Ero sivun ”Academy of St. Martin in the Fields” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 18 Wikidatan sivulle d:q337362 siirrettyä kielilinkkiä
-toimesta, kh
Rivi 2: Rivi 2:


==Historia==
==Historia==
Orkesterin perusti Sir [[Neville Marriner]] [[Lontoo]]ssa vuonna [[1958]]. Orkesteri soitti ensimmäisen konserttinsa [[13. marraskuuta]] [[1959]]. Se koostui tässä vaiheessa pelkistä jousisoittimista ja konsertti tapahtui St. Martin in the Fieldsin kirkossa [[Trafalgar Square]]lla. Jatkossa Neville Marriner lisäsi orkesteriin myös puhallinsoittimet ja laajensi sen ohjelmistoa niin, että hän on kyennyt tekemään yli 500 äänitystä Academyn kanssa. Academy of St. Martin in the Fields on maailman eniten levyttänyt kamariorkesteri.
Orkesterin perusti Sir [[Neville Marriner]] [[Lontoo]]ssa vuonna [[1958]]. Orkesteri soitti ensimmäisen konserttinsa [[13. marraskuuta]] [[1959]]. Se koostui tässä vaiheessa pelkistä jousisoittimista, ja konserttipaikka oli St. Martin in the Fieldsin kirkko [[Trafalgar Square]]lla. Myöhemmin Marriner lisäsi orkesteriin myös puhallinsoittimet ja laajensi sen ohjelmistoa niin, että hän on kyennyt tekemään Academyn kanssa yli 500 äänitystä. Academy of St. Martin in the Fields on maailman eniten levyttänyt kamariorkesteri.


Orkesterilla on ollut keskeinen rooli [[Barokkimusiikki|barokkimusiikin]] uudelleentulemisessa 1900-luvun jälkipuoliskon aikana. Orkesteri tarjosi kevyttä ja helppotajuista tulkintaa barokkiohjelmistossaan. Lisäksi orkesteri soitti nykyaikaisin soittimin. Orkesterin toiminta edelsi ja edesauttoi barokkimusiikissa tapahtunutta vallankumousta, joka tapahtui myöhemmin muun muassa [[Nikolaus Harnoncourt]]in, [[Gustav Leonhardt]]in ja muiden vastaavien toimesta. Tällöin alkuperäisten soittimien käyttö barokkimusiikin esittämisessä lisääntyi, mihin Marriner ei ole koskaan kuitenkaan suostunut.
Orkesterilla on ollut keskeinen rooli [[Barokkimusiikki|barokkimusiikin]] uudelleentulemisessa 1900-luvun jälkipuoliskon aikana. Orkesteri tarjosi kevyttä ja helppotajuista tulkintaa barokkiohjelmistossaan. Lisäksi orkesteri soitti nykyaikaisin soittimin. Orkesterin toiminta edelsi ja edesauttoi barokkimusiikissa tapahtunutta vallankumousta, johon myöhemmin vaikuttivat muun muassa [[Nikolaus Harnoncourt]] ja [[Gustav Leonhardt]]. Tällöin alkuperäisten soittimien käyttö barokkimusiikin esittämisessä lisääntyi, mihin Marriner ei ole koskaan kuitenkaan suostunut.


Elinajankseen orkesterin puheenjohtajaksi valittu Neville Marriner johtaa vielä orkesteria, joskin hän on luovuttanut taiteellisen johdon jo vuonna [[1970]] ensiksi [[Iona Brown]]ille ja sittemmin Kenneth Sillitolle 1980-luvulla. Nykyisin pianisti [[Murray Perahia]] on orkesterin varsinainen kutsuttu kapellimestari.
Elinajakseen orkesterin puheenjohtajaksi valittu Neville Marriner johtaa vielä orkesteria, joskin hän on luovuttanut taiteellisen johdon jo vuonna [[1970]] ensiksi [[Iona Brown]]ille ja sittemmin Kenneth Sillitolle 1980-luvulla. Nykyisin pianisti [[Murray Perahia]] on orkesterin varsinainen kutsuttu kapellimestari.


Academy of St. Martin in the Fields -orkesterin yhteyteen perustettiin myös kuoro vuonna [[1975]].
Academy of St. Martin in the Fields -orkesterin yhteyteen perustettiin vuonna 1975 kuoro.


==Ohjelmisto==
==Ohjelmisto==
Orkesterin ensimmäinen levytys [[Georg Friedrich Händel|Händelin]] [[Messias-oratorio|Messias]] on muodostunut eräänlaiseksi referenssi-teokseksi orkesterille. Orkesteri on valinnut ja muokannut musiikin myös elokuviin [[Amadeus (elokuva)|Amadeus]] ja [[Titanic (vuoden 1997 elokuva)|Titanic]] sekä toteuttanut kuorosovituksena jalkapallon [[Mestarien liiga]]n hymnin.
Orkesterin ensimmäinen levytys [[Georg Friedrich Händel|Händelin]] ''[[Messias-oratorio|Messias]]'' on muodostunut eräänlaiseksi referenssi-teokseksi orkesterille. Orkesteri on valinnut ja muokannut musiikin myös elokuviin ''[[Amadeus (elokuva)|Amadeus]]'' ja ''[[Titanic (vuoden 1997 elokuva)|Titanic]]'' sekä toteuttanut kuorosovituksena jalkapallon [[Mestarien liiga]]n hymnin.


==Muita lontoolaisia orkestereita==
==Muita lontoolaisia orkestereita==

Versio 26. joulukuuta 2014 kello 10.47

Academy of St. Martin in the Fields on yksi keskeisistä brittiläisistä kamariorkestereista, ja se on tunnettu laajalti ympäri maailmaa.

Historia

Orkesterin perusti Sir Neville Marriner Lontoossa vuonna 1958. Orkesteri soitti ensimmäisen konserttinsa 13. marraskuuta 1959. Se koostui tässä vaiheessa pelkistä jousisoittimista, ja konserttipaikka oli St. Martin in the Fieldsin kirkko Trafalgar Squarella. Myöhemmin Marriner lisäsi orkesteriin myös puhallinsoittimet ja laajensi sen ohjelmistoa niin, että hän on kyennyt tekemään Academyn kanssa yli 500 äänitystä. Academy of St. Martin in the Fields on maailman eniten levyttänyt kamariorkesteri.

Orkesterilla on ollut keskeinen rooli barokkimusiikin uudelleentulemisessa 1900-luvun jälkipuoliskon aikana. Orkesteri tarjosi kevyttä ja helppotajuista tulkintaa barokkiohjelmistossaan. Lisäksi orkesteri soitti nykyaikaisin soittimin. Orkesterin toiminta edelsi ja edesauttoi barokkimusiikissa tapahtunutta vallankumousta, johon myöhemmin vaikuttivat muun muassa Nikolaus Harnoncourt ja Gustav Leonhardt. Tällöin alkuperäisten soittimien käyttö barokkimusiikin esittämisessä lisääntyi, mihin Marriner ei ole koskaan kuitenkaan suostunut.

Elinajakseen orkesterin puheenjohtajaksi valittu Neville Marriner johtaa vielä orkesteria, joskin hän on luovuttanut taiteellisen johdon jo vuonna 1970 ensiksi Iona Brownille ja sittemmin Kenneth Sillitolle 1980-luvulla. Nykyisin pianisti Murray Perahia on orkesterin varsinainen kutsuttu kapellimestari.

Academy of St. Martin in the Fields -orkesterin yhteyteen perustettiin vuonna 1975 kuoro.

Ohjelmisto

Orkesterin ensimmäinen levytys Händelin Messias on muodostunut eräänlaiseksi referenssi-teokseksi orkesterille. Orkesteri on valinnut ja muokannut musiikin myös elokuviin Amadeus ja Titanic sekä toteuttanut kuorosovituksena jalkapallon Mestarien liigan hymnin.

Muita lontoolaisia orkestereita

Aiheesta muualla