Ero sivun ”Academy of St. Martin in the Fields” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
-toimesta, kh
p (Botti poisti 18 Wikidatan sivulle d:q337362 siirrettyä kielilinkkiä)
(-toimesta, kh)
 
 
==Historia==
Orkesterin perusti Sir [[Neville Marriner]] [[Lontoo]]ssa vuonna [[1958]]. Orkesteri soitti ensimmäisen konserttinsa [[13. marraskuuta]] [[1959]]. Se koostui tässä vaiheessa pelkistä jousisoittimista, ja konserttikonserttipaikka tapahtuioli St. Martin in the Fieldsin kirkossakirkko [[Trafalgar Square]]lla. Jatkossa NevilleMyöhemmin Marriner lisäsi orkesteriin myös puhallinsoittimet ja laajensi sen ohjelmistoa niin, että hän on kyennyt tekemään Academyn kanssa yli 500 äänitystä Academyn kanssa. Academy of St. Martin in the Fields on maailman eniten levyttänyt kamariorkesteri.
 
Orkesterilla on ollut keskeinen rooli [[Barokkimusiikki|barokkimusiikin]] uudelleentulemisessa 1900-luvun jälkipuoliskon aikana. Orkesteri tarjosi kevyttä ja helppotajuista tulkintaa barokkiohjelmistossaan. Lisäksi orkesteri soitti nykyaikaisin soittimin. Orkesterin toiminta edelsi ja edesauttoi barokkimusiikissa tapahtunutta vallankumousta, joka tapahtuijohon myöhemmin vaikuttivat muun muassa [[Nikolaus Harnoncourt]]in, ja [[Gustav Leonhardt]]in ja muiden vastaavien toimesta. Tällöin alkuperäisten soittimien käyttö barokkimusiikin esittämisessä lisääntyi, mihin Marriner ei ole koskaan kuitenkaan suostunut.
 
ElinajankseenElinajakseen orkesterin puheenjohtajaksi valittu Neville Marriner johtaa vielä orkesteria, joskin hän on luovuttanut taiteellisen johdon jo vuonna [[1970]] ensiksi [[Iona Brown]]ille ja sittemmin Kenneth Sillitolle 1980-luvulla. Nykyisin pianisti [[Murray Perahia]] on orkesterin varsinainen kutsuttu kapellimestari.
 
Academy of St. Martin in the Fields -orkesterin yhteyteen perustettiin myös kuoro vuonna [[1975]] kuoro.
 
==Ohjelmisto==
Orkesterin ensimmäinen levytys [[Georg Friedrich Händel|Händelin]] ''[[Messias-oratorio|Messias]]'' on muodostunut eräänlaiseksi referenssi-teokseksi orkesterille. Orkesteri on valinnut ja muokannut musiikin myös elokuviin ''[[Amadeus (elokuva)|Amadeus]]'' ja ''[[Titanic (vuoden 1997 elokuva)|Titanic]]'' sekä toteuttanut kuorosovituksena jalkapallon [[Mestarien liiga]]n hymnin.
 
==Muita lontoolaisia orkestereita==
3 759

muokkausta

Navigointivalikko