitsi|taskuveitsi]] jonka terä niveltyy kädensijaa vasten, tavallisesti sen sisään.<ref name="Kielitoimiston sanakirja">{{Kirjaviite | Nimeke=Kielitoimiston sanakirja | Selite=Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0 | Julkaisupaikka=Helsinki | Julkaisija=Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy | Vuosi=2004 | Tunniste=ISBN 952-5446-11-5}}</ref>
 
Terä on yleensä korkeintaan 8-13 cm:n mittainen. Linkkuveistä on turvallista kantaa ja senLinkkuveitsen koko on tavallista veistä pienempi. Se mahtuukin yleensä helposti taskuun; siitä myös vanhahtava nimi ''taskuveitsi''.
 
Linkkuveitsiä on useita erityyppisiä. Yksi ero on siinä, että terää ei lukita paikalleen vaan sen saa aina taitettua takaisin sisään riittävällä voimalla. Toisentyyppisissä veitsissä terä lukittuu ja se on vapautettava jollakin tavalla, ennen kuin se taittuu sisään.
Linkkuveitsen muunnelmia ovat [[stiletti]], niin kutsuttu [[perhosveitsi]] ja [[monitoimityökalu]]t, tunnetuimpana merkkinä [[Leatherman]]. Stiletissä terä ponnahtaa jousivoimalla, joko kahvan sivusta tai sisältä, ja lukkiutuu käyttöasentoonsa. Perhosveitsessä kahva jakautuu kahteen osaan, ja terä voidaan kääntää suojaan näiden osien sisään. Leathermanin tyyppisissä työkaluissa terät ovat käännettävissä kahvan suojaan kääntöveitsien tapaan.
 
Maailman eniten valmistettu linkkuveitsi lienee ranskalainen [[Opinel]]{{kenen mukaan}}. Sen terä lukkiutuu käyttöasentoonsa pyöräytettävällä lukkolaitteella, joka on osoittautunut varsin luotettavaksi.
 
Niin kutsutuissa monitoimilinkkuveitsissä voi olla useita erilaisia teriä: sahoja, korkinavaajia, korkkiruuveja, kynsiviiloja. Kuuluisin{{kenen mukaan}} tällainen veitsisarja ovat [[Victorinox|Sveitsin armeijan linkkuveitset]].
 
== Lähteet ==
11 122

muokkausta

Navigointivalikko