Ero sivun ”Kolmas kivi auringosta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Todberg (keskustelu | muokkaukset)
Todberg (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 84: Rivi 84:


=== Mary Albright ===
=== Mary Albright ===
Mary on Dickin rakastettu. Hän työskentelee Rutherfordin yliopistossa Kansaintiedon opettaja, mutta pääsi jonkun aikaa olemaan vähän aikaa jopa [[dekaani]]. Mary ei tunnu epäilevän ollenkaan Solomonien taustaa, mutta häntä ihmetyttää (ja joskus raivostuttaa) perheen tietämättömyys ja hieman liioiteltu käytös eri maan asioista (hän tekikin yhdessä vaiheessa dokumentin Solomonien "normaalista perhe-elämästä").
Mary on Dickin rakastettu. Hän työskentelee Rutherfordin yliopistossa kansaintiedon opettaja, mutta pääsi jonkun aikaa olemaan vähän aikaa jopa [[dekaani]]. Mary ei tunnu epäilevän ollenkaan Solomonien taustaa, mutta häntä ihmetyttää (ja joskus raivostuttaa) perheen tietämättömyys ja hieman liioiteltu käytös eri maan asioista (hän tekikin yhdessä vaiheessa dokumentin Solomonien ”normaalista perhe-elämästä”).


Marylla on toimistossaan apulainen Nina, jota Dick yrittää myös käyttää joskus hyväkseen esimerkiksi tekemään töitä, joita sihteeri ei tee. Maryn nimen epäillään olevan peräisin Yhdysvaltain entiseltä [[ulkoministeri]]ltä [[Madeleine Albright]]ilta.
Marylla on toimistossaan apulainen Nina, jota Dick yrittää myös käyttää joskus hyväkseen esimerkiksi tekemään töitä, joita sihteeri ei tee. Maryn nimen epäillään olevan peräisin Yhdysvaltain entiseltä [[ulkoministeri]]ltä [[Madeleine Albright]]ilta.

Versio 23. marraskuuta 2014 kello 01.53

Kolmas kivi auringosta
3rd Rock from the Sun
Tyyli tilannekomedia
Kestoaika 22 min
Luoja(t) Bonnie Turner
Terry Turner
Pääosissa John Lithgow
Kristen Johnston
French Stewart
Joseph Gordon-Levitt
Jane Curtin
Simbi Khali
Elmarie Wendel
Wayne Knight
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat NBC
Suomi MTV3
Suomi Sub
Suomi TV5
Esitetty 9. tammikuuta 1996 – 22. toukokuuta 2001
Tuotantokausia 6
Jaksoja 139
Tuotanto
Tuottaja(t) Patrick Kienlen
David Goetsch
Jason Venokur
David M. Israel
Jim O'Doherty
Andrew Orenstein
Michael Glouberman
Gregg Mettler
Tim Ryder
Aron Abrams
Gregory Thompson
Vastaava(t) tuottaja(t) Bonnie Turner
Terry Turner
Marcy Carsey
Tom Werner
Caryn Mandabach
Linwood Boomer (kausi 1)
Bill Martin
Mike Schiff (kaudet 3–5)
David Sacks (kaudet 4–5)
Bob Kushell
Christine Zander (kaudet 5–6)
David Goetsch
Jason Venokur (kausi 6)
Aiheesta muualla
IMDb

Kolmas kivi auringosta (engl. 3rd Rock from the Sun) on yhdysvaltalainen Emmy-palkittu tilannekomediasarja, jota esitettiin NBC-televisiokanavalla. Sarjan loi pariskunta Bonnie ja Terry Turner, ja sen ensimmäinen jakso esitettiin 9. tammikuuta 1996.

Sarja kertoo neljästä avaruusolennosta, jotka ovat saapuneet tutkimaan varsin mitättömältä tuntuvaa Maa-planeettaa. Avaruusolennot ovat ottaneet ihmismuodon soluttautuakseen joukkoon. He ajautuvat jatkuvasti haastaviin tilanteisiin yrittäessään noudattaa Maan tapoja ja ymmärtää ihmisten käyttäytymistä.

Sarjaa esitettiin alun perin vuosina 1996–2001, ja sitä tehtiin yhteensä kuuden tuotantokauden ja 139 jakson verran. Suomessa sarjaa esitettiin ensin MTV3:lla ja sittemmin uusintoina vuoteen 2010 asti myös Subilla. TV5 aloitti sarjan uusinnat maaliskuussa 2012.[1] Sarjan aloitusjakso ensiesitettiin MTV3:lla maanantai-iltana 30. joulukuuta 1996.[2] Viimeinen jakso esitettiin 20. elokuuta 2002.[3]

Näyttelijät

Solomonin perhe

Sivuhenkilöt

Kuvakaappaus sarjan päätösjaksosta.

Hahmot

Dick Solomon

Dick on Solomonin perheen pää sekä avaruusolentojoukon ylipäällikkö. Kun Dick saapui ensi kerran maapallolle, hänen ensi-ihastuksekseen tuli Mary Albright, joka oli kansaintiedon opettajana Rutherfordin kaupungin yliopistossa. Dick tuli samaan yliopistoon opettamaan fysiikkaa, joka kiehtoo häntä erittäin paljon, toisin kuin hänen oppilaitaan, jotka eivät saa ollenkaan selvää hänen opetuksistaan.

Dick joutui alun perin hätävalheena kertomaan olevansa kanadalainen, mutta sai sittemmin Yhdysvaltain kansalaisuuden opeteltuaan maan historian läpikotaisin.

Sally Solomon

Sally on perheen ainoa naishenkilö, Dickin sisko sekä avaruusolentojoukon luutnantti. Sally innostuu erittäin paljon kaikista pikkuasioista, joista on hänelle enemmän tai vähemmän iloa tai hyötyä, mutta tämän lisäksi tarpeen tullen hän osaa puolustaa itseään sekä fyysisesti että henkisesti.

Sally on seurustellut vuosien varrella useiden miesten kanssa, mutta suurimman rakkauden hän löysi kuitenkin poliisipäällikkö Don Orvillen kanssa, joka ihastui Sallyyn heti kun tämä ensi kertaa näki tämän. Aluksi Sally tuntui vain käyttävänsä Donia hyväksi ihastuksen ja hänen asemansa myötä, mutta myöhemmin sarjassa hän tunsi itsekin vetoa Doniin jonka jälkeen suhde lähti nousuun. Myöhemmin Sally jätti Donin, jonka jälkeen nämä olivat vain hyviä kavereita.

Tommy Solomon

Tommy on perheen nuorin, mutta avaruusolentona vanhempi kuin kukaan muu, Dickin poika sekä joukon tiedustelu-upseeri. Tommy muistuttaa jollain tapaa Dickiä, sillä molemmat ovat melko itsekkäitä. Tommy on kuitenkin vähän epävarmempi käsittelemään naisia. Kuuden tuotantokauden aikana Tommy on seurustellut ainakin kahden tytön kanssa: Augustin ja Alissan. August oli pitkän aikaa Tommyn seurustelukumppani, mutta suhde päätyi karikkoon, kun Tommy alkoi jutella hirveästi muiden naisten kanssa. Kun August lopulta suuteli hänen luokkatoveriaan (ainakin Harryn mukaan), suhde päättyi.

Tämän jälkeen Tommy ja August olivat vain kavereita. Yhdessä jaksossa he olivat vielä melkein valmiita palamaan yhteen. Suhde kuitenkin päättyi lopullisesti Tommyn häätäessä Augustin ulos talosta, kun tämä ehdotti että he voisivat rakastella sen sijaan, että Tommy ottaisi valmistamansa piiraan ulos uunista. Alissan Tommy tapasi muutamaa jaksoa myöhemmin, kun he joutuivat samaan ryhmään tekemään erästä koetta. Alissan ja Tommyn välejä ovat rikkoneet heidän isiensä väliset riidat.

Harry Solomon

Harry on perheessä Dickin ja Sallyn veli. Todellisuudessa hän on avaruusolento, jonka päähän on asetettu lähetin, millä perhe voi vastaanottaa johtajansa Ison Jättipään antamia ohjeita ja terveisiä. Harry oli aluksi täysi torvi, mutta alkoi ajan myötä tulla yhä viisaammaksi ja "kovaksi kundiksi", joka antoi Tommylle ja Dickille vinkkejä.

Kun Harry tapasi Mamie Dubcekin tyttären Vickin, hänen älykkyytensä koheni roimasti. Heistä tuli pari, joka yritti jopa vasten Dickin määräystä tehdä lapsen. Kun Iso Jättipää saapui maan päälle, Vicki alkoi vihata Harrya yli kaiken. Jättipää hedelmöitti Vickin, jolloin syntyi ihmislapsi, jota pidettiin Harryn aikaansaannoksena.

Mary Albright

Mary on Dickin rakastettu. Hän työskentelee Rutherfordin yliopistossa kansaintiedon opettaja, mutta pääsi jonkun aikaa olemaan vähän aikaa jopa dekaani. Mary ei tunnu epäilevän ollenkaan Solomonien taustaa, mutta häntä ihmetyttää (ja joskus raivostuttaa) perheen tietämättömyys ja hieman liioiteltu käytös eri maan asioista (hän tekikin yhdessä vaiheessa dokumentin Solomonien ”normaalista perhe-elämästä”).

Marylla on toimistossaan apulainen Nina, jota Dick yrittää myös käyttää joskus hyväkseen esimerkiksi tekemään töitä, joita sihteeri ei tee. Maryn nimen epäillään olevan peräisin Yhdysvaltain entiseltä ulkoministeriltä Madeleine Albrightilta.

Don Orville

Poliisi Don Leslie Orville on Sallyn poikaystävä. Hän on tukeva ja kömpelö, mutta poliisin univormu ja sen symboloima vaikutusvalta saivat Sallyn kiinnostumaan hänestä.

Palkinnot

Emmy-palkinnot

Golden Globe -palkinnot

Satellite Award

  • 1996 – Paras miesnäyttelijä musikaali- tai komediasarjassa – John Lithgow
  • 1996 – Paras naisnäyttelijä musikaali- tai komediasarjassa – Jane Curtin

Screen Actors Guild

Katso myös

Lähteet

  1. Kolmas kivi auringosta telkku.com. Viitattu 18.4.2014.
  2. Kangasniemi, Hanna: Perhekomedia toiselta planeetalta Kolmas kivi auringosta -sarjassa opetellaan ihmisiksi Helsingin Sanomat. 30.12.1996. Viitattu 15.4.2014.
  3. 20.8.2002 netello.fi. Viitattu 18.4.2014.