Ero sivun ”Finlayson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
f
Rivi 47: Rivi 47:
Finlaysonin nykyinen ateljee sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa yhtiön pääkonttorilla. Finlaysonin nykyiseen vakiosuunnittelijakaartiin kuuluvat Sami Vulli, Anu Kanervo ja Liisa Suurla. Lisäksi Finlaysonin tuotteita suunnittelevat monet freelancer-suunnittelijat.
Finlaysonin nykyinen ateljee sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa yhtiön pääkonttorilla. Finlaysonin nykyiseen vakiosuunnittelijakaartiin kuuluvat Sami Vulli, Anu Kanervo ja Liisa Suurla. Lisäksi Finlaysonin tuotteita suunnittelevat monet freelancer-suunnittelijat.


Finlaysonin tunnettuja klassikkokuoseja ovat suunnitelleet esimerkiksi Aini Vaari (Coronna vuonna 1958, Taimi vuonna 1961) ja Pirkko Hammarberg (Optinen Omena vuonna 1973)
Finlaysonin tunnettuja klassikkokuoseja ovat suunnitelleet esimerkiksi Aini Vaari (Coronna vuonna 1958, Taimi vuonna 1961), Pirkko Hammarberg (Optinen Omena vuonna 1973) ja Eine Lepistö (Aalto vuonna 1977)
<ref>http://www.mtv3.fi/koti/ajankohtaista.shtml?1035944</Ref>
<ref>http://www.mtv3.fi/koti/ajankohtaista.shtml?1035944</Ref>



Versio 10. marraskuuta 2014 kello 19.38

Tämä artikkeli käsittelee suomalaista yritystä. Nimen muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Finlayson Oy
Tunnuslause Maailman ja ihmisen väliin tarvitaan jotain pehmeää
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1820
Toimitusjohtaja Jukka Kurttila
Kotipaikka Helsinki
Liikevaihto n. 45 miljoonaa (2012)
Henkilöstö n. 200 (2012)
Kotisivu www.finlayson.fi
Finlaysonin tehdasalue sijaitsee Tammerkosken rannalla Tampereen keskustassa.

Finlayson Oy [ˈfɪnlɛɪsən] on vuonna 1820 perustettu suomalainen tekstiilialan yritys, joka suunnittelee sisustustekstiilejä Finlayson-tuotemerkin alla sekä suunnittelee ja valmistaa nukkumiseen liittyviä tuotteita ja Familon-tuotemerkin alla. Finlaysonilla on yhteensä 22 omaa myymälää, tehtaanmyymälää ja shop-in-shopia Suomessa, Venäjällä ja Baltiassa sekä verkkokauppa.[1][2] Finlaysonin toimitusjohtaja on kesäkuusta 2014 alkaen Jukka Kurttila.[3]

Finlaysonin sisustustekstiileille on myönnetty suomalaisesta suunnittelusta kertova Design from Finland -tunnus, ja Familonin sängyille, patjoille, peitteille ja tyynyille myös suomalaisuudesta kertova Avainlippu-merkki. Lisäksi monet tuotteet on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja astmaliitto ry:n kanssa.

Finlaysonin tunnuslause on "Maailman ja ihmisen väliin tarvitaan jotain pehmeää". Konsernin liikevaihto oli noin 45 miljoonaa euroa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa.[4] Vuonna 2012 Finlaysonilla oli noin 200 työntekijää, kun niitä enimmillään on ollut tuhansia. Finlaysonin tuotteita ei valmisteta Suomessa, Familonilla on ollut valmistusta myös Suomessa.[3]

Omistaja Capman myi kesäkuussa 2014 Finlaysonin kodintekstiililiiketoiminnot mainostoimisto Bob the Robotin perustajille Jukka Kurttilalle ja Petri Pesoselle sekä finanssialalla toimineelle Risto Voutilaiselle. Jukka Kurttilasta tuli Finlaysonin toimitusjohtaja. Familon myytiin samalla ruotsinvirolaiselle tekstiilitehtailijalle Peter Huntille ja hänen yritykselleen Wendrelle, joka on tehnyt alihankintaa muun muassa Ikealle. Huntin kanssa tehtyyn kauppaan kuuluivat myös Finlaysonin myymälät Baltiassa ja Venäjällä. Hunt totesi haastattelussa, että nyt yritys pääsee markkinoille alihankinnan ohella myös omalla nimellä, mutta ei vastannut suoraan Suomen-tehtaiden jatkosta.[3]

Historia

Finlayson sai alkunsa James Finlaysonin 1820 perustamasta konepajasta ja valimosta Tampereella. Silloinen tehdas valmisti karstaus- ja kehruukoneita villan ja pellavan kehruuta varten. Yritys menestyi kuitenkin heikosti sillä koneet eivät käyneet kaupaksi. Finlayson siirtyikin koneiden valmistuksesta puuvilla- ja villalangan kehruuseen sekä kankaan kudontaan. Suomen puuvillateollisuuden alkuna pidetään vuotta 1828, jolloin Finlaysonin tehtaasta tuli puuvillatehdas. Jo vuonna 1831 puuvillalankojen myynti ulottui kaikkialle Suomessa. Puuvillatehdas nousi Suomen suurimmaksi tehtaaksi 1840-luvulla ja Pohjoismaiden suurimmaksi 1850-luvulta aina 1920-luvulle. Pohjoismaiden ensimmäiset sähkövalot syttyivät Finlaysonin tehtaalla vuonna 1882. 1900-luvulle tultaessa Finlaysonilla oli työntekijöitä noin 3 300. Yhtiö laajeni yritysostoin myös muovi- ja sahateollisuusalalle.

Finlaysonin tehdasalueesta Tampereella tuli merkittävä keskittymä, jonne perustettiin ja rakennettiin asuntoja, oma koulu, sairaala, sairauskassa, kirjasto ja kirkko. Tehdas avasi Tampereen ensimmäisen säästöpankin ja osuuskaupan.

1934 Finlayson osti 50,1 % Osakeyhtiö Forssan osakkeista Isak Julinilta. Tällä vuonna 1857 perustetulla yhtiöllä oli puuvillakehräämö, kutomo ja sahalaitos Forssassa. Osakeyhtiö Forssa fuusioitiin Finlaysoniin samana vuonna ja uuden yhtiön nimeksi tuli Oy Finlayson-Forssa Ab.

Vuonna 1964 yhtiöön fuusioitiin Vaasan Puuvilla Oy. Vuonna 1856 perustettu Vaasan Puuvilla omisti Vaasassa puuvillakehräämön, kutomon, värjäämön, ompelulankatehtaan ja viimeistelylaitoksen. Viimeksi Finlaysoniin fuusioitiin 1973 Porin Puuvilla Oy. Tällä 1898 perustetulla yhtiöllä oli puuvillakehräämö, kutomo ja värjäämö Porissa Isosannan kaupunginosassa Kokemäenjoen pohjoisrannalla. Tämän fuusion yhteydessä yhtiö jakautui Oy Finlayson-Forssa Ab:ksi ja Oy Finlayson Ab:ksi. Edellinen keskittyi työvaatekankaisiin jälkimmäisen tuottaessa sisustustekstiilejä.

Finlaysonin toiminta kutistui merkittävästi 1980-luvun kuluessa. Vuonna 1986 Asko Oy hankki Finlaysonin osake-enemmistön, ja yhtiö fuusioitiin Asko Oy:hyn joulukuussa 1988. Huhtikuussa 1998 Finlaysonin liiketoiminta myytiin norjalaiselle Sagatex ASA:lle, joka puolestaan myi liiketoiminnan edelleen marraskuussa 2000 CapMan Espe Groupille. Espe Group muutti nimensä Finlayson & Co Oy:ksi 2004, jonka tytäryhtiö Finlayson Oy on.[5]

Kesäkuussa 2014 Bob-mainostoimistosta tunnetut Jukka Kurttila ja Pertti Pesonen sekä kolmantena Risto Voutilainen ilmoittivat ostavansa Finlaysonin CapManiltä.[6]

Finlaysonin lippulaivamyymälä avattiin vuonna 2006 Helsingissä Eteläesplanadilla. Finlaysonin pääkonttori sijaitsee Helsingissä Lauttasaaressa ja tuotantopisteet Kankaanpäässä ja Heinolassa. Forssassa yhtiöllä on malliompelua. [7] [8]

Marraskuussa 2008 Finlayson-Forssa Oy ilmoitti konkurssista. Työt tehtaalla päättyivät konkurssipesän lukuun 23. tammikuuta 2009. [9] Työvaatekankaita valmistava yhtiö ei ole saanut riittävästi tilauksia, kun aiempi pääasiakas Puolustusvoimat päätyi tilaamaan asepukukankaat kaukoidästä. Konkurssin yhteydessä Finlayson oy vakuutti, että Finlayson-Forssan konkurssi ei vaikuta sisustustekstiilejä tuottavan Finlayson Oyn toimintaan. Tammikuussa 2009 yhtiö kuitenkin ilmoitti koko henkilökuntaa koskevien yt-neuvottelujen aloittamisesta. Maaliskuussa yhtiö ilmoitti Forssan tuotantoyksikön sulkemista. Tuotanto ajettiin alas syyskuussa 2009. Kaupunkiin jää vielä yhtiön malliosasto ja logistiikkakeskus.

Finlayson Forssan rakennuskantaa. Oikealla entinen automaattikutomo.

Finlaysonin tehdasalue on olemassa edelleen Tammerkosken rannalla Tampereen keskustassa.

Suunnittelijat

Finlaysonin nykyinen ateljee sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa yhtiön pääkonttorilla. Finlaysonin nykyiseen vakiosuunnittelijakaartiin kuuluvat Sami Vulli, Anu Kanervo ja Liisa Suurla. Lisäksi Finlaysonin tuotteita suunnittelevat monet freelancer-suunnittelijat.

Finlaysonin tunnettuja klassikkokuoseja ovat suunnitelleet esimerkiksi Aini Vaari (Coronna vuonna 1958, Taimi vuonna 1961), Pirkko Hammarberg (Optinen Omena vuonna 1973) ja Eine Lepistö (Aalto vuonna 1977) [10]

Katso myös

  • Plevna (kutomosali; Pohjoismaiden ensimmäiset sähkövalot)

Lähteet

  1. http://www2.finlayson.fi/finlayson
  2. http://www.suomalainenjoulu.fi/ajassa/blogi/jouko-salakka-kaipuu-yksinkertaisuuteen
  3. a b c Minna Nalbantoglu, Kaja Kunnas: Loikka lakanakaupppaan. Helsingin Sanomat 13.6.2014 A 33
  4. http://yritys.taloussanomat.fi/y/finlayson-oy/helsinki/1832849-3/
  5. http://www.porssitieto.fi/lakanneeta.html#finl
  6. Jukka Kurttila ja Petri Pesonen ostavat Finlaysonin, Markkinointi & Mainonta 12.6.2014.
  7. http://yle.fi/alueet/tampere/2010/05/190-vuotias_finlayson_uskoo_tuotemerkin_voimaan_1670145.html
  8. http://www.finlayson.fi
  9. Forssan Lehti, 23. tammikuuta 2009
  10. http://www.mtv3.fi/koti/ajankohtaista.shtml?1035944

Aiheesta muualla

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.