Ero sivun ”Säilyketölkki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
13 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
Korjasin kieliasua paremmaksi.
(Korjasin kieliasua paremmaksi.)
 
===Kaksiosainen rakenne===
Kaksiosainen eli ''vedetty tölkki'' valmistetaan samoin kuin alumiiniset juomatölkit. Nimensä mukaisesti tölkki tehdään kahdesta osasta: Kansiosan lisäksi muu osa tölkkiä venytetään yhdestä metallikiekkoaihiosta. Tästä johtuen tölkeissä ei ole lainkaan sivu- eikä pohjasaumaa. Tämä on sekä tiiviyden että tuotantoprosessin yksinkertaistamisen kannalta kolmiosaista tölkkiä parempi vaihtoehto. Kaksiosaisia tölkkejä käytetään tällä hetkellä lähinnä pieniin ja mataliin säilyketölkkeihin – nimellisesti muun muassa [[tonnikala]]säilykkeisiin.
 
===Kolmiosainen rakenne===
==Materiaalit==
 
Kaksiosaiset säilyketölkit valmistetaan yleensä joko [[alumiini]]sta tai [[teräs|teräksestä]], joka on [[Elektrolyysi|elektrolyyttisesti]] pinnoitettu sisäpuolelta ohuella [[tina]]kerroksella. Kolmiosaisia säilyketölkkejä valmistetaan myös tinavapaastatinattomasta teräslevystä (TFS), joka päällystetään ohuella [[kromi]]kerroksella.<ref name="OK">[http://www.ouka.fi/documents/64417/a01652ed-87b7-4cfc-9b01-e94ef030768d Oulun kaupunki, Ympäristövirasto, Raportti 4/1999]</ref> Sisäpinnalla saatetaan käyttää myös [[Lakka (pintakäsittelyaine)|lakkausta]], joka estää [[korroosio]]ta ja metallin liukenemista säilöttyyn elintarvikkeeseen.<ref name=”LTO”>[http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/LI0512_55-56.pdf Lihateollisuusopisto kouluttaa (osa 40) - Säilykkeet]</ref>
 
Säilyketölkin ympärillä on tavallisesti [[paperi]]nen, harvemmin [[muovi]]nen [[tuote-etiketti|etiketti]]. Sisältötiedot voidaan myös maalata suoraan tölkin pintaan, mutta tämä melko harvinaista.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko