Ero sivun ”Uuno Turhapuron veli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Todberg (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Kotivalo (keskustelu | muokkaukset)
→‎Vastaanotto: tiivistystä, tämänpäiväinen esitys lisätty
Rivi 67: Rivi 67:


== Vastaanotto ==
== Vastaanotto ==
Elokuva menestyi huonosti elokuvateattereissa, keräten vain reilut 20&nbsp;000 katsojaa<ref>http://www.elonet.fi/fi/elokuva/158785</ref> johtuen mahdollisesti siitä, ettei itse Uuno esiinny elokuvassa vaikka filmi kantaa hänen nimeään. Elokuva on esitetty televisiossa vain kolme kertaa: [[19. helmikuuta]] [[2006]], [[10. kesäkuuta]] [[2007]] ja [[7. helmikuuta]] [[2014]]. Ensimmäinen televisioesitys tapahtui vasta 12 vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen, mikä on poikkeuksellista Speden tuottamien elokuvien kohdalla. [[Finnkino]] julkaisi elokuvan [[DVD]]:nä [[19. lokakuuta]] [[2012]].
Elokuva menestyi huonosti elokuvateattereissa, keräten vain reilut 20&nbsp;000 katsojaa<ref>http://www.elonet.fi/fi/elokuva/158785</ref> johtuen mahdollisesti siitä, ettei itse Uuno esiinny elokuvassa vaikka filmi kantaa hänen nimeään. Elokuva on esitetty televisiossa helmikuussa 2006, kesäkuussa 2007 sekä helmi- ja joulukuussa 2014. Ensimmäinen televisioesitys tapahtui vasta 12 vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen. [[Finnkino]] julkaisi elokuvan [[DVD]]:nä [[19. lokakuuta]] [[2012]].


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 13. joulukuuta 2014 kello 20.43

Uuno Turhapuron veli
Ohjaaja Hannu Seikkula
Käsikirjoittaja Spede Pasanen
Tuottaja Spede Pasanen
Säveltäjä Jaakko Salo
Kuvaaja Juha Jalasti
Leikkaaja Pekka Lampela
Pääosat Esko Salminen
Anu Hälvä
Tapio Hämäläinen
Mai-Britt Heljo
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Spede-Tuotanto Oy
Ensi-ilta 26. elokuuta 1994
Kesto 70 min
Alkuperäiskieli suomi
Tuotto 709 224 mk
Katsojat 20 597
Edeltäjä Uuno Turhapuron poika
Seuraaja Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Uuno Turhapuron veli on vuonna 1994 julkaistu "epävirallinen" Uuno Turhapuro -elokuva, jota ei yleensä lasketa mukaan Turhapuro-elokuvasarjaan. Elokuvassa Uunon veljeä, Tarmoa, esittää näyttelijä Esko Salminen. Vesa-Matti Loiri ei itse esiinny elokuvassa, koska oli riitaantunut Spede Pasasen kanssa ennen kuvauksia. Spede päätti kuitenkin toteuttaa elokuvan ilman Loiria, jotta ei tarvitsisi maksaa isoa Suomen Elokuvasäätiön tukea takaisinlähde?.

Tarina

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uuno Turhapuron veli, Tarmo Turhapuro palaa Suomeen Ruotsista kymmenen vuoden (turhan) opiskelun jälkeen. Uunon tapaan myös Tarmon lahjakkuus on uskomattomat selittelytaidot ja on päässyt kauniisiin ja rikkaisiin naimisiin. Tarmo ei ole myöskään hyvissä väleissä rikkaan anoppinsa kanssa.

Samaan aikaan Uunon vaimolle, Elisabetille selviää Uunon olevan siepattu. Pian hän saa käsiinsä verisen kirjeen, jossa Uunon ryöstäjät vaativat Uunon appiukolta, vuoristoneuvos Tuuralta 100 000 markan lunnaita Uunon henkeä vastaan. Härski Hartikainen kuitenkin vain vähättelee koko tapausta uskoen että Uuno vain uskotteleekin olevansa napattu ja tällä tavoin saa kiristettyä appiukkonsa rahat itselleen.

Piakkoin selviää myös Härskin olevan kidnapattu jolloin Sörsselsonille valkenee Uunon ja Härskin katalat aikeet kaapata appiukon rahat jättäen Sörsselsonin kuiville. Sörsselson päättääkin viedä Tuuran rahat uuden näyttelijälupauksen, Purkka-Pekka Puteliuksen avulla.

Tuuran rahojen perässä on myös suurta kateutta tunteva Tarmon anoppi, joka on kyllästynyt kantamaan Suomen toiseksi rikkaimman henkilön titteliä. Hänen suunnitelmanaan on ostaa Härskiltä pilkkahinnalla tuulivoimalla toimiva moottorivene ja myymällä se Tuuralle useilla miljardeilla uskotellen sen olevan muka maailmaa mullistava keksintö.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

Vastaanotto

Elokuva menestyi huonosti elokuvateattereissa, keräten vain reilut 20 000 katsojaa[1] johtuen mahdollisesti siitä, ettei itse Uuno esiinny elokuvassa vaikka filmi kantaa hänen nimeään. Elokuva on esitetty televisiossa helmikuussa 2006, kesäkuussa 2007 sekä helmi- ja joulukuussa 2014. Ensimmäinen televisioesitys tapahtui vasta 12 vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen. Finnkino julkaisi elokuvan DVD:nä 19. lokakuuta 2012.

Lähteet

Aiheesta muualla