Ero sivun ”Syväterävyysalue” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
316 merkkiä lisätty ,  6 vuotta sitten
LISÄSIN DIFFRAKTION
(LISÄSIN DIFFRAKTION)
 
'''Syväterävyysalueella''' (engl. ''Depth of Field'') tarkoitetaan [[valokuvaus|valokuvauksessa]] syvyyssuuntaista aluetta, jossa kohteet ovat kunnolla tarkentuneita. Valokuvaaja voi valita [[aukkoarvo|aukon arvolla]] kuinka suureksi syväterävyysalue muodostuu: syväterävyysalue on sitä lyhempi mitä suurempaa aukkoarvoa käytetään. Vastaavasti pientä aukkoarvoa käytettäessä syväterävyysalue voi ulottua kuvan etualalta äärettömään.
 
Varsinkin "pokkareilla" ( = taskukameroilla) terävyyteen alkaa pienillä aukoilla vaikuttamaan valon hajoamisen vaikutus / pistekoko, joiden yleinen nimitys on optisesti [[Diffraktio|diffraktio.]] Ts.: määrättyä aukkoa pienemmällä ei syvyysterävyys kasvakaan vaan valon hajoaminen heikentää "terävyyttä.
 
Aukon arvon lisäksi syväterävyysalueeseen vaikuttaa kuitenkin myös [[objektiivi]]n todellinen [[polttoväli]] ja toisaalta kohteen etäisyys kuvaajasta:
mitä lähempänä olevaa kohdetta kuvataan, sitä lyhyemmäksi syväterävyysalue muodostuu. Erityisen merkittävää tämä on [[makrokuvaus|makrokuvauksessa]]: kuvattaessa vain muutaman senttimetrin päässä olevaa kohdetta suurella aukkoarvolla syväterävyysalue saattaa rajoittua muutamaan millimetriin. Jos taas kuvataan vaikkapa maisemaa lyhytpolttovälisellä laajakulma[[objektiivi]]lla, on suhteellisen helppoa saada syväterävyysalue ulottumaan kuvan etualalta äärettömään.
 
Objektiivin polttovälin vaikutus taas ilmenee siinä, että mitä pidempi objektiivin todellinen polttoväli on, sitä lyhyemmäksi syväterävyysalue jää. Objektiivin polttovälistä riippumatta terävyysalue on sama, jos kuvan suurennussuhde pysyy muuttumattomana.<ref>http://www.kolumbus.fi/matti.valve/syvyys.htm</ref>
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko