Ero sivun ”Amr Musa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p väli ennen pilkkua ja iso kirjain
p siirsi sivun ”Amr Moussa” uudelle nimelle ”Amr Mussa”: tämä on varmaan oikeampi muoto kun arabiassa ei ole 'o'-kirjainta, ainakin alJazeera-tv-kanava käyttää tätä nimeä, 'ou' on ilmeisesti engl.kielisten medioiden käyttämä pitkä u-voka
(ei mitään eroa)

Versio 3. elokuuta 2006 kello 17.25

Tiedosto:AmreMoussaLulaBrazil.jpg
Amr Moussa (vas.) ja Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva

Amr Moussa (arab. عمرو موسى‎, s. 3. lokakuuta 1936) on Arabiliiton pääsihteeri toukokuusta 2001. Hän on entinen Egyptin diplomaatti ja ulkoministeri kymmenen vuotta.

Moussa opiskeli lakia Kairon yliopistossa. Hän aloitti uransa Egyptin ulkoministeriössä 1958. Hän oli lähettiläänä Intiaan 1967–1990 ja YK:hon 1990–1991. Hän nimitettiin ulkoministeriksi Ganzourin hallitukseen 1991, jossa hän oli vuoteen 2001. Moussa oli kriittinen Yhdysvaltoja ja sen Israelin politiikka kohtaan.

Moussa on The Timesin mukaan ehkä suosituin virkamies arabimaailmassa. Moussaa pidetään yhtenä pääasiallisista arkkitehdeistä arabimaiden israelinpolitiikan suhteen. Hän tuomitsi vahvasti Israelin aggression palestiinalaisia vastaan ja kieltäytyi kättelemästä Ariel Sharonia vieraillessaan Tel Avivissa tammikuussa 1999. Hänen nimityksensä Arabiliiton johtoon hyväksyttiin yksimielisesti jäsenmaiden kesken. Hän vastusti Irakin sotaa ja Libanonin alueella olevaa sotaa, jossa Israel moukaroi Libanonia.

Aiheesta muualla